Hur man köper en bil på eBay säkert, säkert och utan att förlora pengar

Viktiga takeaways

  • eBay Motors erbjuder ett brett utbud av fordon, inklusive nya och begagnade bilar, motorcyklar och specialfordon, vilket ger köpare fler alternativ än traditionella utställningslokaler.
  • Pris och valmöjligheter är drivande faktorer för att använda eBay, med köpare som kan hitta konkurrenskraftiga priser och importera fordon från andra länder och undvika högre kostnader i sitt eget land.
  • När du köper en bil på eBay är det viktigt att noggrant undersöka listan, kontrollera fordonsbeskrivningen, titta på bilder, granska fordonshistorikrapporten och förstå frakt- och betalningsalternativ innan du fattar ett slutgiltigt beslut. Överväg att använda en depositionstjänst för extra skydd.

Över 1 000 bilar säljs dagligen på eBay.com, en sorts siffra som bilhandlare bara kan drömma om. Du kan hitta nästan alla fordon du kan önska dig, från skotrar till superbilar. Men ska du köpa en bil från eBay? Vilka risker och fördelar har detta tillvägagångssätt? Och kan du verkligen lita på eBay nuförtiden?

Jag har köpt och sålt flera bilar på eBay, och jag ska visa dig hur du köper din nya bil säkert, säkert och utan att förlora pengar, allt från bekvämligheten av ditt hem.

Varför köpa en bil på eBay?

Om du planerar att köpa en ny bil, kanske du föredrar att göra det i ett fysiskt utställningsrum. Men är detta verkligen det bästa stället att börja? När allt kommer omkring tenderar utställningslokaler bara att leverera de nyaste bilarna från en viss tillverkare, tack vare återförsäljaravtal. Detta kan begränsa dig när det gäller budget och flexibilitet i valet.

Samtidigt erbjuder utställningslokaler för begagnade/begagnade bilar ett mycket mer eklektiskt urval av fordon, men dessa kan ha långvariga mekaniska problem. Specialbilar, cyklar, skåpbilar och husbilar är också sällsynta på dessa platser.

eBay förenar både begagnade och nya bilmarknader under ett virtuellt tak, med specialfordon som också ingår. Kort sagt, alla bilalternativ du kan leta efter kan hittas på eBay.

Men valet är inte den enda anledningen. Priset är också en stark drivkraft. Ta Storbritannien, där bilar är dyrare än det europeiska fastlandet. Här köper många bilköpare nya fordon från det europeiska fastlandet och får dem fraktade med färja.

Så pris och val är faktorer för att använda eBay. Mobilitetsproblem kan också göra det nödvändigt att handla din nya bil på internets mest populära auktionssajt. Oavsett anledningen till att du vill ha ett alternativ till den vanliga bilköpsprocessen kan eBay hjälpa dig.

Hitta bilen du letar efter på eBay

eBays sökverktyg hjälper dig att hitta det du letar efter. Bege dig till eBay Motors för att komma igång och scrolla ner till avsnittet Hitta ett fordon. Du kan antingen använda rullgardinsmenyerna för att söka efter fordonet du letar efter eller handla efter kategori. Den förra är bäst när du har ett märke och modell i åtanke.

När du har tryckt på knappen Hitta fordon ser du en första resultatsida. Använd detta eller ändra din sökning med fälten År Från/Till och Avstånd (det senare hjälper dig att hitta fordon i närheten).

När du har hittat bilen du letar efter, kontrollera dess beskrivning, som du skulle göra för alla eBay-annonser, var särskilt noga med att notera priset, försäljningstypen (auktion eller köp den nu), skicket, om något arbete är krävs och så vidare. Ta dig tid att titta på bilderna i deras fulla upplösning och kontrollera artikelspecifikationerna från eBay för att säkerställa att fordonet är det du förväntar dig och passar dina behov.

Med så många bilmodeller och varianter är detta ett särskilt viktigt steg!

Efter att ha tittat på detaljerna i inlägget, kontrollera fordonshistorikrapporten för att få en uppfattning om hur många ägare den har haft och vilka reparationer som har gjorts. Titta slutligen på fliken Frakt och betalningar för att se vilka alternativ som finns för betalning, hur fordonet kan skickas eller vart det behöver hämtas.

Om du har svårt att bestämma dig för vad du ska köpa, finns det flera webbplatser som kan hjälpa dig att köpa ditt nästa fordon.

Du kan köpa delar också

Vi har hittills främst pratat om fordon, men eBay Motors erbjuder också ett fantastiskt sökverktyg för delar och tillbehör, även tillgängligt via eBay Motors. I avsnittet Handla efter kategori, scrolla ner för att hitta olika delar och tillbehör till salu.

Du kan hitta alla möjliga delar här, från ersättningsbackspeglar till servon, sensorer och pedaler – i stort sett allt. Även nya motorstyrenheter, datorerna som kör din bil (till exempel OBD-II-porten för att diagnostisera fordonsproblem), är tillgängliga.

Att köpa delar är dock inte som att köpa en bil. Det här är snarare ett mer traditionellt eBay-köp, som sällan kräver att du tittar på eller bedömer varan fysiskt innan du köper. Om detta inte passar dig är det bäst att besöka en lokal bilbutik i närheten för att hitta det du behöver.

Det är alltid bäst att se varorna

Att köpa en bil online kan vara riskabelt. Om du har valt en bil inom reseavstånd kan det vara användbart att ge den en gång och en provkörning, särskilt om det troligen kommer att undvika problem senare.

Beroende på säljaren kan du behöva förbinda dig att köpa för att se fordonet. Alternativt kan de låta dig ta en titt på det innan noteringen slutar. Men även om du bör kolla in bilen precis som alla andra, föreslå inte att säljaren avslutar auktionen tidigt eller köper privat, eftersom detta avslutar alla skydd som erbjuds båda parter från eBay, PayPal och den valda depositionstjänsten .

Om det är ett absolut måste att se bilen, men du inte kan resa, överväg att kontakta säljaren för att ordna en Skype- eller Google Hangouts-videokonferens, där de kan visa dig vad du vill se via sin smartphonekamera. Överväg dessutom att utforska bilköpsguider för värdefulla insikter för att spara pengar och fatta välgrundade beslut.

Betala inte förrän du är nöjd

När du köper en bil ger du dig in på en stor ekonomisk investering, så det är en bra idé att bara betala när du är nöjd med affären. Som med alla andra eBay-köp kanske du inte får vad du förväntade dig; kanske bilen du har observerat inte matchar beskrivningen i listan, till exempel.

Sättet att hantera den här typen av scenario är att använda en depositionstjänst, som bara frigör pengar när båda parter är nöjda med transaktionen. eBay rekommenderar att du bara använder Escrow.com, och vår egen erfarenhet av tjänsten skulle backa upp det.

Vi rekommenderar inte att du använder en deposition från tredje part. Dessa kan vara opålitliga, eller till och med helt falska, och lämna dig med en tom ficka och en tom uppfart. Ta reda på mer om att använda Escrow.comeBays hjälpsida för att köpa motorfordon på platsen.

Drive Away, eller biltransportmäklare?

Hur ska du få hem din bil? Om du har sett det personligen kommer detta förmodligen inte att vara ett problem (såvida du inte har köpt ett vrak för reservdelar och reparationer), men om du köper ett fordon som du inte har sett själv, måste ordna en biltransportmäklare för att leverera den.

Detta är ofta köparens ansvar – du kommer nästan alltid att hitta orden ”Köparen ansvarar för upphämtning eller frakt av fordon” i en lista.

Enkelt uttryckt tillhandahåller en biltransportmäklare en tjänst till köpare av bilar på eBay.com. Dessa köpare skulle använda förmedlingstjänsten för att få sin bil, lastbil, motorcykel, fyrhjuling eller något annat fordon skickat från, säg, Tampa, FL till Dallas, TX. De skulle betala mäklaren en avgift som bokför deras nya köp på en biltransportör och få den levererad i det skick den såldes i.

Även om du kan ordna din egen transport, eller så kan säljaren (i vissa sällsynta fall) tillhandahålla transport för ditt nya köp, men det finns en chans att listningen kommer att innehålla ett standardalternativ på eBay för transportförmedling. Om inte, kommer du nästan säkert att hitta en länk till uShip, en marknadsplats för oberoende biltransportörer och transportmäklare, där du snabbt kan matcha dig med en lämplig biltransportleverantör. Transporttjänster är värda att använda, eftersom de erbjuder högteknologiska funktioner, såsom en onlinespårningstjänst som gör att biltransportören kan spåras via satellit.

Köp säkert och sluta inte med en banger!

Att köpa en bil eller motorcykel är svårt i de bästa tiderna. eBay kan göra det enklare, men om du inte är uppmärksam kan saker och ting bli ännu mer komplicerade.

Som med alla dyra köp, föreslår vi att du gör din forskning, undersöker fordonet du planerar att köpa och håller dig till den godkända depositionstjänsten. Om du tittar på en affär på eBay, köp via eBay för att dra fördel av köparskyddet och se till att du är informerad och realistisk om köpet hela tiden.