Oavsett om du väljer en mer prisvärd solid state-drive (SSD) med begränsad lagringskapacitet eller en exklusivare modell på 1-2 terabyte (TB), så är själva installationsprocessen relativt enkel. SSD-enheter är oumbärliga för de som söker snabba uppstartstider för sina datorer. Även om dessa enheter tenderar att vara dyrare jämfört med traditionella hårddiskar (HDD), så väger prestandavinsterna upp kostnaden.
Denna artikel guidar dig genom processen att installera en SSD i ditt system på ett korrekt sätt, oavsett om du vill ge nytt liv åt en befintlig dator eller om du planerar att bygga en helt ny.
Viktiga saker att tänka på före installation av SSD
Om du är ovan vid att byta ut eller uppgradera dators lagringsenheter, finns det några viktiga aspekter att överväga innan du öppnar datorns chassi och börjar arbeta.
Du bör ha två primära mål i åtanke: att få din dator att fungera som önskat, och att förhindra eventuella skador. Det finns ett antal försiktighetsåtgärder som du kan ta för att göra uppgraderingsprocessen så smidig som möjligt.
- Koppla ur strömkällan: Det kan verka uppenbart, men det är lätt att glömma bort i entusiasmen över den nya SSD:n. För att undvika elektriska stötar på dig själv eller din utrustning, se till att strömsladden är urkopplad.
- Tänk på din klädsel: Armband, ringar och vida ärmar kan utgöra hinder och orsaka problem. Även om det kanske inte är ett problem i ditt specifika fall, bör du vara medveten om statisk elektricitet i dina kläder.
- Var uppmärksam på statisk elektricitet: Det finns en diskussion kring hur troligt det är att statisk elektricitet kan skada datorns komponenter. För att vara på den säkra sidan, använd ett antistatiskt armband eller en antistatisk matta för att förhindra potentiella skador på datorns känsliga mikrokomponenter.
- Läs tillverkarens instruktioner: Även om denna artikel erbjuder en omfattande vägledning, kan vissa tillverkare ha specifika instruktioner som kan vara till hjälp.
- Håll ordning: Det är en tillfredsställande känsla att öppna ett datorchassi och se att alla anslutningar och komponenter är prydligt placerade och säkrade. Planera i förväg var du ska placera din nya SSD och dess tillhörande kablar, förbered dina verktyg och sätt igång.
Förstå SSD- och HDD-kablar
Innan du påbörjar installationen av din nya SSD, ska vi titta närmare på de kablar som används för att ansluta enheten till din stationära eller bärbara dator.
Om SATA-kablar
SATA-kablar (Serial Advanced Technology) används i moderna datorer för att ansluta SSD-enheter, hårddiskar och optiska enheter till moderkortet. Det är värt att notera att en SATA-port eller -kabel kan vara specifik för överföringshastigheter på 3/6+ GB/sekund, men detta innebär inte automatiskt att du kommer att uppnå dessa hastigheter.
En begränsning med traditionella hårddiskar, även de med 7200+ RPM, är att de fortfarande är beroende av en snurrande disk, vilket begränsar läs- och skrivhastigheterna. Det är här SSD-enheter kommer in i bilden. Eftersom SSD-enheter baseras på flashminne, läser och skriver de data betydligt snabbare eftersom de är helt elektroniska, till skillnad från mekaniska och elektroniska hårddiskar. Dessutom skriver SSD-enheter i block snarare än i sektorer.
Om SATA-strömkontakter
SATA-strömkontakter används för att leverera ström till enheten och ansluts till nätaggregatet (PSU). SATA-strömkontakter sitter i slutet av kablarna från nätaggregatet och är oftast svarta.
Steg för att installera SSD
TIPS #1: Se till att din SSD är ansluten till den lägsta numrerade SATA-porten på ditt moderkort om du tänker använda den som standardenhet för uppstart. Detta säkerställer bättre kompatibilitet för tillförlitlig uppstart och säkerställer att den passar in i standardstartprocessen.
TIPS #2: För bästa läs- och skrivprestanda är en ”SATA3”-kabel (eller högre) och enhet att föredra. Observera att detta inte refererar till ”port tre” på moderkortet, utan typen av SATA-anslutning, likt skillnaden mellan USB 2.0 och USB 3.0.
TIPS #3: Vissa tillverkare inkluderar en uppsättning instruktioner som är specifika för just den enheten, så se till att du läser all information som medföljer produkten.
Notera: Du kommer troligtvis att behöva en adapter för enhetsplats som omvandlar en 2,5-tums SSD till en 3,5-tums bredd för att den ska passa in i enhetsfacket. Vissa datorchassin kan dock ha inbyggda 2,5-tumsfack. Kontrollera ditt chassi eller manual innan du köper en ny SSD.
Nu när du har tagit del av grunderna kring säkerhet och kunskap, är det dags att gå vidare till själva installationen av SSD:n.
Steg 1: Montera SSD:n i facket
De flesta SSD-enheter är avsedda för 2,5-tumsfack som vanligen finns i bärbara datorer, vilket kan vara ett problem i stationära datorer. Vissa SSD-enheter har monteringsfästen för att hålla dem på plats i enhetsfacket, så anslut enheten till adaptern innan du fortsätter.
Leta upp ett 3,5-tums enhetsfack om du inte har ett 2,5-tums. Se till att du inte använder ett exponerat fack med en öppning på framsidan av chassit, eftersom dessa är reserverade för minneskortläsare och DVD/Blu-Ray-enheter.
Om ditt datorchassi har enhetsskenor eller verktygslösa fästen, läs chassits manual för anvisningar om hur du monterar din nya SSD. För andra typer av chassin, skjut in hårddisken i ett ledigt enhetsfack tills skruvhålen på sidan av enheten linjerar med hålen i enhetsfacket. Enheten säkras med fyra skruvar, två på vardera sidan.
Steg 2: Anslut SATA-strömkabeln till SSD:n
Hitta rätt kontakt från nätaggregatet och anslut den på baksidan av din SSD. Kontakten går bara att sätta i ett läge, och den brukar klicka till när den är ansluten på rätt sätt.
Notera: Var extremt försiktig när du ansluter SATA-kontakten till SSD:n, då ett för stort tryck kan skada spärren, vilket hindrar strömkontakten från att sitta fast ordentligt.
Steg 3: Anslut SATA-datakabeln till SSD:n
Till skillnad från IDE använder SATA en tunn kontakt för att överföra data. Denna kabel är mindre än SATA-strömkabeln. Moderkort brukar levereras med flera SATA-kablar, så ta en av dem ur förpackningen. Försiktigt, sätt in SATA-datakontakten på baksidan av SSD:n. Liksom moderkortets SATA-anslutning, går den bara att sätta i på ett sätt och klickar till när den är ordentligt ansluten.
Var återigen försiktig när du kopplar in SATA-kabelns kontakt, då för stort tryck kan skada kontakten och förhindra att SATA-kabeln ansluts ordentligt.
Steg 4: Anslut SATA-datakabeln till moderkortet
Leta upp en ledig SATA-port på moderkortet. SATA-anslutningarna är vanligtvis placerade längst ned till höger på kortet och ska vara numrerade. Ju lägre SATA-portnummer, desto tidigare prioriteras enheten i datorns uppstartssekvens. Till exempel brukar ”SATA1” bli den första startenheten, följt av ”SATA2”.
Om du installerar mer än en enhet, se till att den ”startande” enheten är ansluten till den lägsta numrerade porten. Kontrollera moderkortets manual för att se till att alla portar fungerar likadant. Vissa SATA-portar kan vara reserverade för RAID-konfigurationer (Redundant Array of Independent Disks).
När du ansluter SATA-kabeln till moderkortet går det bara att ansluta den på ett sätt. Du bör höra ett klick när kabeln är korrekt ansluten.
Så här överför du data från den gamla enheten till den nya
Oavsett om du använder SSD-enheten i tillägg till din befintliga enhet eller om du har gjort ett fullständigt byte, måste du överföra dina spel och program till den nya enheten. Här är alternativen.
Metod 1: Flytta filer manuellt i Windows
Windows gör det enkelt att flytta filer. Under ”Inställningar” och ”Den här datorn” hittar du en lista över mappar som innehåller filer på ditt system.
Som beskrivits ovan, när din SSD är korrekt installerad, kommer den nya enheten att visas i Windows. Du kan öppna egenskaperna för varje mapp och flytta den till den nya SSD:n.
Metod 2: Använd tredjepartsprogram för att överföra filer
Flera tredjepartsprogram erbjuder funktioner för diskkloning eller diskkopiering om du behöver flytta hela enheten, inklusive Windows. Vissa SSD-enheter levereras redan med denna programvara, men i annat fall kan du söka online efter en programvara som uppfyller dina specifika behov.
Så här installerar du Windows på SSD
Ett av de mest effektiva sätten att använda en SSD är att installera ditt operativsystem på den. Det kommer drastiskt att minska uppstartstiderna och förbättra alla andra läs- och skrivhastigheter.
Installera Windows på en ny dator med SSD
- Det första steget för att installera Windows på en SSD på en ny dator är att säkerställa att enheten är tillräckligt stor för att rymma hela operativsystemet. Vanligtvis räcker 120 GB, och 250 GB ger gott om utrymme för alla aktuella operativsystem.
- Nästa steg är att installera enheten enligt instruktionerna i föregående avsnitt. Om du planerar att köra dual-boot (med både en SSD och en hårddisk), är det lämpligt att bara installera SSD:n för att undvika förvirring under installationen av operativsystemet.
- Därefter slår du på datorn och sätter i installationsmediet, vanligtvis en skiva eller en USB-enhet. Låt operativsystemet installera och uppdatera sig innan du stänger av datorn igen om du även planerar att installera en hårddisk.
- Slutligen startar du datorn och trycker på den tangent som tar dig till de avancerade startinställningarna (för de flesta moderkort är det en F-tangent, som F2 eller F10). Leta reda på startordningsskärmen och se till att SSD-enheten som operativsystemet är installerat på startas först.
Överför Windows från en hårddisk till en SSD på en befintlig dator
- De inledande stegen för att installera Windows på en SSD på en befintlig dator är desamma som för en ny dator. Se till att enheten är tillräckligt stor för att rymma hela operativsystemet, och anslut sedan SSD:n till datorn.
- Nästa steg är att skapa en systemavbildning av din nuvarande dator. Du gör detta genom att gå till kontrollpanelen, välja ”Säkerhetskopiering och återställning” och sedan välja ”Skapa en systemavbildning”.
- Sedan väljer du de partitioner som du vill kopiera till systemavbildningen. Se till att du har valt Windows-enheten (vanligtvis C:-enheten). Det tar allt från 30 minuter till en timme att skapa systemavbildningen.
- Nästa steg är att installera en ny kopia av Windows på SSD:n. Det gör du genom att använda Windows Media Creation Tool (som finns på Microsofts webbplats) för att skapa ett installationsmedium på en annan enhet. Välj SSD:n som den enhet där Windows ska installeras.
- Byt ut hårddisken mot den nya SSD:n och starta datorn. Gå till de avancerade startinställningarna och starta systemet från SSD:n. När installationen är klar får du möjlighet att ange reparationsinställningar. Gör det och välj sedan ”Avancerade alternativ” och välj ”System Image Recovery”.
- Klicka dig igenom de återstående installationsanvisningarna, så kommer datorn att starta upp operativsystemet från SSD:n.
Som du ser är det inte så svårt att installera och konfigurera en SSD i din dator. Kontrollera bara dina anslutningar och kom ihåg att jorda dig själv innan du hanterar känslig elektronik. Var försiktig när du ansluter kablar och bestäm hur du vill återställa data innan du börjar installationen.
Vanliga frågor
Installationen och konfigurationen av en SSD är relativt enkel. Om du har fler frågor, läs vidare.
Ska jag uppgradera till en SSD?
SSD-enheter har många fördelar för de flesta användare. Allt från snabbare uppstartstider till lägre strömförbrukning gör det till en smart uppgradering för de flesta enheter. Vissa användare kan tveka inför att installera en SSD på grund av kostnaden. Lyckligtvis har priserna på hårdvara sjunkit betydligt under det senaste året.
I slutändan är beslutet att installera en SSD ett som väger tungt på användarnas individuella behov. Att bara uppgradera hårddisken kommer inte att förvandla en dator till en spelmaskin, ett uppgraderat grafikkort kan också behövas. Men användare kommer att märka en avsevärd skillnad i datorns prestanda med en SSD.
Vilken storlek på SSD behöver jag för att köra Windows 11?
Windows anger att du behöver minst 64 GB utrymme på hårddisken för att köra Windows 11. Men kom ihåg att du behöver ytterligare utrymme för att installera program, Windows-uppdateringar och mycket mer.