Hur man laddar ner och uppdaterar DirectX på din dator

Nyckel takeaways

  • DirectX är en uppsättning API:er i Windows som hanterar grafik i spel, vilket gör att utvecklare kan skapa titlar som fungerar på olika datorer.
  • För att kontrollera din DirectX-version, öppna dialogrutan Kör (Win + R) och skriv ”dxdiag.” Bekräfta din DirectX-version i fönstret DirectX Diagnostic Tool.
  • Du behöver inte ladda ner DirectX separat eftersom det är en del av Windows och du får uppdateringar via Windows Update. Flera versioner av DirectX kan installeras för att stödja olika spel.

Om du spelar på Windows har du förmodligen hört talas om DirectX. Men vad gör DirectX egentligen, och behöver du uppdatera det eller justera några alternativ? Låt oss gå igenom hur du kontrollerar vilken version av DirectX du har och om du behöver vidta några åtgärder med den.

Vad är DirectX?

Som förklaras i vår översikt av DirectX, hänvisar denna term till en uppsättning API:er (läs mer om API:er) i Windows som hanterar grafiska element i spel. Eftersom inga två speldatorer har samma uppsättning komponenter använder spelutvecklare DirectX-biblioteken för att skriva spel som fungerar på datorer av alla slag.

API:erna hjälper spel att ha ett korrekt gränssnitt med hårdvaran i din dator – vilket innebär att en utvecklare kan se till att deras spel fungerar med en DirectX-version snarare än hundratals GPU:er. Detta till skillnad från spelkonsoler, där utvecklarna vet exakt vilken hårdvara de arbetar med (eftersom varje PS5 till exempel har samma interna delar).

Observera att DirectX inte är det enda grafik-API:et. Vi har jämfört DirectX med OpenGL, en av de mest populära alternativa grafiska API:erna.

Vilken version av DirectX har jag?

I skrivande stund är den senaste versionen av DirectX DirectX 12 (närmare bestämt dess DirectX 12 Ultimate-revision), som endast är tillgänglig på Windows 10 och Windows 11. Om du använder en äldre Windows-version som inte stöds är ditt spelande upplevelsen kommer inte att vara idealisk.

Du kan enkelt öppna en panel för att se information om vilken version av DirectX du har installerat på din PC. För att göra det, tryck på Win + R för att öppna dialogrutan Kör och skriv sedan dxdiag. Om du tillfrågas om du vill bekräfta att dina drivrutiner är digitalt signerade, välj vad du föredrar; det gör ingen stor skillnad.

Du kommer att se ett fönster med titeln DirectX Diagnostic Tool en stund senare.

På fliken System, längst ner i rutan Systeminformation, ser du DirectX-version där du kan bekräfta vad du har installerat. Om du använder Windows 11 eller Windows 10 bör du se DirectX 12 här. Sök efter Windows-uppdateringar om inte.

När du är här bör du klicka på fliken Display (du kommer att se flera om du använder mer än en bildskärm) för att bekräfta att din dator stöder alla funktioner i DirectX. DirectDraw Acceleration, Direct3D Acceleration och AGP Texture Acceleration bör alla säga Enabled. Om ditt grafikkort är tillräckligt nytt för att stödja DirectX 12 Ultimate, kommer du att se en bekräftelse på det här också.

Du kan behöva uppgradera din dators hårdvara för att dra fördel av DirectX 12 Ultimate om din nuvarande version inte stöder det.

Hur laddar jag ner DirectX?

I moderna versioner av Windows behöver du inte ladda ner DirectX direkt. Eftersom det är en del av Windows får du uppdateringar via Windows Update när några är tillgängliga. Det betyder att du inte behöver oroa dig för att installera DirectX-uppdateringar manuellt när du kör ett nytt spel heller.

Så länge du inte har inaktiverat Windows Update bör du alltid vara uppdaterad med din installerade version av DirectX. Du kan alltid söka efter Windows-uppdateringar manuellt om du vill.

Varför har jag så många DirectX-versioner installerade?

Även om versionen av Windows du använder bestämmer den senaste versionen av DirectX som din dator kan köra, betyder det inte att den senaste utgåvan är den enda installerade. Även om DirectX är inbyggt i Windows, har du förmodligen alla typer av DirectX-filer som finns på C:\Windows\System32 (och C:\Windows\SysWOW64 på en 64-bitars kopia av Windows).

Varför är detta?

Svaret liknar varför din dator innehåller så många kopior av Microsoft Visual C++ Redistributable: varje spel är beroende av den specifika versionen av DirectX det byggdes för. Till exempel, om en utvecklare skrev ett spel för att använda DirectX 11 uppdatering 40, kommer bara version 40 att fungera. En nyare är inte kompatibel; du kommer inte bara få bättre prestanda med den titeln eftersom du har DirectX 12.

Så när du installerar ett nytt spel kommer det troligen att installera en unik kopia av DirectX om du inte redan har den exakta versionen. Detta leder till att du har potentiellt dussintals kopior av DirectX på ditt system, för att kunna köra alla spel du spelar.

Även om spel alltid ska installera det de behöver, kan du också köra Microsofts DirectX End-User Runtime-verktyg för att installera äldre DirectX-bibliotek på ditt system. Detta kommer inte att påverka den moderna versionen av DirectX du använder, men kan vara en tidsbesparande att installera alla dessa bibliotek på en gång om du spelar många äldre spel.

Ska jag avinstallera eller installera om DirectX?

Det finns inget officiellt sätt att avinstallera eller installera om DirectX. Du kan inte ta bort den från apppanelen i appen Inställningar i Windows. Men det finns ingen anledning att du skulle behöva det, eftersom det inte är ett normalt program. Det är en central del av hur Windows visar grafik.

Som nämnts ovan, oroa dig inte för att ha flera versioner av DirectX installerade. De extra biblioteken skadar ingenting, och de installerades av en anledning när du laddade ner ett visst spel.

Du bör inte försöka ta bort enskilda DirectX-filer i mapparna som nämns ovan. Det kan göra att spel eller andra program slutar fungera korrekt. Om du har problem med en viss version av DirectX, försök att installera eventuella väntande Windows-uppdateringar eller installera om spelet som använder det. Och om du stöter på DirectX-fel har vi visat hur du åtgärdar problem som ”DirectX-installationen kunde inte ladda ner filen”.

Vi har täckt vad DirectX är, hur du kontrollerar vilken version du har installerat och hur du får de senaste uppdateringarna. Detta kraftfulla bibliotek med grafikverktyg är en del av anledningen till att Windows är en så populär plattform för spel. Det är en normal del av din dator om du spelar spel, och i de flesta fall ska du inte behöva göra något för att hantera DirectX.