Hur man installerar Intel eller AMD CPU på ditt moderkort

Central Processing Unit (CPU) är hjärnan i din dator och är en viktig komponent i PC-byggprocessen. Den ansvarar för att ge instruktioner från program och OS, utföra uppgifter och tala om för hårdvarukomponenter vad de ska göra. Nu är du sannolikt redo att bygga din PC och har köpt CPU, moderkort, GPU och andra komponenter som ingår i höljet. Men innan vi installerar någon komponent i höljet måste vi först installera processorn på vårt moderkort, en process som vanligtvis sker utanför. Som sagt, processen att installera processorn är ganska enkel. Du måste bara vara försiktig så att du inte skadar processorn. Lyckligtvis har vi för dig sammanställt en enkel guide om hur du installerar processorn på ditt moderkort.

Installera CPU på moderkortet: En steg-för-steg-guide (2023)

Vi har detaljerat steg-för-steg-processen för att installera processorn på moderkortet i din PC. I den här guiden hjälper vi dig också att rätta in processorn i moderkortssockeln, ett steg som annars är förvirrande om du inte vet vad du ska hålla utkik efter, särskilt som nybörjare. Som sagt, låt oss börja med förutsättningarna och sedan gå vidare till installationsstegen.

Saker att komma ihåg innan du installerar processorn

Var försiktig när du hanterar processorn

Du bör hantera processorn försiktigt när du bygger en PC. I den här guiden, närhelst vi ber dig att utföra en åtgärd som innebär att du tar upp processorn, plockar du helt enkelt upp den ordentligt runt hörnen med fingrarna. Du måste vila den inuti CPU:ns genomskinliga plastlåda medan du räknar ut de olika nyanserna av att installera den. Rör aldrig baksidan av din CPU (stiften). Var också försiktig med stiften på ditt moderkort och processorn (om det är AMD kommer processorn att ha stift på baksidan).

Samla alla nödvändiga verktyg

Även om detta kan kännas som en självklar förutsättning, kom ihåg att organisera din arbetsyta med alla de olika verktyg som behövs för att installera processorn. Detta inkluderar moderkortsmanualen (för att korrekt justera processorn), termisk pasta (som du behöver efter att du har installerat processorn) och processorkylaren för att gå vidare med din PC-bygge. Se också till att din arbetsplats är en statisk fri arbetsmiljö genom att jorda dig själv. Ett antistatiskt handledsarmband rekommenderas för att undvika elektrostatiska skador. Vi kommer inte att behöva en skruvmejsel för den här guiden.

Behöver du en bra termisk pasta för din PC-konstruktion? Läs vår köparguide om de bästa alternativen för termisk pasta som finns tillgängliga 2023 här.

Kontrollera CPU-kompatibilitet med moderkort

Att välja rätt moderkort är också ett viktigt steg. Moderkortsmodellen du använder måste lista din CPU som en kompatibel modell på webbplatsen. Till exempel, i skärmdumpen nedan, kommer tillverkarens webbplats att nämna vilken processorgeneration och sockettyp moderkortet stöder.

En annan viktig faktor är moderkortets VRM-kvalitet. Medan ett low-end H610/A520-moderkort fysiskt kan stödja en avancerad Ryzen 9 eller Intel Core i9-processor, betyder det inte nödvändigtvis att dess spänningsregulatormodul kan hantera den typen av belastning. Dessutom, för att säga det uppenbara, bör du undvika att använda en avancerad CPU med ett low-end moderkort.

Hur man installerar CPU på moderkortet

1. Som vi nämnde ovan, var försiktig när du plockar upp din CPU genom hela den här installationsguiden. Börja med att vila moderkortet ovanpå dess låda, vilket ger dig en stadig bas för att montera komponenterna på ditt moderkort.

2. Efter det, plocka upp CPU:n och ha dess plastlåda till hands (ifall du behöver ställa tillbaka den på ett säkert ställe). Håll chippet i luften ovanpå moderkortets CPU-sockel. Du måste hålla utkik efter en pilsymbol (Δ), som finns både i CPU:ns nedre vänstra hörn och bredvid moderkortets sockel.

När du har justerat pilsymbolerna (som visas nedan), kom ihåg att det är den slutliga orienteringen att installera processorn på ditt moderkort i nästa steg. Sätt tillbaka CPU:n i sin plastlåda efter att ha lärt sig orienteringen och fortsätt till nästa steg där vi öppnar moderkortets CPU-sockelområde.

Obs: Ta dig tid att förstå hur CPU:n ska gå in och vila den säkert i lådan när det behövs. Du kan också hänvisa till ditt moderkorts manual för en visuell ledtråd om hur processorn ska se ut när den är installerad.

3. Leta nu upp området för CPU-sockeln på ditt moderkort. Bredvid hittar du fästarmen. Tryck på den ordentligt och dra bort den från uttaget. Och sedan ska CPU-kåpan och hållararmen öppnas och gå hela vägen upp. Om du känner dig obekväm, se moderkortets manuals specifika instruktioner om hur du lyfter din CPU-sockels fästarm.

  • tryck på låsarmen
  • dra ut fästarmen från dess uttag
  • lyft upp locket till CPU-uttaget

4. Ta sedan upp CPU:n och sänk den försiktigt ovanpå moderkortets sockel, samtidigt som du tänker på den slutliga orienteringen från det andra steget. Uttaget ska vara öppet och hållararmen ska vara upp innan du utför detta steg. Med rätt orientering ska CPU:n helt enkelt vila inuti sockeln, med stiften nu på plats, och pilarna ska vara i linje med varandra.

Obs: För AMD:s AM4-processorer är stiften på CPU-sidan. När du gradvis sänker ner CPU:n till sockeln ska stiften gå in i sockeln. CPU:n ska nu vila inuti sockeln, med både moderkortssockeln och CPU:n i linje med pilarna.

5. Återställ nu CPU-kåpan genom att sänka den till hur den var tidigare. Fortsätt sedan att trycka ned hållararmen och stoppa in den i det lilla spåret som den ursprungligen vilade i. När du sänker fästarmen kan du höra vissa ljud, men så länge orienteringen är korrekt kommer ingenting att gå sönder.

Efter att ha installerat processorn kommer processorns sockelskydd att lossna från moderkortet. Förvara det säkert, eftersom du måste lägga tillbaka det om ditt moderkort behöver servas under RMA.

  • tryck ner och stäng låsarmen
  • stoppa in retentionsarmen

6. Tja, du har framgångsrikt installerat din Intel- eller AMD-processor på moderkortet. Du kan nu gå vidare till nästa steg för att slutföra din PC-byggnad. Nästa, applicera termisk pasta på din CPU och installera sedan CPU-luftkylaren eller vätskekylaren för att avsluta installationsprocessen.

Vanliga frågor (FAQs)

Är CPU-installationsprocessen annorlunda för AMD och Intel?

Installationsprocessen för AMD:s AM4-socket-processorer (och äldre) skiljer sig särskilt från andra processorer. Det beror på att stiften finns på själva CPU:n under dessa generationer. För Intel-byggen finns CPU-stiften på moderkortet istället. Med lanseringen av Ryzen 7000-processorer på AM5-sockeln har de bytt till LGA-liknande processorer som Intel.

Vad händer om min CPU är en modell som stöds på mitt moderkort men jag kan inte komma in i BIOS?

Bekräfta först om problemet är med din CPU. Om det inte finns det, och CPU:n faktiskt är kompatibel, behöver du bara en BIOS-uppdatering. Du kan ta ditt moderkort till din leverantör och be dem att uppdatera BIOS. Om detta inte är ett alternativ måste du kontakta Intel eller AMD för ytterligare alternativ. Det enda andra sättet är att uppdatera BIOS själv med en äldre CPU. Lär dig hur du går in i BIOS i Windows 11 här.

Mitt moderkort är inkompatibelt med min CPU. Vad gör jag?

Du måste byta ut antingen moderkortet eller CPU:n med kompatibla delar när du bygger din PC. Se till att innan du beställer delar har de ett returfönster ifall några kompatibilitetsproblem uppstår.

Kan jag ta bort min befintliga CPU och byta ut den? Behöver jag ändra något i Windows?

Ja, du kan ta bort den befintliga CPU:n och följa vår steg-för-steg-guide för att byta ut processorn. Windows 10/11 kommer automatiskt att anpassa sig till de nya installerade komponenterna. Du kan få en liten startfördröjning där Windows säger ”Hämta enhetsdrivrutiner”. Om ditt moderkort inte stöder den nya CPU:n kan du behöva en BIOS-uppdatering.

Behöver du installera programvara för processorn?

Nej. Din CPU (så länge den är kompatibel) kommer att fungera med ditt moderkort och starta upp i Windows normalt. Moderkortet har redan en grundläggande uppsättning systemdrivrutiner. Hela processen med att Windows anpassar sig till nya komponenter, såsom din CPU, är automatiserad.

Installera eller uppgradera processorn på ditt moderkort

Det är allt du behöver veta om att installera processorn på ditt moderkort. Om du gör detta för första gången kommer du säkert att känna dig nervös över att hantera en av de dyraste komponenterna i din PC-byggnad, men det finns ingen anledning att stressa. Även om du behöver vara försiktig kan du enkelt installera processorn på ditt moderkort med denna steg-för-steg-guide. Om du har några tvivel om installationsprocessen, låt oss veta i kommentarerna nedan. Vi skulle hjälpa dig direkt.