Hur man inaktiverar integrerad grafik på Windows (och när du borde)

Din Windows-dator har förmodligen integrerad grafik, särskilt om det är en bärbar dator. Problemet med den här typen av GPU, som är inbyggd i moderkortet, är att den vanligtvis är mindre kraftfull än en dedikerad GPU. Så om du har en dedikerad GPU, som vanligtvis är mer kraftfull, är det vettigt att du kanske vill att den ska ta över din dators grafiska prestanda.

I den här guiden kommer vi att visa dig hur du inaktiverar integrerad grafik på din Windows-dator.

Så här kontrollerar du om du har en dedikerad GPU

Innan du inaktiverar din integrerade GPU (iGPU) måste du verifiera att din dator har en dedikerad GPU installerad och att den fungerar korrekt. För att göra det, högerklicka på en tom del av aktivitetsfältet och välj Aktivitetshanteraren.

I Aktivitetshanteraren väljer du fliken Prestanda till vänster och tittar på antalet tillgängliga GPU:er för din PC till höger. Om det finns mer än en är den andra den dedikerade GPU:n. I vårt fall är GPU 1 den dedikerade GPU:n, och om vi klickar på den och scrollar till botten kan vi se att det står Dedicated GPU Memory i panelen längst till höger.

När du har bekräftat att du har en extra GPU på din dator kan du inaktivera iGPU:n.

Hur du stänger av din Windows-dators integrerade grafik

Du kan inaktivera din iGPU i Enhetshanteraren. För att göra det, tryck på Win + R för att öppna Windows Run. Skriv devmgmt.msc i textrutan och tryck på Enter för att öppna Enhetshanteraren.

Expandera avsnittet Bildskärmsadaptrar, högerklicka på din integrerade GPU och välj Inaktivera enhet.

I prompten som visas, bekräfta att du vill inaktivera iGPU:n genom att klicka på Ja. Det bör stänga av den integrerade grafiken på din Windows-dator så att systemet förlitar sig på den dedikerade grafiken.

Ska du stänga av integrerad grafik?

Även om dedikerade GPU:er tenderar att vara kraftfullare än iGPU:er och kan öka din dators grafiska prestanda, är det inte alltid fallet.

Så beslutet att inaktivera din integrerade grafik beror på om du har starkare dedikerad grafik, och om du kommer att köra många grafikintensiva applikationer, som spel och designmjukvara. Som vi behandlade i vår integrerade kontra dedikerade GPU-guide, är dedikerade GPU: er idealiska för mer intensiva operationer.

Å andra sidan, om du inte kör något grafikintensiva applikationer, eller om du behöver minska strömförbrukningen på en bärbar dator, behöver du inte inaktivera iGPU:n. Dessutom kan ditt Windows-system stödja växlingsbar grafik, vilket gör att det kan bestämma vilken GPU som ska användas beroende på vilket program du kör.

Detta kan dock göra att iGPU:n flaskhalsar den dedikerade GPU:n i vissa scenarier om de båda kör applikationer och det inte finns tillräckligt med systemresurser för att gå runt.

Använd ditt dedikerade grafikkort när du behöver det

Sammantaget är det bättre för dig att använda ditt dedikerade grafikkort, särskilt om du gillar grafiskt krävande applikationer. Men om din dator inte har en dedikerad GPU är det inte ett alternativ att inaktivera integrerad grafik. Beslutet beror på vad du i slutändan försöker uppnå på din Windows-dator.