Hur man installerar Sublime Merge på Linux

Sublime Merge är en plattformsoberoende Git-klient utvecklad på samma plattform som Sublime Text. Den kommer med utmärkta funktioner som ett trevägs sammanslagningsverktyg, sida-vid-sida-differenser och en kraftfull sökfunktion. I den här guiden visar vi dig hur du ställer in programvaran på Linux.

Installationsinstruktioner för Ubuntu/Debian

För att installera Sublime Merge på Ubuntu Linux måste du först ladda ner Sublime Merge GPG-nyckeln till ditt system. För att göra det, börja med att öppna ett terminalfönster genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet eller sök efter ett terminalfönster i appmenyn.

Obs: om du använder Debian Linux kommer dessa instruktioner att fungera också. Dessutom, om du använder ett operativsystem baserat på Ubuntu eller Debian, kommer du att kunna installera Sublime Merge med dessa instruktioner också.

När terminalfönstret är öppet och redo att användas, kör kommandot wget nedan för att ladda ner den senaste GPG-nyckeln.

wget https://download.sublimetext.com/sublimehq-pub.gpg

När du har laddat ner nyckeln till ditt Ubuntu-system måste du installera den med kommandot apt-key add. Detta kommando kommer att registrera nyckeln till ditt system.

sudo apt-key add sublimehq-pub.gpg

Nu när nyckeln läggs till i ditt Ubuntu-system måste du installera paketet ”apt-transport-https”. Detta paket gör det möjligt för Ubuntu att installera programvara via HTTPS-källor, vilket det vanligtvis inte kan.

sudo apt install apt-transport-https

Med det nya paketet konfigurerat på ditt system måste du lägga till programvaru-repo till Ubuntu. Du kan välja antingen ”Stable” eller ”Dev.”

För att lägga till ”Stable”-förvaret, kör följande ekokommando.

echo "deb https://download.sublimetext.com/ apt/stable/" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/sublime-text.list

Alternativt, lägg till i ”Dev”-programvaruförrådet och lägg till detta ekokommando nedan.

echo "deb https://download.sublimetext.com/ apt/dev/" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/sublime-text.list

När du har lagt till ditt programvarulager måste du köra kommandot apt update. Detta kommando kommer att uppdatera dina programkällor så att Sublime Merge kan installeras.

sudo apt update

Med allt uppdaterat kommer du att kunna installera Sublime Merge på Ubuntu med hjälp av kommandot apt installation nedan.

sudo apt install sublime-merge

Arch Linux installationsinstruktioner

Sublime Merge kan installeras på Arch Linux via AUR, såväl som den officiella appwebbplatsen. Som sagt, AUR-installationen är mycket snabbare, så vi kommer att täcka det i dessa instruktioner.

För att starta installationen, öppna ett terminalfönster på Linux-skrivbordet. När terminalfönstret är öppet använder du kommandot pacman för att installera både ”Git” och ”Base-devel”-paketen.

sudo pacman -S git base-devel

När de två paketen är installerade måste du installera Trizen AUR-hjälpverktyget. För att göra det, skriv in kommandona nedan i följd. Trizen gör installationen av Sublime Helper mycket snabbare och enklare än för hand.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

cd trizen

makepkg -sri

När Trizen är installerat, använd kommandot trizen -S för att ställa in Sublime Merge-applikationen på ditt Arch-system.

trizen -S sublime-merge

Fedora installationsinstruktioner

För att installera Sublime Merge-applikationen i Fedora Linux måste du börja med att importera GPG-nyckeln till systemet. För att göra detta, använd följande rpm-nyckel i terminalfönstret.

sudo rpm -v --import https://download.sublimetext.com/sublimehq-rpm-pub.gpg

Efter att ha importerat GPG-nyckeln till ditt Fedora-system måste du ställa in Sublime Merge-programvaran. Återigen kan du välja mellan antingen ”Stabil” repo eller ”Dev” repo.

För att aktivera ”Stable” Sublime Merge-mjukvaruförvaret på Fedora, skriv in följande dnf config-manager-kommando nedan.

sudo dnf config-manager --add-repo https://download.sublimetext.com/rpm/stable/x86_64/sublime-text.repo

Alternativt, om du föredrar att installera ”Dev”-programvaran på Fedora, skriv in följande dnf config-manager-kommando nedan.

sudo dnf config-manager --add-repo https://download.sublimetext.com/rpm/dev/x86_64/sublime-text.repo

Nu när programvaruförrådet är konfigurerat på din dator kan du installera Sublime Merge med följande dnf installationskommando nedan.

sudo dnf install sublime-merge

Installationsinstruktioner för OpenSUSE

För att få igång Sublime Merge på OpenSUSE Linux måste du först importera GPG-nyckelfilen till ditt system. För att göra det, kör följande rpm-kommando nedan.

sudo rpm -v --import https://download.sublimetext.com/sublimehq-rpm-pub.gpg

När du har ställt in GPG-nyckeln för Sublime Merge måste du lägga till programvaruförrådet till OpenSUSE så att programvaran kan installeras. För att göra detta, skriv in ett av kommandona nedan.

Om du vill använda ”Stable”-versionen av Sublime Merge, ange repokommandot ”Stable” nedan.

sudo zypper addrepo -g -f https://download.sublimetext.com/rpm/stable/x86_64/sublime-text.repo

Å andra sidan, om du föredrar ”Dev”-versionen av Sublime Merge, skriv in följande ”Dev” repo-kommando nedan.

sudo zypper addrepo -g -f https://download.sublimetext.com/rpm/dev/x86_64/sublime-text.repo

Slutligen, när programvaruförvaret är konfigurerat, kan du installera Sublime Merge med följande zypper installationskommando nedan.

sudo zypper install sublime-merge