Hur man kommer åt en fjärransluten Linux-dator från en iPad

Spread the love

De som är Linuxanvändare som också råkar äga en iPad februari undrar hur de kan komma åt en fjärransluten Linux-dator från den. Trots att det är en mobil enhet är det möjligt. I den här guiden visar vi dig hur.

Kommandoradsåtkomst

För att få kommandoradsåtkomst till en Linux-dator (server eller skrivbord) från en iPad måste du använda en SSH-klient. Det finns många SSH-klienter på iPad OS tillgängliga för användare att installera. I den här guiden kommer vi att fokusera på ”Terminal & SSH.”

Varför ”Terminal & SSH” och inte några andra SSH-klienter i appbutiken? Till att börja med har appen inga annonser. Dessutom har den många användbara funktioner som kommer väl till pass.

För att komma igång öppnar du appbutiken på din iPad och laddar ner ”Terminal & SSH” app till din enhet. Det bör bara ta ett par sekunder eftersom appen är relativt liten. Öppna appen när installationen är klar.

Skapar en anslutning

Med Terminal & SSH-applikationen öppen och redo att gå, tryck på avsnittet ”Server” inuti den och hitta +-tecknet. Tryck på +-tecknet för att skapa en ny anslutning i appen. Hitta sedan textrutan ”Namn” och skriv in namnet på din nya anslutning.

  Hur man använder kommandot join på Linux

Efter att ha ställt in namnet på din nya anslutning, gå ner till ”värden” och ange värdnamnet eller IP-adressen för Linux-fjärrskrivbordet eller -servern. Observera att din fjärranslutna Linux-dator måste köra en OpenSSH-server för att få åtkomst till den på distans.

När värdtextrutan är ifylld hittar du avsnittet ”Port”. Som standard körs OpenSSH på port 22, så fyll i det. Om du använder något annat än port 22 måste du ange det i ”port”-rutan.

Med porten konfigurerad i den nya anslutningen, lägg till användarnamnet för fjärrdatorn som du försöker ansluta till. Hitta sedan textrutan ”Lösenord” och fyll i ditt lösenord.

Om du har en offentlig eller privat nyckel, klicka på knappen ”Importera offentlig nyckel” eller ”Importera privat nyckel” och gå igenom stegen för att lägga till din nyckel.

Slutligen, avmarkera knappen ”Använd SFTP”. Den här funktionen kommer i vägen om du bara vill använda SSH-terminalfunktionerna.

Ansluter över SSH

När du har konfigurerat en anslutning kommer din nya anslutning att dyka upp i din lista över servrar. För att ansluta till din fjärranslutna Linux-dator från din iPad, tryck helt enkelt på din anslutning och ett terminalfönster öppnas.

  Hur man installerar OnlyOffice 6.3 på din Linux-dator

Om du har SFTP aktiverat måste du trycka på din anslutning följt av terminalikonen för att använda kommandoraden.

Åtkomst till filöverföring

Vill du överföra några filer till/från din Linux-dator till din iPad? Om så är fallet måste du använda SFTP-funktionen som ingår i appen ”Terminal & SSH”. För att aktivera den här funktionen, börja med att gå till din serverlista.

Väl på serverlistan, tryck på ”i”-ikonen bredvid din anslutning för att komma åt inställningarna för den. Efter det, hitta alternativet ”Använd SFTP” och välj det för att aktivera filöverföringar. Tryck sedan på din anslutning för att komma åt den i ”Terminal & SSH” filöverföringsfunktionen.

När du aktiverar SFTP kan du överföra filer till och från Linux-maskinen direkt från din iPad.

Åtkomst till fjärrskrivbord

Det finns många sätt att fjärråtkomst till en Linux-dators skrivbordsmiljö från iPad. Den överlägset enklaste lösningen är inte att krångla med VNC eller RDP eller andra anpassade lösningar utan att istället använda AnyDesk.

AnyDesk stöder Linux och är mycket lätt att installera på alla Linux OS. Den har också utmärkt stöd för iPad. För att komma igång med att komma åt Linux-skrivbordet från iPad via AnyDesk, installera AnyDesk-appen på både Linux och din iPad och starta dem.

  Hur man installerar LXQt på Linux

När AnyDesk-appen har startat på både Linux-skrivbordet och iPad, anger du inställningarna i AnyDesk på Linux och markerar rutan som säger ”Aktivera obevakad åtkomst.” Den här inställningen låter dig komma åt ditt Linux-skrivbord även när ingen är vid det, så länge det är på och AnyDesk körs.

Obs: du behöver inte aktivera ”oövervakad åtkomst” för att använda AnyDesk för att komma åt ditt Linux-skrivbord från din iPad. Men om du inte aktiverar den här funktionen kommer det att göra det mycket mer tråkigt och tidskrävande att komma åt ditt Linux-system på distans.

Med ”oövervakad åtkomst” aktiverad, hitta id-koden i Linux AnyDesk-klienten och skriv in den i iPad AnyDesk-appen. Du måste sedan ange ditt lösenord för ”oövervakad åtkomst”. När du gör det har du fjärråtkomst till ditt Linux-skrivbord direkt från iPad!