Hur man konfigurerar ett HiFi Desktop Audio System

Ett HiFi-system är en uppsättning komponenter utformade för att få musik att låta så bra som möjligt. HiFi strävar efter tydligt, brusfritt ljud, inte bara hög volym och förstärkt bas. Musik på ett HiFi-system kommer att låta radikalt bättre än musik i hörlurarna som följde med din telefon, på grund av många olika faktorer som mindre signalstörningar (och därmed mindre brus), högre frekvensrespons och klarhet på hörlurarna, och en mycket bättre lyssningsupplevelse med over-ear hörlurar.

Människor som gillar high-end ljud kallas ”audiofiler”, och den audiofila scenen är komplicerad och kan verka svår att komma in i. Här kommer vi att bryta ner vad varje del i en HiFi-setup gör och hur den bidrar till det övergripande ljudet.

Digital Audio Converters (DAC)

DAC:n är i grunden ett riktigt high-end hörlursuttag. Det är utgångspunkten för allt ljud i ditt system. På grund av elektriskt brus i din dator låter ljudet från det inbyggda hörlursuttaget mycket brus. Du kanske inte märker detta brus på de flesta hörlurar (eftersom de flesta hörlurar är bullriga ändå), men på HiFi-hörlurar blir det uppenbart.

Lösningen är att isolera den elektriska störningen med en extern DAC. Dessa är byggda med komponenter av mycket högre kvalitet än den inbyggda DAC:n i din dator. De är ofta kapabla att driva hörlurar med högre impedans och leverera fantomkraft till mikrofoner som behöver det.

Förstärkare

För de flesta högtalare, och vissa hörlurar, vill du ha en förstärkare för att slå på ljudet innan du lyssnar på det, eftersom det kan vara tyst när det kommer direkt från DAC:n. Om du har hörlurar med lägre impedans bör en USB DAC driva dem bra, men allt som kräver 250 Ohm och över betyder att du förmodligen kommer att vilja ha en förstärkare så att bruset från DAC:n inte förstör saker och ting.

Anledningen till att förstärkare är nödvändiga är att de flesta DAC:er inte är gjorda för att förstärka ljud utöver en viss punkt. Om du skulle vrida upp DAC:n till 10 skulle det låta otroligt bullrigt (den dåliga typen av brus). Men du kan vrida den till 5 och sedan ställa in förstärkaren så att den skruvar upp den 200 %, och ljudet skulle fortfarande vara klart

Hörlurar och högtalare

Alla delar ovan får det digitala ljudet från din enhet ut över en tråd. I andra änden av den tråden har du möjlighet att välja hörlurar eller högtalare.

Bra högtalare är komplicerade att sätta upp, de behöver vanligtvis en stor stereomottagare som du kan koppla in allt i. Bra ljud är beroende av korrekt placering av högtalarna och rumsakustiken. Detta kan mildras något med lämplig placering och brusreducerande paneler.

Hörlurar är enklare och kräver vanligtvis bara en enda kabel för att anslutas. Dessa hörlurar kommer att ha en impedans, mätt i ohm. Detta är hörlurarnas elektriska motstånd, och hörlurar med högre impedans kommer att kräva mer kraft för att köra ordentligt. De flesta hörlurar kommer att vara väldigt låga, vanligtvis under 32 ohm, medan vissa hörlurar kan gå upp till 600 ohm. Generellt sett kommer högre impedans att ha bättre ljud, men bara om resten av din setup matchar kvaliteten. Om din DAC och förstärkare inte klarar av att driva ljudet så högt kanske du inte ser några fördelar – saker och ting kan till och med låta värre än tidigare.

Det viktigaste att kontrollera när du letar efter hörlurar är frekvensgången och övergripande klarhet. Vissa hörlurar, som Beats, höjer basen på sina hörlurar för att ge en illusion av bättre ljud. För ett otränat öra kan detta låta riktigt bra, men en HiFi-setup bör helst ha en någorlunda platt frekvensrespons, utan modifiering av det inkommande ljudet. Övergripande klarhet är svår att mäta, men påverkar ljudet ganska mycket. Detta kommer att bero på byggkvaliteten och vanligtvis priset på hörlurarna.

Mikrofoner

Beroende på din användning kanske du inte behöver en mikrofon, men personer som vill spela in ljud kan enkelt lägga till dem i sina inställningar. De flesta avancerade mikrofoner kommer att använda XLR-kontakter, vilket de flesta DAC:er stöder. Vissa mikrofoner – speciellt kondensatormikrofoner – kräver 48 volt fantommatning, vilket betyder att den behöver en extern strömkälla för att fungera. Den får dock ström från själva XLR-kabeln, så du behöver inte koppla in något extra, bara vänd på en strömbrytare på din DAC. Se dock till att du inte levererar fantomkraft till en mikrofon som inte stöder den, eftersom du kan skada mikrofonen.

Extra tillbehör

Du behöver uppenbarligen kablar för att koppla ihop allt detta, men inte vilka kablar som helst kommer att skära av det. Eftersom de flesta av dessa komponenter tar ström från väggen behöver du skärmade kablar. Normala aux-sladdar som du kan använda för att spela musik i din bil är inte skärmade och tar upp massor av statisk elektricitet från närliggande elektriska signaler. Skärmade kablar kommer till en premie, men är nödvändiga, för om någon komponent i den här slingan är av låg kvalitet, kommer det att förstöra ljudet. Du behöver inte snygga, exklusiva, guldpläterade kontakter eller något, men skärmning är ett måste.

Översikt

Så hur hänger allt detta ihop? Tja, när du spelar en fil i iTunes till exempel, skickar din dator den via USB till DAC. DAC:n avkodar det och skickar sedan det faktiska analoga ljudet ut till förstärkaren (vanligtvis över en 1/4″ kabel men ibland över en vanlig hörlurskabel). Efter att den har förstärkts går signalen till dina hörlurar eller högtalare där du äntligen kan lyssna på den.

Slutresultatet är otroligt tydligt ljud.

Så vad köper jag?

Du behöver inte köpa galet dyra komponenter för att få en fantastisk upplevelse. Det omvända är också sant, du kan köpa för dyra komponenter och sluta med brusigt, förvrängt ljud. Allt handlar om kvalitet och beror på varje del själv.

De exakta komponenterna i din installation kommer att skilja sig beroende på dina behov, din budget och dina personliga preferenser. Marknaden är väldigt varierad, och därför kan vi inte enkelt sätta ihop en heltäckande guide för att köpa varje enskild del du kan behöva. Vi uppmuntrar dig att göra din egen research och läsa recensioner från mer kvalificerade ljudproffs innan du bestämmer dig för vad du ska köpa.

Bildkredit: pelfofoto/Shutterstock