Hur man installerar Deb-filer på Ubuntu Linux (fyra metoder)

DEB-filer på Ubuntu liknar EXE-filer på Windows och DMG-filer på macOS. Det är ett mjukvarupaketeringsformat för Ubuntu (Debian)-system, och installationen av .deb-filer är enkel. Du kan dubbelklicka på .deb-filer för att installera dem direkt. Bortsett från det, med bara ett Linux-kommando, kan du installera Deb-filer via terminalen. Så i den här guiden har vi lagt till fyra olika metoder för att installera Deb-filer på Ubuntu. Med det sagt, låt oss gå vidare till stegen.

Installera Deb-filer på Ubuntu (2022)

Vi har nämnt fyra sätt att installera Deb-filer på Ubuntu i den här guiden. Medan de tre första är inbyggda metoder, låter den sista dig installera deb-filer utan något beroendefel. Dessutom har vi nämnt hur man avinstallerar deb-filer också.

Vad är en Deb-fil i Ubuntu?

Som nämnts ovan är Deb-filer som EXE-filer på Windows. Det är standardinstallationspaketets format för Debian-baserade distributioner. Den innehåller alla bibliotek och beroenden som behövs för att köra programmet. Om du vill installera ett program på Ubuntu kommer du sannolikt att ladda ner en .deb-fil baserad på din dators arkitektur (64-bitars eller 32-bitars).

Om du dubbelklickar på .deb-filen installeras appen på Ubuntu. Men oftast öppnar Archive Manager de nedladdade filerna och du måste följa instruktionerna nedan för att installera dem.

Installera Deb-filer på Ubuntu med hjälp av Software Center

1. Högerklicka först på Deb-filen och välj ”Öppna med annat program”.

2. Välj sedan ”Software Install” och klicka på ”Select” längst upp till höger.

3. Nu öppnas Software Center på skärmen med information om appen du installerar. Klicka här på knappen ”Installera” för att installera den nedladdade deb-filen. Du kommer att bli ombedd att ange ditt lösenord för autentisering. Och det är så du kan installera Deb-filer på Ubuntu.

Installera Deb-filer på Ubuntu med det lämpliga kommandot

Om du vill installera Deb-filer på Ubuntu via terminalen kan du använda kommandot apt för att snabbt installera program. Så här fungerar det:

1. Högerklicka först i mappen där Deb-filen finns och klicka på ”Öppna i terminal”.

2. Efter det, kör kommandot nedan i terminalfönstret. Du behöver bara ersätta filnamn.deb med det faktiska namnet på Deb-filen. Nu kommer DEB-paketet att installeras på din Ubuntu Linux-dator.

sudo apt install ./filename.deb

Installera Deb-filer på Ubuntu via dpkg Package Manager

1. Du kan också installera Deb-filer på Ubuntu med kommandot dpkg. Flytta till mappen där Deb-filen finns. Högerklicka i det tomma utrymmet och välj ”Öppna i terminal” från snabbmenyn.

2. Ett terminalfönster öppnas i samma mapp. Kör nu kommandot nedan, men se till att ersätta med namnet på den nedladdade Deb-filen. Och det är så du kan installera .deb-filer med hjälp av dpkg Package Manager.

sudo dpkg -i <debfilename>

Installera Deb-filer på Ubuntu med GDebi

Ibland när du installerar en Deb-fil kan du få ett beroendefel. Det betyder att något nödvändigt paket eller bibliotek saknas i ditt system. Du kan använda GDebi-verktyget för att lösa sådana problem, eftersom det låter dig installera deb-filer och åtgärda fel genom att installera beroenden längs vägen. Så här kan du använda den här lilla appen för att installera .deb-filer.

1. Använd först ”Alt + Ctrl + T” kortkommandot för att öppna terminalen. Kör sedan kommandot nedan för att installera GDebi på ditt system.

sudo apt install gdebi

2. Högerklicka nu på den Deb-fil du vill installera och välj ”Öppna med annat program”.

2. I nästa fönster, välj ”Gdebi Package Installer” och klicka sedan på ”Välj” uppe till höger.

3. Klicka slutligen på knappen ”Installera paket” för att installera Deb-filen på Ubuntu. Som du kan se bredvid ”Status”-etiketten i skärmdumpen nedan, står det ”Alla beroenden är tillfredsställda”.

Hur man avinstallerar Deb-filer på Ubuntu Linux

Använd Ubuntu Software

1. Du kan enkelt avinstallera Deb-filer med hjälp av Ubuntu Software GUI-appen. Gå vidare och öppna den från appstartaren.

2. Gå här till fliken ”Installerat” längst upp och scrolla ner för att leta efter programnamnet du vill avinstallera. Klicka nu på ”Avinstallera” för att ta bort den installerade .deb-filen från Ubuntu. Om ett program inte visas här, gå till terminalmetoden nedan för att avinstallera det.

Använd kommandoraden

För att avinstallera Deb-filer på Ubuntu måste du först hitta paketnamnet på Deb-filen du har installerat. Tänk på att paketnamnet skiljer sig från Deb-filnamnet. Här är stegen du måste följa för att hitta paketnamnet och avinstallera det direkt.

1. För att hitta paketnamnet, öppna terminalen med ”Alt + Ctrl + T” genvägen och kör kommandot nedan. Ersätt sedan namn med programnamnet eller det närmast matchande sökordet för appen. Till exempel, för att hitta paketnamnet för Google Chrome, skriv ”chrome”.

sudo apt list --installed | grep name

2. Terminalen returnerar programmets paketnamn. Vad som än nämns innan / är ditt paketnamn.

3. Kör nu kommandot nedan för att avinstallera Deb-filen från Ubuntu Linux. Se till att ersätta med det faktiska paketnamnet du angav ovan. Och det är ganska mycket det. Deb-filen kommer att tas bort från ditt Ubuntu-system.

sudo apt remove <packagename>

Fyra enkla sätt att installera Deb-filer på Ubuntu

Det här är de fyra enkla metoderna för att installera Deb-filer på Ubuntu. Tillsammans med det har vi också nämnt hur man installerar Deb-filer för att lösa beroendefelet. Och om du vill avinstallera Deb-filer, har du lagt till det i den här guiden också. Dessutom, om du vill lära dig hur du tar skärmdumpar på Ubuntu, gå till vår länkade handledning. Och för att växla mellan Wayland och Xorg-skärmservrar i Ubuntu har vi en guide på plats för det också. Slutligen, om du har några frågor, låt oss veta i kommentarsektionen nedan.