Hur man kör Linux på en iPad

Använder du en Apple iPad som din primära mobildator? Önskar du att du kunde köra Linux på den för utvecklingsändamål eller andra saker? Det visar sig, med lite arbete, är det möjligt att köra Linux på en iPad via virtualisering. Så här ställer du in det.

Krav

För att köra Linux på din iPad måste vissa krav uppfyllas. Till att börja med behöver du en aktuell version av iPad OS. VM-emulatorn kräver inte att din iPad modifieras eller manipuleras på något sätt, men den måste ha det senaste chippet inuti (A12 Bionic).

Om du inte har en ny iPad som kör A12-chippet, kan du juni även kunna komma undan med det utan att ändra det om du använder en äldre version av iPad OS; dock dina resultat juni variera.

Förutom att ha en ny iPad behöver du också Windows 10 eller macOS för att utföra den första installationen, samt en USB till Lightning-kabel. Om du är en Linux-användare kan du installera Windows 10 i en virtuell dator och använda en USB-genomföring för att komma runt med Windows på ditt system.

Slutligen, se till att du har den senaste iTunes installerad i Windows eller Mac OS. Du juni behöver också Apple iCloud installerat på ditt system.

Installera Alt Store på Windows

Nu när vi har gått igenom kraven för att installera Linux på en iPad kan vi starta installationsprocessen. För att börja måste du konfigurera Alt Store på din iPad. Alt Store är en gratis alternativ appbutik som du kan använda för att sidladda IPA (Apple-appfiler) till din enhet.

Tänk på att Alt Store måste återaktiveras på din iPad var sjunde dag om du inte betalar för ett Apple-utvecklarkonto och låser upp sidoladdnings-IPA för ett år i taget. Att återaktivera Alt Store och dina sidladdade appar var sjunde dag kan vara irriterande, men det är bättre än att ogiltigförklara din iPad-garanti.

För att börja installera Alt Store på din iPad, gå över till den officiella Alt Store-webbplatsen. När du är på webbplatsen, hitta området ”Ladda ner AltServer för” och klicka på Windows (Beta) eller macOS om du använder en Mac.

Ladda ner och installera AltServer på din dator (eller virtuell dator om du använder Linux). Installationen kommer inte att ta lång tid. När installationen är klar, gå vidare till nästa del av guiden.

Använder AltServer för att installera UTM

För närvarande är det enda sättet som en iPad-användare kan använda Linux med UTM, ett sofistikerat virtualiseringsverktyg för Mac/iOS/iPad OS. Det är övertygande och kan köra de flesta typer av operativsystem utan problem.

Du måste manuellt ladda ner UTM IPA-filen till din iPad och ladda den via Alt Store för att få den till din iPad så att du kan använda den för att installera Linux. För att ladda ner IPA-filen, klicka här.

Notera: vi använder UTM SE (slow edition) för att sidladda, eftersom det har den bästa kompatibiliteten. Men du kan också få den vanliga IPA-filen här om du föredrar.

Installation

För att installera, anslut din iPad till Windows, Mac OS eller din Windows VM på Linux med din USB-belysningskabel. Lås sedan upp iPad för att ”lita på” din dator. Du måste lita på din maskin för att den ska fungera.

Efter att ha litat på din iPad på din dator, starta ”AltServer” på din dator, och den bör öppnas som en ikon i systemfältet på Windows. Därifrån klickar du på ikonen, väljer ”Installera Alt Store” med musen och väntar på att din PC ska installera Alt Store på din iPad.

Nu när Alt Store är installerat måste du ”lita på” den som en app på din iPad, eftersom den är sidladdad. För att göra det, öppna appen Inställningar på iPad. Gå till Allmänt > Enhetshantering. Tryck på appen och välj Trust.

När Alt Store är öppen, håll din iPad ansluten till din PC. Sedan, medan den fortfarande är ansluten, öppnar du Alt Store-appen och klickar på ”Mina appar därifrån, klicka på +-ikonen i det vänstra hörnet.

När du har klickat på +-ikonen, bläddra efter UTM SE- eller UTM IPA-filen som laddats ner till din iPad och tryck på den för att installera den. Kom ihåg; installationen juni ta lite tid, så ha tålamod och koppla inte ur din iPad.

När installationen är klar, koppla ur din iPad och starta UTM för att börja använda Linux!

Installera Linux på iPad

Nu när UTM är sidladdat till din iPad är det dags att få Linux att fungera. Gör följande för att få Linux att fungera.

Steg 1: Tryck på knappen ”Bläddra i UTM-galleriet” för att se förkonfigurerade virtuella maskiner för UTM på iPad. När du har hittat den du gillar laddar du ner den till iPad.

Steg 2: Öppna appen iPad OS Files och extrahera ZIP-arkivet. Tryck sedan på UTM-filen inuti iPad OS Files-appen. När du trycker på UTM-filen kommer den automatiskt att importeras till UTM VM-appen.

Steg 3: Efter att ha importerat den virtuella datorn, tryck på den i UTM för att starta den, och du kommer att använda Linux. Kom dock ihåg att du, beroende på din iPads specifikationer juni vill hålla fast vid Linux OS som är lätta och inte grafiskt intensiva.