Hur man installerar LXQt på Linux

LXQt är en lätt, smidig skrivbordsmiljö som använder väldigt få systemresurser. Om du vill komma igång med det här skrivbordet, följ den här guiden. I den bryter vi ner hur man får LXQt att fungera på alla större Linux-distributioner.

Installationsinstruktioner för Ubuntu

På Ubuntu kan du få LXQt-skrivbordsmiljön med hjälp av Lubuntu, en variant av Ubuntu som använder den. För att få det att fungera måste du först öppna ett terminalfönster på skrivbordet. För att öppna en terminal på skrivbordet, tryck på Ctrl + Alt + T på tangentbordet eller sök efter ”Terminal.”

När terminalfönstret är öppet använder du kommandot apt install för att ta tag i paketet ”lubuntu-desktop”. Det här paketet innehåller LXQt och olika program, appar och en inloggningssession så att du kan använda skrivbordet.

sudo apt install lubuntu-desktop

När du anger lösenordet ovan blir du ombedd att ange ett lösenord. Du måste ange ett lösenord, eftersom sudo-kommandot kördes, och sudo är ett root-kommando som kräver åtkomst på systemnivå. Ange ditt lösenord och fortsätt.

Efter att ha angett ditt lösenord kommer Ubuntu att samla in alla paket och installera dem. Härifrån trycker du på Y-knappen på tangentbordet, så kommer Ubuntu att avsluta installationen av LXQt.

Installationsinstruktioner för Debian

LXQt-skrivbordsmiljön är tillgänglig för alla Debian Linux-användare som ett av många skrivbordsval under nätverksinstallationsprocessen och i Debians programvarukällor som kan installeras senare.

För att starta installationen av LXQt på Debian behöver du ett terminalfönster öppet. För att öppna ett terminalfönster, tryck på Ctrl + Alt + T på tangentbordet eller sök efter ”Terminal” i appmenyn.

När terminalfönstret är öppet, använd kommandot apt install för att installera antingen paketet ”lxqt-core”, paketet ”lxqt” eller paketet ”task-lxqt-desktop”. Vad är skillnaden mellan dessa tre paket? Inte mycket.

Obs: För bästa resultat, prova ”lxqt”-paketet.

sudo apt install lxqt

Eller

sudo apt install lxqt-core

Eller

sudo apt install task-lxqt-desktop

När du anger något av kommandona ovan kommer du att bli ombedd att ange ditt lösenord i terminalprompten. Använd tangentbordet och skriv in ditt användarkontos lösenord.

Efter att ha skrivit in ditt lösenord kommer Debian att samla in alla beroenden, tillsammans med alla LXQt-paket, och förbereda dem för installation. Vid det här laget, tryck på Y-tangenten på tangentbordet, så kommer du att kunna komma igång med LXQt på Debian.

Arch Linux installationsinstruktioner

Arch Linux kommer inte med en skrivbordsmiljö. Istället förväntas användarna bygga operativsystemet helt från början via kommandoraden och välja sitt eget skrivbord. Tack och lov stöder Arch alla vanliga skrivbordsmiljöer, inklusive LXQt.

För att starta installationen av LXQt på Arch Linux, måste du starta ett terminalfönster. För att göra det, tryck på Ctrl + Alt + T på tangentbordet eller sök efter ”Terminal” i appmenyn.

Med terminalfönstret öppet, använd kommandot Pacman -S för att installera ”lxqt”-paketet. Detta paket är ett metapaket, och det kommer att ta alla LXQt-paket från Arch-repo för installation.

sudo pacman -S lxqt

När du anger kommandot ovan kommer du att bli ombedd att ange ditt lösenord. Använd tangentbordet och skriv in ditt användarkontos lösenord. Tryck sedan på Enter för att fortsätta.

Efter att ha tryckt på Enter kommer du att se ”Det finns 21 medlemmar i gruppen lxqt”. Som standard är alla dessa paket valda. För att bekräfta detta val, tryck på Enter för att fortsätta.

När du trycker på Enter för att bekräfta kommer Arch att börja ladda ner och installera LXQt på din Arch Linux PC.

Fedora Linux installationsinstruktioner

Vill du använda LXQt på Fedora? Du har tur; LXQt är en av många skrivbordsmiljöer som ingår i Fedoras programvaruförråd. För att starta installationen, öppna ett terminalfönster genom att trycka på Ctrl + Alt + T eller genom att söka efter ”Terminal” i appmenyn.

När terminalfönstret är öppet, använd kommandot dnf install nedan för att installera LXQt-paketgruppen. Denna grupp kommer att tillhandahålla alla paket relaterade till skrivbordet utan att användaren behöver ange det.

sudo dnf install @lxqt

När du anger kommandot ovan kommer du att bli ombedd att ange ditt lösenord. Använd tangentbordet, ange lösenordet för ditt användarkonto och tryck sedan på Enter. Därifrån kommer Fedora att samla in alla paket för LXQt och förbereda dem för installation.

Efter att Fedora har förberett paketen, tryck på Y-knappen på tangentbordet för att starta installationen av LXQt på Fedora.

OpenSUSE Linux-instruktioner

Om du använder OpenSUSE Linux och vill lägga vantarna på LXQt, måste du installera det som ett mönster. Ett mönster liknar paketgrupper på andra distributioner. För att starta installationen, öppna ett terminalfönster genom att trycka på Ctrl + Alt + T eller sök efter ”Terminal” i appmenyn.

Med terminalfönstret öppet, använd kommandot zypper installation nedan för att ställa in LXQt via mönstret. Tänk på att ett mönster måste installera många paket, så det kan ta ett par minuter.

sudo zypper in -t pattern lxqt

När du anger kommandot ovan blir du ombedd att ange ditt lösenord. Använd tangentbordet och ange lösenordet för ditt användarkonto. Efter det, tillåt OpenSUSE att samla in alla LXQt-paket för installation.

När OpenSUSE är redo att installera LXQt, tryck på Y-knappen på tangentbordet för att installera allt som behövs. När det är klart kommer OpenSUSE att ställa in LXQt.