Hur man installerar Prusa Slicer på Linux

Prusa Slicer är det egenutvecklade skärverktyget byggt av Prusa för deras 3D-skrivare. Om du har en Prusa-rigg och behöver skära några 3D-filer på Linux, vill du installera Prusa Slicer-appen. Så här gör du.

Obs: För att använda Prusa Slicer-applikationen på Linux behöver du 3D-utskriftsfiler. För att få tillgång till 3D-utskriftsfiler, kolla in Thingiverse.

Installationsinstruktioner för Ubuntu

Prusa Slicer-applikationen är tillgänglig för Ubuntu-användare från och med 20.04 LTS. Det finns dock i ”Ubuntu Universe”-programvaruförrådet, och det här arkivet är inte alltid aktiverat som standard.

För att aktivera ”Ubuntu Universe”-förrådet på din dator, börja med att öppna ett terminalfönster på Linux-skrivbordet. Du kan starta en terminal genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Eller sök efter ”Terminal” i appmenyn.

Med terminalfönstret öppet och klart att använda, kör följande add-apt-repository-kommando nedan. Detta kommando kommer att aktivera ”Ubuntu Universe.”

sudo add-apt-repository universe

När du har lagt till Universe-programvaruförrådet måste du uppdatera dina programkällor med kommandot apt update.

sudo apt update

Med dina Ubuntu-programkällor uppdaterade är Ubuntu Universe redo att användas. Härifrån kan Prusa Slicer-applikationen installeras på Ubuntu (20.04, 21.04 och 21.10) med kommandot apt install nedan.

sudo apt install prusa-slicer

Installationsinstruktioner för Debian

Om du använder Debian är det möjligt att få Prusa Slicer-programmet att fungera kräver att du använder Debian 11-versionen. Så om du använder Debian 10 eller senare måste uppgradering först.

Obs: om du använder en äldre version av Debian och inte vill uppgradera, följ Snap-instruktionerna istället för att få Prusa Slicer att fungera på Linux.

När du har uppgraderat till Debian 11 kan installationen av Prusa Slicer börja. Öppna ett terminalfönster på skrivbordet genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Eller sök efter ”Terminal” i appmenyn och starta den på det sättet.

Med terminalfönstret öppet och klart att använda, kör kommandot apt-get install nedan för att installera paketet ”prusa-slicer”.

sudo apt-get install prusa-slicer

När du anger kommandot ovan kommer Debian att fråga dig om ditt lösenord. Använd tangentbordet, skriv in lösenordet för ditt användarkonto och tryck på Enter. När du trycker på Enter kommer Debian att installera Prusa Slicer i systemet.

Arch Linux installationsinstruktioner

Programmet Prusa Slicer är tillgängligt för Arch Linux-användare i ”Community”-programvaran. Se till att detta programvaruförråd är aktiverat innan du försöker installera Prusa Slicer på Arch.

Med ”Community”-repo aktiverat, starta ett terminalfönster på Linux-skrivbordet genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Eller sök efter ”Terminal” i appmenyn och starta den på det sättet.

Nu när terminalfönstret är öppet använd kommandot pacman -S för att installera programmet ”prusa-slicer” på ditt Arch Linux-system.

sudo pacman -S prusa-slicer

Fedora installationsinstruktioner

Sedan Fedora 33 har Prusa Slicer-applikationen varit tillgänglig i de officiella programvaruförråden. Så om du använder Fedora kommer du inte att ha svårt att få appen att fungera.

För att starta installationen av Prusa Slicer på ditt Fedora-system måste en terminal vara öppen. Du kan starta ett terminalfönster genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Eller sök efter ”Terminal” i appmenyn och starta den på det sättet.

Med terminalfönstret öppet kan installationen börja. Använd kommandot dnf install och installera paketet ”prusa-slicer”.

sudo dnf install prusa-slicer

Installationsinstruktioner för OpenSUSE

Prusa Slicer är tillgänglig för OpenSUSE Linux men inte i de officiella programvaruförråden. Så om du vill få appen att fungera på din dator måste du använda communityprogramvaruförråd.

För att starta installationen, gå över till OpenSUSE-programvarusidan för Prusa Slicer. När du har öppnat sidan kommer du att se en lista över OpenSUSE-distributioner som gör Prusa Slicer tillgänglig.

När du har hittat din version av OpenSUSE i listan, hitta knappen ”1 Klicka på Installera” och välj den med musen. Om du väljer den här knappen öppnas YaST på din OpenSUSE-maskin och installerar Prusa Slicer via GUI.

Installationsinstruktioner för Snap-paket

Applikationen Prusa Slicer är tillgänglig för alla användare i Ubuntu Snap Store. Så om du har ett Linux-operativsystem som stöder Snap-butiken, är Prusa Slicer redo att installera på din dator.

För att starta installationen av Prusa Slicer på Linux som ett Snap-paket måste du ha Snap-paketets runtime konfigurerad och installerad på ditt system. Om du behöver hjälp med att konfigurera Snap-paketets runtime, följ vår guide i ämnet.

Med Snap-paketets runtime konfigurerad kan Prusa Slicer enkelt installeras på din Linux-dator med hjälp av snapinstall-kommandot nedan.

sudo snap install prusa-slicer