Hur man lagrar filer på molnet gratis med Ice Drive på Linux

Ice Drive är en molnlagringslösning som har utmärkt Linux-användarstöd. Om du inte är ett fan av stora molnleverantörer som Google Drive, Microsoft OneDrive eller Dropbox är Ice Drive ett bra alternativ. Så här använder du Ice Drive på Linux.

Skapa ett Ice Drive-konto

För att ladda upp dina Linux-filer till Ice Drive måste du först skapa ett gratis konto på deras officiella webbplats. Så här gör du. Börja först med att gå över till icedrive.net. När du har kommit till webbplatsen, hitta knappen ”registrera dig” och klicka på den med musen.

När du väljer ”registrera dig”-knappen kommer du att se priserna för Ice Drive. Det finns ”lite”, ”pro” och ”pro +.” Om du föredrar att använda ett gratis konto, scrolla ner till botten av sidan och välj ”Skaffa ett GRATIS konto.”

Efter att ha valt knappen ”Skaffa ett GRATIS konto” kommer du att se sidan för att skapa konto som poppar upp på skärmen. Skriv in ditt förnamn, efternamn, e-postadress och ett minnesvärt lösenord. Se även till att markera knappen ”Jag godkänner användarvillkoren”.

När du har fyllt i alla textrutorna kommer du att bli ombedd att bekräfta din e-postadress. Kontrollera din e-post och ange pinkoden som du har skickat till dig. Klicka sedan på knappen ”Bekräfta” för att fortsätta.

Installera Ice Drive på Linux

Nu när du har konfigurerat ditt Ice Drive-konto måste du installera Ice Drive-applikationen på Linux. Tyvärr distribueras inte appen via ett DEB-paket, RPM-paket eller något liknande. Istället måste den installeras av antingen en universell AppImage-fil eller ett Snap-paket.

AppImage

För att börja installera Ice Drive-applikationen på din dator, gå över till Ice Drive-nedladdningssidan. På sidan, scrolla ner till ”bärbar app.” Klicka sedan på rullgardinsmenyn. När du har valt rullgardinsmenyn, leta efter ”Linux” och välj alternativet AppImage, följt av ”Ladda ner.”

När filen har laddats ner öppnar du ett terminalfönster på Linux-skrivbordet. Du kan öppna ett terminalfönster genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Eller sök efter ”Terminal” i appmenyn.

Med terminalfönstret öppet, använd CD kommandot för att flytta till katalogen ”Nedladdningar” där Ice Drive AppImage-filen finns.

cd ~/Downloads/

Använd sedan mkdir kommandot för att skapa en ny mapp med namnet ”AppImages.” Den här mappen kommer att innehålla Ice Drive AppImage-filen.

mkdir -p ~/AppImages/

När du har skapat den nya mappen använder du mv kommandot och flytta Ice Drive AppImage-filen till den nya ”AppImages”-mappen.

mv Icedrive_Portable_Linux-x64.AppImage ~/AppImages

Flytta sedan terminalfönstret till mappen ”AppImages” med hjälp av CD kommando.

cd ~/AppImages/

Uppdatera sedan behörigheterna för Ice Drive AppImage med hjälp av chmod kommandot nedan.

sudo chmod +x Icedrive_Portable_Linux-x64.AppImage

Slutligen startar du appen med kommandot nedan. Eller öppna mappen ”AppImages” med Linux-filhanteraren och dubbelklicka på Ice Drive AppImage-filen.

./Icedrive_Portable_Linux-x64.AppImage

Snappaket

För att få Snap-versionen av Ice Drive att fungera på din Linux-dator, se till att du har den senaste Snapd-runtime installerad. Använd sedan kommandona nedan för att få appen att fungera.

sudo snap install icedrive

Använd Ice Drive för att lagra Linux-filer

När Ice Drive-applikationen är installerad på din Linux-dator öppnar du appen genom att antingen starta AppImage-filen eller köra Snap-paketet från appmenyn. När appen är öppen loggar du in på ditt konto med UI.

Efter att ha tryckt på ”Anslut”-knappen kommer du att ta dig till Ice Drive-appens gränssnitt från inloggningsmenyn. Härifrån kan uppladdningen börja. Hitta molnikonen i det övre högra hörnet och välj den med musen.

När du väljer uppladdningsknappen visas ett popup-fönster. Det här fönstret säger ”Vad vill du ladda upp.” Välj antingen knappen ”Mappar” eller knappen ”Filer”. Använd sedan popup-fönstret för att bläddra efter objektet du vill ladda upp till ditt Ice Drive-konto.

Med din fil vald kommer Ice Drive att börja ladda upp till ditt konto. Uppladdningen kan ta ett par sekunder eller längre, beroende på din internethastighet. När processen är klar kommer Ice Drive att berätta att din fil har laddats upp.

När din fil laddas upp till Ice Drive, kommer den att dyka upp i huvudmappens användargränssnitt. Härifrån kan du välja objektet och klicka på knappen Dela för att dela det, välj ”Ladda ner” för att ladda ner det, liksom många av de andra tillgängliga alternativen.

Ta bort filer

Behöver du radera något från ditt Ice Drive-konto? Öppna Linux-appen och hitta filen i Ice Drive-applikationen. När du har hittat den klickar du på den med musen för att välja den. Välj sedan papperskorgsikonen för att ta bort den från ditt konto.