Hur man låser appar på din iPhone med ett lösenord, Face ID och mer

Ett lösenord eller biometriskt autentiseringssystem fungerar bara som ett skyddslager eftersom när det väl har förbigåtts kan vem som helst komma åt nästan alla appar och innehåll på din iPhone. Därför, för större säkerhet, bör du överväga att låsa appar. Vi ska titta på alla unika sätt att låsa appar på din iPhone.

Hur man låser appar på din iPhone med ett lösenord

För närvarande är det ingen inbyggd säkerhetsfunktion som låter dig ställa in ett applåslösenord för din iPhone. Det finns dock en lösning. Låt oss gå igenom stegen för hur du kan använda skärmtid för att låsa appar på din iPhone med ett lösenord:

 • Gå till Inställningar > Skärmtid > App- och webbplatsaktivitet > Aktivera app- och webbplatsaktivitet.
 • Tryck på Lås skärmtidsinställningar. Ange det fyrsiffriga lösenordet du föredrar. Detta lösenord är separat från det du använder för att låsa upp din iPhone.
 • Gå till Appgränser > Lägg till gräns. Ange ditt lösenord för skärmtid för att komma åt sidan.
 • För att låsa alla appar på din iPhone med skärmtidslösenordet, välj Alla appar och kategorier. För att låsa specifika appar kan du svepa nedåt på skärmen för att visa sökfältet och leta upp appar därifrån. Du kan också trycka på rullgardinsmenyn i varje kategori för att välja individuella appar.
 • När du har valt apparna trycker du på Nästa.
 • Ställ in 1 min för appgränsen. Se till att Block at End of Limit är aktiverat.
 • Tryck på Lägg till för att spara dina inställningar.
 • Nu kommer alla dina iPhone-appar att låsas med ett lösenord efter en minuts användning varje dag. Alla som trycker på en låst app kommer att se ett tidsgränsmeddelande. Alternativet Be om mer tid kan bara kringgås genom att ange lösenordet för skärmtid.

  Det finns dock några begränsningar för skärmtidsmetoden. För det första ingår inte systemappar som Safari automatiskt i valet Alla appar och kategorier. Du måste hitta appen manuellt med hjälp av sökfältet. En annan begränsning är att skärmtid inte tillåter dig att låsa ett par appar, som inställningar och telefon.

  Skärmtid erbjuder också möjligheten att använda en app i ”en minut till” utan att behöva ange lösenordet. När din ena minut är slut kan du bara välja att låsa upp ytterligare 15 minuter, en timme, eller tillåta det för hela dagen. Skärmtid låter dig inte omedelbart låsa om en app varje gång direkt efter att du har avslutat den.

  Hur man låser appar på din iPhone med Face ID eller Touch ID

  Om skärmtid inte riktigt uppfyller dina behov, oroa dig inte, eftersom det fortfarande finns andra alternativ för att låsa appar utan att använda skärmtid. Förutom ett lösenord för skärmtid kan du låsa appar på din iPhone med Face ID eller Touch ID.

  Först måste du ställa in Face ID på din iPhone. Om du har en iPhone med Touch ID, vet att installationsproceduren för det mesta är densamma. När du har aktiverat det kan du använda Face ID (eller Touch ID) för att låsa appar på din iPhone.

  Vi vill dock poängtera att inte alla appar kan låsas med Face ID eller Touch ID. Lyckligtvis låter många populära, som WhatsApp och Messenger, dig göra det.

  Hur man låser appar på din iPhone med en genväg

  Om en app inte direkt erbjuder dig möjligheten att låsa den med Face ID eller Touch ID, finns det en lösning. Du kan skapa en iPhone-genväg för att låsa alla appar du vill istället.

  Stegen är desamma som att skapa en iPhone-genväg för att låsa appen Foton. Den enda skillnaden är att när du anpassar Välj väljer du alla appar du vill låsa innan du trycker på Klar.

  Genvägsmetoden låser hela din iPhone när du försöker komma åt en app. För att fortsätta till appen måste du sedan låsa upp den med ditt iPhone-låsskärmslösenord, Face ID eller Touch ID, beroende på vad du har aktiverat.

  Hur man låser appar på din iPhone med guidad åtkomst

  Sättet som guidad åtkomst fungerar gör det till ett lite annorlunda applås för din iPhone. När guidad åtkomst är aktiverad låser funktionen åtkomst till alla appar på din iPhone förutom den som för närvarande är öppen på din skärm.

  Därför kan du använda den här applåsmetoden när någon begär att få låna din telefon för att tillfälligt använda en viss app. Starta bara appen och aktivera guidad åtkomst så att alla andra appar är säkra och otillgängliga bakom ett lösenord, Face ID eller Touch ID.

  Följ dessa steg för att låsa appar på din iPhone med hjälp av guidad åtkomst:

 • Gå till Inställningar > Tillgänglighet > Guidad åtkomst. Aktivera guidad åtkomst.
 • Tryck på Lösenordsinställningar > Ange lösenord med guidad åtkomst. Ange ett sexsiffrigt lösenord. Detta lösenord skiljer sig från lösenordet som används för att låsa din iPhone. Det är också en separat från Screen Time.
 • Alternativt kan du växla på Face ID eller Touch ID för att använda ett biometriskt lösenord.
 • Nu, för att applåsa din iPhone och begränsa användningen till endast en app, trippelklicka på sidoknappen om du använder en iPhone X eller nyare modell. För en iPhone 8 eller äldre, trippelklicka på hemknappen.

  Du vet att applåset är framgångsrikt när du ser ett popup-fönster med guidad åtkomst startad. För att avsluta guidad åtkomst, trippelklicka på sido- eller hemknappen igen, knappa in lösenordet och tryck på Avsluta. Alternativt kan du avsluta genom att dubbelklicka på samma knapp och verifiera dig själv med Face ID eller Touch ID.

  Kan du låsa iPhone-appar med appar från tredje part?

  Du kanske har hört talas om applås-appar för Android. Finns det då ett liknande applås för iPhone? Tekniskt sett är svaret ja; sådana tredjepartsappar finns. Men de fungerar bara på jailbroken enheter.

  Även om det kan vara frestande att låsa upp nya anpassningsmöjligheter och komma åt nya appar på din iPhone, överväg det noga eftersom jailbreaking av din iPhone medför risker, som att utsätta din enhet för säkerhetsbrister.

  Andra tips för att låsa appinnehåll på din iPhone

  Förutom att låsa en hel app, finns det andra metoder för att låsa innehållet i appar på din iPhone för att hålla dem borta från nyfikna ögon.

  Det finns redan några inbyggda alternativ i inbyggda Apple-appar. Du kan till exempel låsa specifika iPhone-anteckningar med ett lösenord. Du kan också använda många tips och tricks för att dölja personligt innehåll på din iPhone.

  Ett annat sätt är att komma ihåg att logga ut från appar där du har ett lösenordsskyddat konto, till exempel sociala medier och digitala plånboksappar. Vanligtvis är allt du behöver göra att gå till din profil och rulla ner en lista med inställningar för en Logga ut eller Logga ut-knapp.

  Lås dina iPhone-appar för mer integritet

  Vi tittade på hur du kan låsa appar på din iPhone med ett lösenord, Face ID eller Touch ID och guidad åtkomst. Visserligen är de inte perfekta, eftersom varje metod har mindre begränsningar.

  Du kan dock fortfarande lita på att de låser appar på din iPhone effektivt. Var säker på att alla som inte har lösenordet inte kommer att kunna komma åt dina låsta appar.