Hur man inaktiverar UFW-brandväggen i Linux

Om du inte är nöjd med UFW-brandväggen på din Linux-dator och vill avinstallera den men inte vet var du ska börja, är det förståeligt. För så bra som den här brandväggen är, inget mainstream Linux OS går över hur man använder den.

I den här guiden går vi igenom hur du kan stänga av och till och med avinstallera UFW-brandväggen. För att börja, se till att du har åtkomst på systemnivå till din Linux-dator, eftersom att stänga av brandväggen kräver root-åtkomst. Följ sedan med nedan!

Stäng av UFW – terminal

Om du behöver stänga av UFW-brandväggen på din Linux-dator är det bästa sättet att göra det med kommandoraden. Anledningen? UFW är en kommandoradsapp, och medan många Linux-operativsystem använder GUFW, ett GUI för kommandoradsappen, är det mycket mer effektivt via terminal.

För att komma igång, öppna ett terminalfönster på Linux-skrivbordet. För att göra det, tryck på Ctrl + Alt + T på tangentbordet eller sök efter ”Terminal” i appmenyn och starta den på det sättet.

När terminalfönstret är öppet och redo att användas, kör kommandot ufw –help. Detta kommando visar dig alla kommandoargument som är tillgängliga för UFW-brandväggen och hjälper dig att slå på och av den efter behag.

ufw --help

Titta igenom hjälpsidan för avsnittet ”inaktivera” och läs vad det gör. Se också till att läsa avsnittet ”aktivera” och allt annat som du kan ha nytta av. När du har läst klart, kör kommandot nedan för att stänga av brandväggen.

sudo ufw disable

Efter att ha angett kommandot ovan kommer systemet att fråga efter ett lösenord. Använd tangentbordet, skriv in lösenordet för ditt användarkonto och tryck på Enter. UFW-brandväggen bör omedelbart stängas av.

Du kan kontrollera statusen för UFW-brandväggen för att se om den verkligen är avstängd med kommandot ufw status. Om UFW säger ”inaktiv” fungerade kommandot. Kör annars kommandot igen.

sudo ufw status

Vill du slå på UFW-brandväggen igen? Kör kommandot ufw enable nedan för att slå på brandväggen direkt.

sudo ufw enable

Stäng av UFW – GUI

Om du hanterar din UFW-brandvägg med UFW UI-appen (GUFW) och behöver stänga av den gör du följande. Starta först GUFW genom att göra följande. Sök först efter ”Brandväggskonfiguration” eller ”GUFW” i appmenyn och starta den.

När appen är öppen och redo att användas, leta reda på ”Status”-reglaget i användargränssnittet. Om UFW-brandväggen är aktiv kommer denna ”Status”-reglage att slås på. För att stänga av den, klicka på reglaget.

Om du vill slå på brandväggen igen, klicka på skjutreglaget.

Avinstallera UFW/GUFW

Om du är klar med UFW-brandväggen eller vill ersätta den med en annan brandvägg och det räcker inte att stänga av den tillfälligt, juni måste avinstallera det. För att avinstallera det, börja med att starta ett terminalfönster.

För att öppna ett terminalfönster på Linux-skrivbordet, tryck på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Eller sök efter ”Terminal” i appmenyn. När terminalfönstret är öppet och redo att användas, följ med avinstallationskommandona som motsvarar det Linux OS du använder.

Ubuntu

För att ta bort UFW-brandväggen från Ubuntu helt och hållet, kör kommandot apt remove bredvid –purge kommandoradsväxeln. Omkopplaren –purge kommer att radera alla konfigurationsfiler och allt från systemet.

sudo apt remove ufw --purge

För att avinstallera GUI-brandväggen, kör kommandot ovan men på ”gufw”-paketet.

sudo apt remove gufw --purge

Debian

Om du behöver avinstallera UFW-brandväggen från Debian, använd kommandot apt-get remove tillsammans med kommandoradsväxeln –purge. Precis som på Ubuntu kommer denna switch att ta bort alla konfigurationsfiler och allt från systemet.

sudo apt-get remove ufw --purge

För att bli av med GUI-brandväggsappen, kör kommandot ovan men med ”gufw”-paketet.

Arch Linux

Om du vill avinstallera UFW från Arch Linux, måste du använda Pacman med kommandoväxeln -Rsc. Denna kommandoväxel kommer inte bara att avinstallera UFW utan tar också bort alla beroenden som är installerade bredvid den. För att ta bort UFW från ditt Arch Linux-system, skriv in kommandot nedan i ett terminalfönster.

sudo pacman -Rsc ufw

Om du vill ta bort GUI-brandväggsappen från Arch Linux, kör kommandot ovan men med ”gufw”-paketet.

sudo pacman -Rsc gufw

Fedora

Om du använder Fedora Linux kan du bli av med UFW-brandväggen från ditt system genom att använda kommandot dnf remove. Detta kommando kommer att avinstallera programmet och bli av med det så att du inte längre har det inställt på din Fedora PC.

sudo dnf remove ufw

För att ta bort GUI-brandväggen, kör kommandot ovan men med ”gufw”-paketet.

sudo dnf remove gufw

OpenSUSE

Om du behöver bli av med UFW från ditt OpenSUSE-system kan du använda kommandot zypper remove. Detta kommando tar bort paketet från OpenSUSE-systemet så att du inte längre kan använda det.

sudo zypper remove ufw

För att bli av med GUI-brandväggen från OpenSUSE, kör samma kommando men med ”gufw”-paketet.

sudo zypper remove gufw