Hur man gör Pixel Art: The Ultimate Beginner’s Guide

Pixelkonst är en form av digital konst som föddes ur behovet av att kommunicera bilder på det begränsade lagringsutrymmet på 8- eller 16-bitars datorer och videospelskonsoler.

Ibland kallas processen att skapa pixelkonst ”spritning”, vilket kommer från ordet ”sprite”. Detta är en datorgrafikterm som används för att beskriva en tvådimensionell bitmapp som är integrerad i en större scen (vanligtvis ett videospel).

Är du intresserad av att skapa din egen pixelkonst? Här är allt du behöver veta för att komma igång.

Tvärtemot vad många tror garanterar inte kraftfull eller dyr programvara kvalitetskonst! Att välja ett program är bara en fråga om preferenser. Det finns massor av otroliga pixelkonstappar tillgängliga på Android eller iPhone för att komma igång, eller om du är en Windows-användare kan du till och med använda något så grundläggande som Microsoft Paint.

Även om det som verkligen får din pixelkonst att lysa är din kreativitet snarare än programmet du använder, men det hjälper definitivt att ha ett bra program som är lätt att använda och behärska. Om du letar efter ett bra ritverktyg, men du är osäker på var du ska börja, är Aseprite ett av de bästa pixelkonst-ritverktygen som finns och kommer att förse dig med alla verktyg du behöver för att lyckas med alla dina pixelkonststrävanden .

Men i slutet av dagen, allt du verkligen behöver för att göra pixelkonst är följande verktyg (så se till att ditt program har dem):

  • Penna: ditt grundläggande ritverktyg som som standard placerar en pixel
  • Suddgummi: raderar eller tar bort pixlar som du har ritat
  • Pipetter: kopierar färgen på den pixel du väljer så att du kan återanvända den
  • Hink: fyller ett tomt område med en enfärgad färg

Andra användbara verktyg inkluderar markerings-, linje-, färg- och rotationsverktyg. De är inte absolut nödvändiga, eftersom du kan uppnå samma effekter med hjälp av verktygen som anges ovan.

Du vill undvika penslar, oskärpa, gradienter och andra automatiska verktyg för att säkerställa att du har kontroll över varje pixel på duken.

När det gäller hårdvara är allt för att styra markören helt okej. En styrplatta eller en mus är bra för precision och detaljer. En grafikplatta kan under tiden vara din preferens för bättre kontroll över långa drag.

Hur stor ska din Sprite eller Canvas vara?

Det finns inget fel svar för spritestorlek. Men multiplar av åtta i potenser av två är vanligast (t.ex. 8×8, 16×16, 32×32, etc.) eftersom gamla datorer inte kunde visa dem ordentligt annars.

Vi rekommenderar att börja smått eftersom det kan hjälpa dig att snabbt lära dig grunderna. När allt kommer omkring kom pixelkonst till för att konstnärer ville få ut det mesta av varje pixel och färg som användes, eftersom deras hårdvara bara kunde hantera så många.

Du är tvungen att vara kreativ när du måste arbeta inom begränsningar. Fokusera på att bli bra på att maximera utrymmet för en liten sprite. Efter det kan du sedan nivå upp till större storlekar för att klämma in ännu fler detaljer där.

Och om du vill sätta en karaktär i en scen, då måste du också tänka på dukens storlek. Ett bra sätt att gå tillväga är att överväga förhållandet mellan din sprite och resten av skärmen. Hur stor eller liten vill du att din karaktär ska vara i jämförelse med världen de befinner sig i?

Spelutvecklare, det är värt att veta att en majoritet av skärmarna idag har ett bildförhållande på 16:9. Det betyder att för varje 16 pixlar i bredd finns det nio pixlar på höjden.

Oavsett vilken upplösning du i slutändan bestämmer dig för, skulle du vanligtvis arbeta i en mycket mindre arbetsyta och sedan skala upp till den större upplösningen när du är klar.

Samtidigt vill du ändra storlek med heltal när du skalar din pixelkonst, annars kan det se lite skumt ut. Det är viktigt att se till att din matte går igenom innan du börjar skapa pixelkonst.

Låt oss säga att du ville uppnå standardupplösningen på 1080p. Du kan arbeta på en 384×216 duk och sedan skala upp 500 procent större.

Skalning bör också vara det sista du gör. Du vill inte skala uppåt och fortsätt sedan rita med ditt enpixels pennverktyg. Det kommer att lämna dig med olika pixelförhållanden, som aldrig ser bra ut.

Sprutningsprocessen

Så du har din duk öppen — vad nu? Tja, precis som alla andra former av konst är möjligheterna oändliga. Det finns inte bara ett sätt att göra det.

För att ge dig en utgångspunkt, här är en steg-för-steg handledning om hur du kanske vill börja ditt projekt. Du är helt fri att följa med exakt, hoppa över några steg eller lägga till egna steg.

1. Börja med en grov skiss

Starta din sprite genom att dra runt penna, rita på samma sätt som du ritade med penna och papper. Det behöver inte vara perfekt.

Vilken röra du än gör så städar vi upp senare. Allt vi siktar på i detta tidiga skede är att få din idé och dess sammansättning på duken.

2. Rensa upp linjen

Nu är det dags att göra saker lite mer presentabla. Vi ska ta dina grova linjer och mejsla bort dem för att rensa bort herrelösa pixlar.

Enstaka pixlar, eller en grupp pixlar som bryter upp en linjes konsistens, kallas ”jaggies”. Jaggies är precis vad vi försöker undvika.

Ofta är problemet helt enkelt att ett segment av linjen är för långt eller för kort, vilket skapar ett besvärligt hopp. Du vill använda en enhetlig längd på pixlar för en jämn övergång på en kurva. Omge inte en rad pixlar med större.

Det är omöjligt att undvika jaggies helt och hållet (såvida inte ditt konstverk bara består av grundläggande former), men du vill försöka hålla dem till ett minimum.

3. Introducera färger

Det är dags att ta tag i ditt hinkverktyg och fylla i din sprites streckteckning med färger.

Normalt sett vill man begränsa sig till en färgpalett. Förr i tiden dikterade spritestorleken ofta hur många färger som fanns på paletten också. Om en sprite var 16×16 betydde det att konstnären hade 16 färger att arbeta med. Tack och lov har tekniken gått framåt sedan dess, och vi är inte längre begränsade till denna regel.

De bästa paletterna har olika nyanser som kompletterar varandra, olika mättnadsvärden och en blandning av ljust och mörkt. Om du inte redan vet hur man använder färgteori på rätt sätt kan det vara svårt att sätta ihop din egen palett.

Om du vill att någon annan ska tänka åt dig, Lospec är en fantastisk onlinedatabas full av färdiga färgpaletter.

4. Lägg till detaljer, höjdpunkter och skuggor

Detta är den bästa delen av hela processen! Det är där din konst verkligen börjar hoppa av sidan. Nu när vi har grundidén kan vi lägga till alla små saker för att ge din platta konst en illusion av form.

Välj din ljuskälla och börja skugga områden som är längst bort från den ljuskällan med en mörkare färg. Höjdpunkter bör placeras i områden som direkt träffas av ljus.

Du kan välja att behålla din linjekonst svart eller färglägga den, men allt beror på din personliga preferens eller konststil.

5. Spara din konst

Det är dags att spara ditt arbete. Skala till önskad storlek och välj sedan ett filformat. I de flesta fall vill du spara den som en PNG om din bild är statisk. Men om din konst har animation, spara den som en GIF. Det viktiga är att båda formaten stöder stora områden med solid färg och genomskinlighet.

Håll dig borta från JPEG om du inte vet vad du gör. Det är ett förlustformat filformat som är avsett för digitala foton och andra bilder som har jämna övertoningar.

Pixel Art: Lätt att lära sig, svårt att bemästra

Pixelkonst skiljer sig från digital ritning på grund av de begränsningar som dess rutnätsliknande karaktär medför. Med det sagt använder den många av samma principer, så målare och andra konstnärer kan ta upp det ganska snabbt. Med mycket träning kan vem som helst bli bra på pixelkonst.