Hur man gör hårddisken större i VirtualBox på Linux

Är din Virtualbox VM:s hårddisk för liten? Vill du göra det större men kan inte komma på vad du ska göra för att uppnå det? Oroa dig inte! Vi kan hjälpa! Följ med den här guiden när vi visar hur du gör hårddiskar större i Virtualbox!

Observera att du måste ha den senaste versionen för att kunna använda alla funktioner i Virtualbox. Uppdatera ditt system innan du försöker den här guiden, eller kolla den officiella webbplatsen om du behöver ladda ner en nyare version av Virtualbox-programvaran.

Göra hårddiskar större i VirtualBox

För att göra din virtuella hårddisk större i Virtualbox måste du börja med att öppna menyn ”Arkiv”. När du klickar på den här menyn kommer du att se massor av olika alternativ tillgängliga. Leta upp knappen ”Virtual Media Manager” och klicka på den för att öppna Virtualbox mediehanteringsverktyg.

Inuti Virtual Media Manager bör du se dina virtuella hårddiskar i listan. Välj den enhet du vill göra större med musen. När du väljer det med musen visar Virtual Media Manager två flikar: ”Attribut” och ”Information.”

Välj fliken ”Attribut”. I det här området kommer du att se många olika alternativ. Dessa alternativ är ”Typ”, ”Plats”, ”Beskrivning” och ”Storlek”. Hitta området ”Storlek”. Direkt bredvid etiketten ”Storlek”, ser du ett skjutreglage följt av storleken på din virtuella hårddisk.

Härifrån tar du reglaget och flyttar det uppåt för att göra det större. Tänk dock på att det finns en gräns för hur stor du kan göra en virtuell enhet. För närvarande stöder Virtualbox endast virtuella enheter i storlek upp till 2 TB. Om du behöver mer utrymme måste du konfigurera en hårddisk-RAID som är inställd på din virtuella maskin.

När du har bestämt dig för din nya, större hårddiskstorlek för din virtuella disk, hitta knappen ”Apply” och klicka på den för att öka storleken på din hårddisk. Men förstå att du inte kan ångra denna ändring.

Varför kan du inte ångra en storleksändring? Av någon anledning implementerar Virtualbox inte enhetskrympning, och det kommer att misslyckas om du försöker göra detta.

Göra klonade hårddiskar större i VirtualBox

Även om det är lätt att gå till ”Virtual Media Manager” och snabbt öka storleken på din virtuella hårddisk, bör du förstå att det går att ändra storlek på den utan att klona den. Det betyder att när din Ubuntu VM i Virtualbox går från 500 GB till 1 TB kan den inte ångras.

Som sagt, det finns ett snyggt sätt att komma runt Virtualboxs brist på storleksändring: att klona din hårddisk. Du kan göra en kopia av din enhet och ändra storlek på kopian. På så sätt, om du bestämmer dig för att du hellre vill ha en mindre enhet, kan du ta bort den större kopian, istället för att inte kunna gå tillbaka.

För att starta processen, välj ”Arkiv”-menyn med musen och klicka på den för att visa alternativen. När du är inne i ”Arkiv”-menyn, leta reda på knappen ”Virtual Media Manager” och klicka på den för att öppna Virtual Media Manager.

Väl inne i ”Virtual Media Manager” kommer du att se dina hårddiskar listade framför dig. Titta igenom listan över enheter och välj den hårddisk du vill arbeta med. Hitta sedan knappen ”Kopiera” högst upp i ”Virtual Media Manager” och välj den med musen.

När du väljer knappen ”Kopiera” visas en ”Kopiera virtuell diskbild”. I det här fönstret. Klicka på knappen ”Expertläge”. När du gör det ser du ”Ny diskavbildning att skapa”, följt av en textruta med dess namn, val av filtyp för skivavbildning och alternativen för lagringstyp.

För att börja, gå till textrutan och ändra namnet på skivavbildningen till vad du vill kalla den. När du har bestämt dig för ett namn, gå vidare till området ”Diskbildsfiltyp”.

Välj vilken filtyp din kopierade virtuella disk ska vara i området ”Diskbildsfiltyp”. Som standard är alternativet ”VDI” valt, och detta är ett bra format. Men om du föredrar ett annat format kan du också välja VHD, VMDK, HDD, QCOW eller QED.

När du har valt ditt enhetsfilformat klickar du på ”Kopiera”. Välj sedan den kopierade hårddisken i området ”Hårddiskar”, hitta skjutreglaget ”Storlek” och dra den för att göra den större. När du har bestämt dig för din nya enhetsstorlek klickar du på ”Apply”.

Ta bort kopian

Om du vill ta bort den kopierade enheten, välj den i ”Hårddiskar” med musen. Hitta sedan knappen ”Ta bort” och klicka på den med musen. När du väljer den här knappen kommer Virtualbox att fråga om du vill ta bort den. Klicka på knappen ”ta bort” i popup-fönstret för att bekräfta. Välj sedan ”Radera” för att ta bort den.