Hur man inaktiverar Copilot i Windows 11

Låt oss utforska den här guiden för att förstå hur man inaktiverar Copilot i Windows 11.

Om du har aktiverat Microsoft Copilot kan du aktivera den med WIN+C-genvägen eller länken i aktivitetsfältet. Det är Microsofts inbyggda AI-verktyg i Windows 11.

Microsoft Copilot öppnas som en panel på sidan av skärmen. Den kan användas för alla möjliga saker, från att utnyttja Bing Chat för verklighetstrogna konversationer till att generera bilder med AI, få svar direkt från webben och justera Windows 11-inställningar.

Även om vissa kanske säger att Copilot är ett av sätten att Windows 11 är bättre än Windows 10 (jag är i den båten!), men vi delar inte alla den känslan. Om du inte är intresserad kommer du att bli glad att höra att Microsoft har gjort det ganska enkelt att inaktivera Copilot i Windows 11. Det finns faktiskt flera sätt att göra det på. Låt oss ta reda på!

Från aktivitetsfältet

Som standard visas Copilot i aktivitetsfältet i Windows. Den finns som en flerfärgad ikon bredvid Start-knappen. Jag föreslår att du stänger av Copilot på detta sätt helt enkelt för att det är enklare än alla andra metoder som beskrivs nedan.

Så här inaktiverar du Copilot i Windows 11 från aktivitetsfältet:

Steg 1: Högerklicka på ett tomt område i aktivitetsfältet och välj inställningar för aktivitetsfältet.

Steg 2: Leta upp objektområdet i Aktivitetsfältet överst i Inställningar.

💡Tips: Det finns massor av andra saker du kan göra när du anpassar aktivitetsfältet i Windows 11, som att justera aktivitetsfältets justering och automatiskt dölja aktivitetsfältet.

Steg 3: Bredvid Copilot trycker du på reglaget så att det står Av.

Obs: Ser du inte Copilot? Om du inte har uppdaterat Windows 11 på ett tag, kommer du inte att ha Copilot; du har förmodligen det fristående verktyget Bing Chat istället. Om så är fallet finns det ett blått B i aktivitetsfältet bredvid sökrutan. För att ta bort det, följ stegen ovan, men ändra sökalternativet till Göm eller Sök endast ikon.

Från Inställningar

Denna metod liknar det jag just förklarade ovan. Men istället för att gå igenom genvägen i aktivitetsfältet, öppnar vi Inställningar direkt.

Steg 1: Öppna Inställningar, antingen genom genvägen WIN+i eller genom att söka efter den från Start-menyn. Du kan till och med säga åt Copilot att öppna Inställningar. (Jag gillar det här – att använda Copilot för att stänga av sig själv är konstigt underhållande!)

Steg 2: Välj Anpassning från vänster sida av Inställningar och sedan Aktivitetsfältet från höger.

Steg 3: Stäng av Copilot genom att trycka på knappen till höger.

Från registret

Jag rekommenderar inte den här metoden för de flesta eftersom det är potentiellt farligt att ändra Windows-registret. Som sagt, om du inte kunde ta bort Copilot via aktivitetsfältets inställningar, är hacking av registret definitivt det näst bästa alternativet.

Följ dessa steg noggrant och du behöver inte oroa dig för:

Steg 1: Öppna Registereditorn. Det snabbaste sättet är att söka efter det från Start-menyn.

Viktigt: Innan du fortsätter rekommenderar jag starkt att du säkerhetskopierar registret. Gå till Arkiv > Exportera för dina alternativ. Om något skulle hända medan du arbetar här, kommer du att kunna återställa säkerhetskopian för att ångra dina ändringar.

Steg 2: Navigera till följande nyckel/mapp i Registereditorn. Du kan göra det manuellt genom att öppna varje tangent tills du hittar den, men jag tycker att det är mycket lättare att bara ändra sökvägen längst upp i programmet (dvs. radera det som finns där, klistra in den här sökvägen och tryck sedan på Enter).

HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Microsoft\Windows

Steg 3: Från den vänstra rutan med alla nycklar listade, högerklicka på Windows och gå till Ny > Nyckel.

Steg 4: Namnge den nya nyckeln WindowsCopilot (inget mellanslag mellan orden).

Steg 5: Högerklicka på WindowsCopilot och gå till Nytt > DWORD (32-bitars) värde.

Steg 6: Ange detta som det nya värdets namn:

TurnOffWindowsCopilot

Steg 7: Dubbelklicka på TurnOffWindowsCopilot för att öppna den, ändra sedan dess värde till 1 och tryck på OK.

Steg 8: Starta om datorn för att inaktivera Windows 11 Copilot.

Om du någon gång vill få tillbaka Copilot, radera bara nyckeln eller värdet du skapade under dessa steg.

Från grupppolicy

Ett annat sätt att stänga av Copilot i Windows 11 är genom Group Policy Editor. Den här metoden fungerar bara om du använder Windows 11 Pro. Det är ungefär lika enkelt som att använda appen Inställningar (så det är väldigt enkelt 😊).

Steg 1: Öppna Start och skriv Gruppolicy och välj sedan Redigera grupppolicy från resultaten.

Steg 2: Använd mapparna till vänster och navigera till den här platsen i den lokala grupprincipredigeraren:

User Configuration > Administrative Templates > Windows Components > Windows Copilot

Steg 3: Dubbelklicka på Stäng av Windows Copilot från höger sida av fönstret.

Steg 4: Välj Aktiverad och sedan OK för att omedelbart inaktivera Copilot. Om den fortfarande finns i aktivitetsfältet startar du om datorn för att ändringen ska träda i kraft.

Från Edge

Copilot är också tillgänglig via Edge-webbläsaren. Att stänga av Copilot från Windows 11-skrivbordet kommer inte att ta bort det från Edge, så du måste göra det manuellt i Edges inställningar.

Om du inte gillar att se den knappen i hörnet av webbläsaren och du inte är intresserad av att byta till en specialiserad webbläsare för att undvika Edge helt, följ dessa steg för att inaktivera den:

Steg 1: Öppna Edge, tryck på trepunktsmenyn uppe till höger och välj Inställningar.

Steg 2: Välj Sidebar från vänster och sedan Copilot från höger.

Steg 3: Välj reglaget bredvid Visa Copilot för att omedelbart ta bort Copilot-knappen från Edge.

Tänk på att även om Bing Chat är inbyggt i Copilot, så är det också tillgängligt som ett helt separat verktyg via Bings webbplats. Det finns inget sätt att helt ta bort din åtkomst till chatboten på din PC eftersom Bing Chat är tillgänglig från vilken webbläsare som helst.

Men om du inte gillar Bing Chat-knappen i Start-menyn är det möjligt att dölja den med en annan registerjustering. För att göra detta, följ samma steg som skrevs ovan för registerredigeringen, men använd den här sökvägen:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Microsoft\Windows

Väl där, skapa en ny nyckel som heter Explorer (den kanske redan finns, men kontrollera för att vara säker) och skapa ett nytt värde inom den som heter DisableSearchBoxSuggestions. Ge det värdet 1 och starta sedan om datorn.

Copilot och Bing Chat är bara två AI-verktyg som du kan använda i Windows 11.

Slutgiltiga tankar

Jag rekommenderar eller avråder ingen från att inaktivera Copilot. Det är ett personligt val. Och personligen gillar jag faktiskt att använda den här och där. Om du inte är redo att dra ur kontakten kan du alltid inaktivera aktivitetsfältsikonen enligt beskrivningen ovan, så den är inte i vägen, men ändå utlösa den på ett ögonblick med WIN+C-genvägen.

Kolla sedan in den här listan över de mest kraftfulla AI-verktygen för massor av alternativ som du kanske föredrar – Google Bard är en av mina favoriter.