Hur man installerar Pgadmin på Linux

Pgadmin är ett administrations- och utvecklingsverktyg med öppen källkod för PostgreSQL, den öppna databasprogramvaran. Detta verktyg är viktigt för dem som arbetar mycket med PostgreSQL. Så här installerar du appen på Linux.

Hur man installerar Pgadmin på Ubuntu

PGAdmin är tillgängligt för Ubuntu-användare via ett Apt-programvarulager. För att starta installationen måste du först öppna ett terminalfönster. För att öppna ett terminalfönster på Ubuntu-skrivbordet, tryck på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Eller sök efter ”Terminal” i appmenyn och starta den på det sättet.

När terminalfönstret är öppet, använd kommandot apt install för att installera programmet ”Curl”. Detta program måste installeras för att ta tag i Pgadmin-nyckeln.

sudo apt install curl

När Curl-appen är installerad, använd den på Ubuntu för att ladda ner den offentliga Pgadmin-nyckeln för förvaret. Denna nyckel krävs för att interagera med installationer i repet.

sudo curl https://www.pgadmin.org/static/packages_pgadmin_org.pub | sudo apt-key add

Nu när nyckeln läggs till i ditt Ubuntu-system måste du lägga till Pgadmin-förrådet i dina programvarukällor. Det enklaste sättet att göra detta är med kommandot nedan. Det kommer automatiskt att skriva repo till en fil så att du enkelt kan använda den på Ubuntu.

sudo sh -c 'echo "deb https://ftp.postgresql.org/pub/pgadmin/pgadmin4/apt/$(lsb_release -cs) pgadmin4 main" > /etc/apt/sources.list.d/pgadmin4.list"

Du måste uppdatera ditt system för att slutföra konfigureringen av repet.

sudo apt update

När repet är inställt på ditt Ubuntu-system kan installationen av Pgadmin börja. Använd kommandot apt install nedan och installera programvaran.

För all Pgadmin-programvara, kör följande kommando:

sudo apt install pgadmin4

Om du behöver skrivbordsversionen av programmet till Ubuntu installerar du paketet ”pgadmin4-desktop” på din dator med kommandot nedan.

sudo apt install pgadmin4-desktop

Slutligen, om du bara behöver webbversionen av Pgadmin på ditt Ubuntu-system, använd kommandot nedan för att installera paketet ”pgadmin4-web” med kommandot nedan.

sudo apt install pgadmin4-web

Hur man installerar Pgadmin på Debian

Pgadmin-webbplatsen har en Ubuntu-logotyp, följt av ordet ”apt” i nedladdningssektionen. Det är dock inte bara för Ubuntu, utan alla Linux-operativsystem som använder Apt som pakethanterare. Av denna anledning vet vi att det kommer att fungera på Debian.

För att få Pgadmin att fungera på din Debian-dator måste du först öppna ett terminalfönster. För att göra det, tryck på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Eller sök efter ”Terminal” i appmenyn.

Med terminalfönstret öppet, använd kommandot apt-get install för att installera Curl-verktyget. Det här verktyget krävs för att ladda ner Pgadmin-reponyckeln.

sudo apt-get install curl

Därefter måste du ladda ner Pgadmin-förvarsnyckeln till Debian. Denna nyckel gör det möjligt att använda Pgadmin-repo, så hoppa inte över detta steg.

sudo curl https://www.pgadmin.org/static/packages_pgadmin_org.pub | sudo apt-key add

Du måste nu använda kommandot sudo sh nedan för att skriva ut Pgadmin-förvaret till ditt Debiansystem.

sudo sh -c 'echo "deb https://ftp.postgresql.org/pub/pgadmin/pgadmin4/apt/$(lsb_release -cs) pgadmin4 main" > /etc/apt/sources.list.d/pgadmin4.list'

Kör kommandot update för att uppdatera Debians programvarukällor. För att göra det, använd kommandot apt-get update.

sudo apt-get update

Hur man installerar Pgadmin på Arch Linux

Pgadmin stöds inte officiellt på Pgadmins nedladdningssida. Arch Linux paketerar dock officiellt detta program i Arch Linux-repos, och användare kan installera det och få uppdateringar regelbundet, precis som alla andra Linux-operativsystem.

För att starta installationen, öppna ett terminalfönster på Arch Linux-skrivbordet. När terminalfönstret är öppet, använd pacman-kommandot nedan för att installera Pgadmin på ditt system.

sudo pacman -S pgadmin

Hur man installerar Pgadmin på Fedora

Pgadmin3 är tillgängligt i Fedora Linux officiella programvaror. Den här utgåvan är dock föråldrad, och även om den fungerar bra, har den officiella webbplatsen Pgadmin4 för Fedora och andra RPM-baserade distributioner.

För att starta installationsprocessen måste du lägga till det officiella repet till Fedora. För att göra det, ladda ner den officiella repo RPM med kommandot nedan.

sudo rpm -i https://ftp.postgresql.org/pub/pgadmin/pgadmin4/yum/pgadmin4-fedora-repo-2-1.noarch.rpm

När paketet är installerat kommer du att kunna installera Pgadmin-programmet på Fedora.

För skrivbordsläget för Fedora, installera ”pgadmin4”-paketet med dnf-kommandot nedan.

sudo dnf install pgadmin4-desktop

För webbversionen av Pgadmin, installera paketet ”pgadmin4-web”.

Hur man installerar Pgadmin på OpenSUSE

Den senaste versionen av Pgadmin (version 4) är tillgänglig för installation i OpenSUSE-repos. För att få det att fungera kan du helt enkelt ange följande zypper installationskommando nedan.

sudo zypper install pgadmin4

Du har ställt in både webb- och skrivbordsläge på OpenSUSE Linux genom att installera paketet ovan.