Hur man komprimerar PNG-filer på Linux

Vill du komprimera några PNG-bilder på din Linux-dator? Kan du inte komma på hur man komprimerar PNG-filer? Vi kan hjälpa! I den här guiden kommer vi att gå över två fantastiska sätt du kan komprimera dina PNG-bildfiler på Linux.

Behöver du komprimera andra bildtyper? Kolla in Curtail för Linux.

Metod 1 – PNG Quant

Om du behöver komprimera PNG-filer på Linux är det snabbaste sättet att göra det med PNG Quant. Det är ett verktyg dedikerat till att endast komprimera PNG-filer och inga andra filtyper. Det fungerar via terminalen och stöds på en mängd olika Linux-operativsystem.

För att starta installationen av PNG Quant på din Linux-dator, måste du öppna ett terminalfönster. Du kan öppna ett terminalfönster på Linux-skrivbordet genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Du kan också öppna ett terminalfönster genom att söka efter ”Terminal” i appmenyn.

Med terminalfönstret öppet, följ installationsinstruktionerna på kommandoraden nedan som motsvarar det Linux-operativsystem du använder på din dator.

Ubuntu

PNG Quant-programmet kan installeras på Ubuntu Linux med följande apt install-kommando nedan.

sudo apt install pngquant

Debian

Om du använder Debian 9, 10 eller 11, kommer du att kunna installera PNG Quant på ditt system genom att använda följande apt-get install-kommando nedan.

sudo apt-get install pngquant

Arch Linux

De på Arch Linux kan få igång PNG Quant-applikationen från ”Community”-programvaran med hjälp av pacman-kommandot nedan.

sudo pacman -S pngquant

Fedora

De på Fedora Linux kan få den senaste PNG Quant (förutsatt att du använder Fedora 33 eller nyare) igång och köra på ditt system genom att använda följande dnf installationskommando nedan.

sudo dnf install pngquant

OpenSUSE

PNG Quant-applikationen är uppe och tillgänglig för alla OpenSUSE Linux-användare. Du kan installera det på ditt system med följande zypper installationskommando nedan.

sudo zypper install pngquant

Generisk Linux

Du borde kunna hitta PNG Quant på din Linux-dator, även om vi inte täckte det i installationsinstruktionerna här. För att få det att fungera, sök ”pngquant” i terminalen med hjälp av programmet du använder för att installera programvara på ditt system. Alternativt gå över till den officiella PNG Quant-webbplatsene och följ installationsanvisningarna.

Använder PNG Quant för att komprimera en bild

För att komprimera en enda bild med PNG Quant, öppna ett terminalfönster. Därifrån, CD till katalogen där bildfilen finns. Till exempel, för att komprimera en PNG-bild i mappen ”Bilder”, gör du:

cd ~/Pictures/

Väl i katalogen med bildfilen kan du komprimera din enda PNG-fil med kommandot pngquant.

pngquant my-png-file.png

När konverteringen är klar ser du en andra PNG-fil med ”Fs8” i filnamnet.

Använder PNG Quant för att komprimera flera bilder

Det är möjligt att komprimera mer än en PNG-fil åt gången med PNG Quant-verktyget. För att göra det, börja med att komma åt katalogen som bildfilerna finns i. Om dina filer till exempel finns i ”Bilder”, anger du kommandot nedan.

cd ~/Pictures/

Härifrån konverterar du flera PNG-filer genom att ange filnamnet med * i kommandot.

pngquant *.png

Alla konverterade PNG-filer i katalogen kommer att ha taggen ”Fs8” i filnamnet.

Metod 2 – Trimma bildkompressor

Ett annat bra sätt att komprimera PNG-bildfiler på Linux är Triimage-kompressorn. Detta program fungerar bra på de flesta Linux-datorer och har ett användarvänligt GUI. För att få appen installerad, öppna ett terminalfönster på Linux-skrivbordet.

För att öppna ett terminalfönster, tryck på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Eller, alternativt, sök efter ”Terminal” i appmenyn och starta den på det sättet. När terminalfönstret är öppet, följ kommandoradens installationsinstruktioner nedan som motsvarar det Linux-operativsystem du använder.

Ubuntu

På Ubuntu, installera det med apt installation.

sudo apt install trimage

Debian

På Debian, få appen att fungera med apt-get install.

sudo apt-get install trimage

Arch Linux

På Arch Linux, installera appen med pacman.

wget https://userrepository.eu/trimage-1.0.6-2-any.pkg.tar.zst
sudo pacman -U trimage-1.0.6-2-any.pkg.tar.zst

Fedora

På Fedora Linux, installera appen med dnf installation.

sudo dnf install https://raw.githubusercontent.com/rpmsphere/noarch/master/t/trimage-1.0.6-2.noarch.rpm

Med Triimage-appen installerad, starta den på skrivbordet genom att söka efter den i appmenyn. När appen är öppen klickar du på knappen ”Lägg till och komprimera”. Bläddra sedan efter de PNG-filer du vill komprimera.

Efter att ha lagt till PNG-filerna i Triimage kommer den automatiskt att börja komprimeras. Detta bör bara ta några sekunder men kan ta längre tid beroende på hur många filer du lägger till. När komprimeringen är klar kommer Triimage att skriva över den gamla filen.