Hur man installerar Open Broadcaster (OBS) i Ubuntu

Om du är en Ubuntu-användare och vill strömma till Twitch eller YouTube, måste du först installera Open Broadcaster-applikationen. I den här guiden går vi igenom hur du kan få Open Broadcaster igång på Ubuntu via DEB, Flatpak och Snap.

Hur man installerar Open Broadcaster i Ubuntu – Ubuntu Software Center

Det främsta sättet att installera OBS i Ubuntu är genom Ubuntu Software Center. För att starta installationen måste du öppna Ubuntus mjukvarucenter. Mjukvarucentret kommer förinstallerat på varje Ubuntu-installation.

För att starta mjukvarucentret, tryck på Win-tangenten på tangentbordet. Efter det har du tillgång till sökrutan. I sökrutan skriver du in ”Ubuntu Software” i rutan. Öppna sedan appen med shoppingväska-ikonen.

Inuti Ubuntu Software, lokalisera sökikonen i det övre vänstra hörnet och klicka på den med musen. Därifrån skriver du in ”OBS Studio” i sökrutan. Ubuntu Software-appen bör omedelbart visa resultat.

Klicka på ”OBS Studio-appikonen i sökresultaten för att gå till OBS Studio-appens butikssida. Väl på butikssidan letar du upp menyn ”Källa” högst upp. Ändra det till ”Format deb” så att det installeras via Ubuntu-källorna.

Härifrån hittar du knappen ”Installera” och klickar på den för att starta installationen. Under installationsprocessen kommer du att bli ombedd att ange ditt lösenord i lösenordsrutan.

Efter att ha angett ditt lösenord kommer OBS Studio att installeras på Ubuntu. För att starta den, klicka bara på ”Starta”-knappen, så startar den. Njut av!

Hur man installerar Open Broadcaster i Ubuntu – Kommandorad

Förutom att installera Open Broadcaster i Ubuntu via Ubuntu Software Center-appen är det även möjligt att få appen att fungera via kommandoraden. Så här gör du.

Öppna först ett terminalfönster på Ubuntu-skrivbordet. Du kan göra detta genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet eller söka efter ”Terminal” i appmenyn.

När terminalfönstret är öppet och redo att användas, använd kommandot apt install nedan för att installera paketet ”obs-studio”.

sudo apt install obs-studio

När du anger kommandot ovan kommer Ubuntu att be dig om ditt lösenord. Ditt lösenord krävs, eftersom du kör ett sudo-kommando, som kör ett kommando som root-kontot.

Efter att ha angett ditt lösenord kommer Ubuntu att gå igenom och samla in alla paket som den kommer att installera (beroenden som krävs för att OBS Studio ska kunna köras, såväl som själva OBS Studio-paketet) på din dator. När det är klart kommer du att uppmanas att trycka på Y-knappen för att fortsätta installationen.

När du trycker på Y-knappen kommer Ubuntu att installera OBS Studio. När det är klart, stäng terminalen.

Hur man installerar Open Broadcaster i Ubuntu – Flatpak

Om du inte vill installera OBS på Ubuntu genom de traditionella Ubuntu-källorna som ett DEB-paket kan du också installera det via Flatpak från Flathub-butiken. För att starta installationen måste du aktivera Flathub runtime på ditt system.

Att aktivera Flatpak runtime på Ubuntu är enkelt. För att börja måste du konfigurera ”flatpak”-paketet. För att ställa in Flatpak-paketet, öppna ett terminalfönster. För att öppna ett terminalfönster genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. När terminalfönstret är öppet använder du kommandot apt install för att installera ”flatpak”-paketet på din dator.

Obs: detta är en kort förklaring av hur man ställer in Flatpak på Ubuntu. Om du behöver en mer djupgående förklaring, följ med den här guiden om ämnet.

sudo apt install flatpak

Efter att ha konfigurerat Flatpak-paketet på ditt system måste du konfigurera Flathub-appbutiken. Denna appbutik har nästan alla Flatpak-appar, och utan Flathub kommer du inte att kunna ställa in OBS.

För att aktivera Flathub app store på Ubuntu, använd följande flatpak remote-add kommando och lägg till app store som en källa till Flatpak. Du behöver bara lägga till Flathub som källa en gång, och Flatpak kommer att ha det för alltid.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

Nu när Flathub-appbutiken är konfigurerad på Ubuntu kan du installera OBS genom att använda följande flatpak installationskommando.

flatpak install flathub com.obsproject.Studio

Hur man installerar Open Broadcaster i Ubuntu – Snap-paket

Förutom att vara tillgänglig som en Flatpak, är OBS även tillgänglig för Ubuntu-användare i Ubuntu Snap Store. För att komma igång med OBS-appen på din Ubuntu-dator som ett snappaket, öppna ett terminalfönster.

När terminalfönstret är öppet kommer du snabbt att kunna konfigurera Open Broadcaster-appen med hjälp av följande snabbinstallationskommando nedan.

sudo snap install obs-studio