Hur man installerar VirtualBox Guest Additions för en virtuell Ubuntu-maskin

VirtualBox Guest Additions är viktiga i VirtualBox eftersom de ger utmärkt grafikacceleration, såväl som andra användbara funktioner som stöd för delade mappar, bättre grafikstöd och andra saker också.

Om du planerar att använda Ubuntu i en virtuell VirtualBox-maskin måste du installera dessa gästtillägg. I den här guiden går vi igenom exakt hur man gör det.

Obs: Även om den här guiden fokuserar på en Ubuntu VM, bör installationsinstruktionerna även fungera på alla Linux-gästoperativsystem i VirtualBox. Installationsinstruktionerna för Linux-huvudet kommer dock att skilja sig åt.

Konfigurera en Ubuntu VM i VirtualBox

Att ställa in en Ubuntu VM är inte så svårt. I huvudsak kommer du att installera Ubuntu praktiskt taget precis som du gör på en fysisk dator. Men för att påskynda denna process kan du ladda ner en förkonfigurerad virtuell dator från OSboxes.org.

För att ladda ner en virtuell dator, gå över till Ubuntu-sida på Osboxes.org. Väl där, leta efter den senaste versionen av Ubuntu, klicka på fliken ”VirtualBox” och välj nedladdningsknappen.

Osboxes distribuerar sina virtuella datorer i arkivformat. När arkivet har laddats ner, öppna VirtualBox, klicka på ”Ny” och gå igenom inställningarna för att skapa din nya virtuella dator.

När du kommer till installationsprocessen för den virtuella datorn, välj ”Använd en befintlig virtuell hårddiskfil” och välj Osboxes VM VDI-fil som befintlig hårddisk för att använda den nedladdade virtuella datorn.

Om du inte vill använda en OSboxes VM för Ubuntu, gå över till Ubuntu.com/desktop, ladda ner den senaste Ubuntu ISO-filen till din dator, ladda upp den i VirtualBox och installera Ubuntu på det gamla sättet.

Installera Linux-headers i Ubuntu VM

Inuti Ubuntu VM måste du installera Linux-kärnhuvudena. Dessa rubriker krävs för att modifiera Linux-kärnan, och VirtualBox-gästtilläggen kommer inte att fungera på Ubuntu utan den, eftersom de är kärnmoduler.

För att installera de senaste Ubuntu-kärnhuvudena, börja med att starta ett terminalfönster på skrivbordet. Du kan öppna ett terminalfönster på skrivbordet med Ctrl + Alt + T, eller genom att klicka på ”Terminal” i appmenyn.

När terminalfönstret är öppet i Ubuntu VM, använd kommandot apt install nedan för att installera Ubuntu Linux-kärnhuvudena.

sudo apt install linux-headers-$(uname -r) -y

Ladda ner gästtillägg

Nu när du har ställt in din OSboxes VM i VirtualBox kan du logga in med lösenordet ”osboxes.org.” Eller, om du konfigurerar din egen virtuella dator med en Ubuntu ISO, logga in med ditt användarnamn och lösenord.

När du har loggat in måste du ladda ner den senaste versionen av VirtualBox gästtillägg. Det enklaste och snabbaste sättet att göra detta är att göra det inom VirtualBox-appen, snarare än den officiella webbplatsen.

Härifrån hittar du menyn ”Enheter” inuti Ubuntu-fönstret och klickar på den med musen. När du klickar på menyn ser du många olika alternativ att klicka på.

Titta längst ner i menyn och klicka på knappen ”Infoga gästtillägg” i menyn. När du klickar på den för första gången (om du aldrig har valt det här alternativet tidigare) börjar VirtualBox ladda ner Guest Additions ISO-filen till din dator.

När nedladdningsprocessen är klar kommer VirtualBox Guest Additions ISO-fil automatiskt att infogas i Ubuntu VM:s virtuella CD/DVD-enhet. Kort efter det kommer du att se en prompt popup på Ubuntu VM:s skrivbord.

Installera gästtilläggen i Ubuntu VM

När du infogar Guest Additions ISO-filen i Ubuntu VM bör du se en prompt visas på skärmen. Den här uppmaningen låter dig veta att det finns installerad programvara på disken som Ubuntu kan installera.

Klicka på ”Kör”-knappen med musen för att påbörja installationen. När du klickar på ”Kör” kommer ett terminalfönster att dyka upp på skärmen. Följ anvisningarna som talar om för dig vad du ska göra.

Under terminalinstallationen av Guest Additions kan du juli stöter på en misslyckad installation. Misslyckade installationer inträffar när din Ubuntu VM saknar några paket som programvaran förväntar sig ha.

Oroa dig inte om du stöter på ett problem när du installerar Guest Additions. Läs helt enkelt vilka paket det kräver att du installerar. Öppna terminalfönstret, installera paketen med apt installation, mata sedan ut Guest Additions ISO från den virtuella datorn och sätt in den igen för att få upp dialogrutan ”Kör programvara” igen.

När terminalfönstret har installerat VirtualBox Guest Additions i din Ubuntu VM, starta om. Du måste starta om Ubuntu VM för att börja använda den nya programvaran som är installerad i Ubuntu VM-kärnan.