Hur man installerar och kör Arduino IDE på en Raspberry Pi

Med enkortsdatorn Raspberry Pi kan du köra ett brett utbud av applikationer, inklusive den populära Arduino IDE (integrerad utvecklingsmiljö). Det betyder att du kan använda den för att enkelt programmera mikrokontroller anslutna till din Raspberry Pi-dator via USB för att skapa interaktiva elektroniska projekt.

Låt oss gå igenom hur du installerar och kör Arduino IDE på Raspberry Pi.

Vad du kommer att kräva

För att köra Arduino IDE på din Raspberry Pi behöver du följande komponenter:

  • Raspberry Pi 3 eller 4 kort med lämplig strömförsörjning
  • HDMI-skärm eller TV
  • microSD-kort (minst 8 GB för det officiella Raspberry Pi OS)

Konfigurera Raspberry Pi

Raspberry Pi 4 är, tack vare sin förbättrade processorkraft och gott om RAM, det föredragna valet för att installera Arduino IDE. Men Pi 3 klarar uppgiften också. Om du inte redan har gjort det, installera Raspberry Pi OS på microSD-kortet med hjälp av verktyget Raspberry Pi Imager.

När installationen är klar, sätt in microSD-kortet i din Raspberry Pi och anslut det till monitorn. Om du inte har en bildskärm till hands kan du fortfarande komma åt Raspberry Pi på distans från en annan dator via VNC; för mer information, se hur du fjärråtkomst till en Raspberry Pi från din PC.

Ladda ner Arduino IDE

Den senaste Arduino IDE, version 2.2.1, är exklusivt tillgänglig för x86-64-system, medan Raspberry Pi arbetar på ARM-arkitekturen. Den äldre IDE-versionen 1.8.19 är dock lika kapabel och ger stöd för ARM-arkitektur. Starta först terminalen genom att klicka på dess ikon överst i skrivbordsmiljön eller genom att helt enkelt trycka på Ctrl + Alt + T. Fortsätt sedan med att ladda ner Arduino IDE med följande kommando:

 wget https: 

Installera Arduino IDE

När nedladdningen är klar använder du kommandot nedan för att extrahera de nödvändiga filerna i din nuvarande terminalsession.

 tar -xf arduino-1.8.19-linuxarm.tar.xz 

Efter det, navigera in i arduino-1.8.19-katalogen:

 cd arduino-1.8.19 

För att slutföra installationen kör du helt enkelt install.sh-skriptet:

 sudo ./install.sh 

Kör IDE

För att hitta och starta Arduino IDE, klicka på Raspberry-logotypen i det övre vänstra hörnet av Raspberry Pi OS-skrivbordet och välj sedan Programmering > Arduino IDE. Applikationen kommer att starta och du kan börja programmera med den. Som vanligt måste du ansluta ett mikrokontrollkort via USB för att flasha ett program till det.

Du kan till och med använda en Pico-mikrokontroller. Ta reda på mer om hur du programmerar en Raspberry Pi Pico med Arduino IDE.

Utforska, experimentera och förnya

Du har framgångsrikt konfigurerat Arduino IDE på din Raspberry Pi. Du kan nu ladda upp dina Arduino-skisser till en ansluten mikrokontroller, precis som du skulle göra med en vanlig dator.

Inom Arduino IDE hittar du en mängd omfattande bibliotek och ett omfattande utbud av verktyg. IDE förenklar processen att programmera mikrokontroller, vilket gör den tillgänglig och njutbar.