Hur man laddar ner filer på Linux med Curl

Curl är ett av de mest använda Linux-verktygen någonsin. Det är inbyggt så många GUI-verktyg och används på i stort sett allt. Som ett resultat är det mycket pålitligt och ett av de bästa verktygen användare kan använda för att ladda ner filer.

I den här guiden visar vi dig hur Curl-programmet fungerar och hur du använder det för att ladda ner filer med det. Vi kommer till och med gå igenom en snygg GUI Curl-app!

Behöver du använda Curl på Windows 10? Kolla in den här guiden.

Installera Curl

Även om Curl utan tvekan är ett av de mest använda programmen på hela Linux, är det inte alltid förinstallerat. Som ett resultat måste vi gå igenom hur du installerar Curl innan vi visar hur det fungerar.

För att installera Curl på din Linux-dator, öppna ett terminalfönster genom att trycka på Ctrl + Alt + T . Därefter följer du installationsinstruktionerna nedan som motsvarar det operativsystem du använder för närvarande.

Ubuntu

På Ubuntu installerar du Curl med kommandot Apt.

sudo apt install curl

Debian

På Debian, få Curl att arbeta med Apt-get.

sudo apt-get install curl

Arch Linux

De på Arch Linux kan installera Curl med Pacman.

sudo pacman -S curl

Fedora

Om du är på Fedora kan du installera Curl med Dnf.

sudo dnf install curl

OpenSUSE

På OpenSUSE, installera Curl med Zypper-kommandot.

sudo zypper install curl

Ladda ner med Curl – kommandorad

Om du är ny på Curl, börja med att öppna terminalen. Du kan öppna ett terminalfönster på Linux-skrivbordet genom att trycka på tangentkombinationen Ctrl + Alt + T. Alternativt kan du söka efter ”Terminal” i appmenyn.

Med terminalfönstret öppet, använd kommandot man curl för att se Curl-manualen. Läs den och bekanta dig med appen. Därefter följer du avsnitten nedan för att lära dig hur du laddar ner filer med Curl i terminalen.

Laddar ner en enda fil

Att ladda ner en enda fil med Curl är väldigt enkelt. För att börja måste du ange URL:en för filen. Till exempel, för att ladda ner en Ubuntu 20.04 LTS ISO, skulle du ange URL:en så.

curl https://mirror.math.princeton.edu/pub/ubuntu-iso/20.04/ubuntu-20.04.2.0-desktop-amd64.iso

Efter att ha angett fjärr-URL för filen du vill ladda ner måste du välja en nedladdningsplats. För att ställa in nedladdningsplatsen, lägg till en >-symbol, följt av sökvägen dit filen ska gå.

Till exempel, för att berätta för din Ubuntu 20.04 LTS ISO-fil att ladda ner till katalogen ”Nedladdningar”, lägger du till i > ~/Downloads/ubuntu-20.04.2.0-desktop-amd64.iso.

curl https://mirror.math.princeton.edu/pub/ubuntu-iso/20.04/ubuntu-20.04.2.0-desktop-amd64.iso > ~/Downloads/ubuntu-20.04.2.0-desktop-amd64.iso

När kommandot har fjärrfilens URL och var den ska sparas, tryck på Enter för att utföra nedladdningen. Strax efter kommer du att se nedladdningsförloppet, såväl som din filnedladdning. När det är klart öppnar du Linux-filhanteraren för att komma åt din fil.

Ladda ner flera filer från en lista

Det är möjligt att ladda ner flera filer från en lista i Curl precis som Wget. För att göra det, börja med att skapa din lista. Använd först pekkommandot för att skapa en tom textfil med namnet ”curl_downloads.txt.”

touch ~/curl_downloads.txt

Öppna sedan textfilen ”curl_downloads.txt” (finns i din hemmapp) med din favorittextredigerare. Efter det, klistra in länkar till varje fil du vill ladda ner.

Till exempel, för att ladda ner en Ubuntu ISO, en Fedora ISO och en Debian ISO, bör min ”curl_downloads.txt”-lista ha följande kod.

https://mirror.math.princeton.edu/pub/ubuntu-iso/20.04/ubuntu-20.04.2.0-desktop-amd64.iso

https://download.fedoraproject.org/pub/fedora/linux/releases/33/Workstation/x86_64/iso/Fedora-Workstation-Live-x86_64-33-1.2.iso

https://cdimage.debian.org/debian-cd/current/amd64/iso-cd/debian-10.9.0-amd64-netinst.iso

Spara ändringarna i din ”curl_downloads.txt”-fil med hjälp av din textredigerares sparafunktion. Mata sedan in det i Curl-kommandot för att ladda ner allt på listan. Observera att vi använder xargs i kombination med curl för att göra det möjligt att ladda ner flera filer.

xargs -n 1 curl -O < ~/curl_downloads.txt

Tryck på Enter för att påbörja nedladdningsprocessen. Förstå att när du använder kommandot xargs för att ladda ner flera filer, är det inte möjligt att ange en nedladdningsplats. Dina nedladdningar kommer att visas i hemkatalogen (/home/USERNAME/).

Laddar ner med Curl – GUI

Om du gillar idén med Curl men föredrar ett GUI för att ladda ner filer, kan du använda Curl GUI-applikationen. Det är en betaapp från långt tillbaka i 2007, men det fungerar fortfarande på moderna Linux-operativsystem och lägger till ett vänligt GUI till Curl.

För att starta måste du installera programmet. Programmet är ett Perl-skript, och det kräver att ”perl-tk”-paketet körs. För att installera det, öppna ett terminalfönster och ange kommandot nedan som motsvarar ditt operativsystem.

Ubuntu

sudo apt install perl-tk

Debian

sudo apt-get install perl-tk

Arch Linux

sudo pacman -S perl-tk

Fedora

sudo dnf install perl-Tk

OpenSUSE

sudo zypper install perl-Tk

Skapa sedan en ny katalog i mappen /opt/ med hjälp av mkdir.

sudo mkdir -p /opt/curl-gui/

Använd CD-kommandot för att flytta till den nya mappen. Använd sedan wget för att ladda ner skriptfilen.

cd /opt/curl-gui/
wget https://archive.org/download/curl-gui/curl-gui.pl

Ladda sedan ner genvägsfilen och markera den som körbar.

cd /usr/share/applications/
wget https://archive.org/download/curl-gui_202104/curl-gui.desktop
sudo chmod +x curl-gui.desktop

När appen är installerad, sök efter ”cURL GUI” i din appmeny och klicka på den för att starta appen. Inuti appen, leta reda på textrutan högst upp och klistra in din nedladdningslänk i den.

När du har klistrat in din nedladdningslänk, hitta ”Utdatafil” och markera rutan. Skriv sedan in namnet på utdatafilen. Till exempel, om du laddar ner en Ubuntu ISO, lägg till ”/home/USERNAME/Downloads/ubuntu-20.04.2.0-desktop-amd64.iso” efter ”Output.”

Klicka på ”START curl” för att starta nedladdningen. När nedladdningen är klar, stäng appen och öppna Linux-filhanteraren för att komma åt din nedladdade fil.