Hur man lägger till systeminformation till Linux-skrivbordet

Spread the love

Conky är ett systemövervakningsverktyg för Linux-skrivbordet. Med den kan användare se allt från deras RAM-användning, CPU-användning, diskanvändning och mer direkt på skrivbordet. Så här får du det att fungera på ditt system.

Obs: Conky fungerar inte på Linux-skrivbordsmiljöer som använder Wayland.

Installerar Conky på Linux

Conky är ett otroligt verktyg som användare kan installera för att visa systeminformation direkt på skrivbordet. Conky har funnits länge och stöds som ett resultat av en mängd olika Linux-operativsystem.

Innan vi kan gå igenom hur du använder Conky för att visa information på ditt Linux-skrivbord, måste du installera programmet. För att installera Conky på Linux, börja med att öppna ett terminalfönster på Linux-skrivbordet.

För att öppna ett terminalfönster på Linux-skrivbordet, tryck på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Alternativt kan du öppna ett terminalfönster genom att söka efter ”Terminal” i appmenyn.

Ubuntu

För att få Conky-applikationen inställd i Ubuntu, använd kommandot apt install och installera ”conky”-paketet.

sudo apt install conky

Efter att ha skrivit in kommandot ovan kommer du att bli ombedd att ange ett lösenord. Använd ditt tangentbord, skriv in ditt lösenord i terminalprompten och tryck på Enter. Tryck sedan på Y-tangenten på tangentbordet för att bekräfta att du vill installera Conky på Ubuntu.

  Hur man installerar Kali Linux-appar i Debian

Debian

Om du använder Debian, kommer du att kunna installera Conky-applikationen på ditt system med hjälp av kommandot apt-get install nedan. Tänk på att eftersom Debian är långsam med att uppdatera kan den här versionen av Conky vara inaktuell.

sudo apt-get install conky

När du skriver in kommandot ovan i terminalen kommer Debian att fråga efter ditt lösenord. Använd ditt tangentbord och skriv in lösenordet. Tryck sedan på Enter för att fortsätta.

Efter att ha tryckt på Enter-tangenten kommer Debian att be dig bekräfta att du vill installera Conky efter att ha tryckt på Y på tangentbordet efter att ha tryckt på Enter. Gör det för att installera programmet på ditt Debiansystem.

Arch Linux

Conky-applikationen kan installeras på ditt Arch Linux-system med kommandot pacman. Använd kommandot nedan för att installera appen på ditt system.

sudo pacman -S conky

När du skriver kommandot ovan i en terminal kommer Arch Linux att be om ett lösenord. Använd ditt tangentbord och skriv in lösenordet. Tryck sedan på Y-tangenten för att fortsätta installera Conky.

  Hur man installerar JetBrains DataGrip på Linux

Fedora

Om du vill installera Conky på Fedora Linux, måste du göra det med dnf-kommandot nedan.

sudo dnf install conky

Efter att ha skrivit kommandot ovan i terminalfönstret kommer Fedora att be om ett lösenord. Använd ditt tangentbord och skriv ditt lösenord i prompten. Tryck sedan på Y-tangenten för att installera Conky på ditt system.

OpenSUSE

Behöver du få Conky att arbeta på OpenSUSE Linux? Du kommer att kunna installera det på din dator med hjälp av zipper-installationskommandot nedan.

sudo zypper install conky

Efter att ha skrivit in kommandot ovan kommer OpenSUSE att fråga efter ditt lösenord. Använd tangentbordet och skriv in ditt lösenord. Tryck sedan på Y-tangenten för att fortsätta installera Conky.

Kör Conky

Kommandoraden kör Conky, men det är inte ett terminalverktyg. Istället visas den på skrivbordet i alla Linux-skrivbordsgränssnitt. Gör följande för att få det att fungera.

Tryck först på Alt + F2-tangenterna på tangentbordet samtidigt. Om du gör detta öppnas skrivbordets kommandostartfält. I det här fältet skriver du ”conky”. Tryck sedan på Enter-tangenten på tangentbordet.

När du trycker på Enter-tangenten på tangentbordet kommer du att utföra kommandot. När detta kommando startas, kommer Conky att visas på ditt skrivbord. Om du vill stänga Conky, gör följande.

  Hur man använder FTP-kommandot på Linux

Tryck på Alt + F2 på tangentbordet för att öppna kommandostartfältet igen. Använd sedan kommandot ”killall conky” för att stänga Conky-fönstret på skrivbordet. Du kan också köra det här kommandot i ett terminalfönster.

Kör Conky vid start

För att köra Conky-applikationen vid start måste du skapa en skrivbordspost i autostart-mappen. För att göra detta, öppna ett terminalfönster och använd pekkommandot för att skapa en ny fil.

touch ~/.config/autostart/conky.desktop

När du har skapat den nya filen öppnar du Nano-textredigeraren med kommandot nedan.

nano -w ~/.config/autostart/conky.desktop

Inuti Nano-textredigeraren, klistra in följande kod i textrutan.

[Desktop Entry]
Namn=Conky
GenericName=bakgrundsmonitor
Exec=conky &
Terminal=falskt
Typ=Ansökan
Ikon=konky
Kategorier=System;
StartupNotify=false
namn[en_US]=konky

När du har klistrat in koden trycker du på Ctrl + O på tangentbordet för att spara dina ändringar. Stäng sedan Nano-textredigeraren genom att trycka på Ctrl + X på tangentbordet. Från och med nu, när du startar upp, kommer du att se Conky på skrivbordet!