Hur man gör datorgenererad konst med hjälp av AI

Populariteten för datorgenererad konst som använder AI är på en rekordnivå. Nuförtiden kallas det helt enkelt för AI-genererad konst. Tack vare stora tekniska utvecklingar inom området generativa AI-system kan nästan vem som helst producera fantastiska AI-bilder genom att beskriva vad de vill se. Oavsett om du någonsin har plockat upp en pensel eller inte, kan du skapa fantastisk konst med hjälp av AI.

I den här artikeln kommer vi att förklara vad datorgenererad konst är och hur du kan börja skapa dina egna AI-bilder direkt.

Vad är AI-genererad konst?

AI-genererad konst är vilken bild som helst som skapas med en generativ AI-modell. Vanligtvis handlar det om att skriva in viss text – en så kallad prompt – i en AI-konstgenerator.

Dessa text-till-bild-system använder en rad komplexa teknologier som djupinlärningsalgoritmer och generativa motstridiga nätverk (GAN), med slutprodukten som är ganska fantastisk. Med bara några få ord eller meningar kan modellen skapa en bild utifrån din beskrivning.

AI-teknik kan förvisso vara svår att linda runt, men det roliga med AI-genererad konst är att du inte behöver kunna en enda sak om hur man ritar eller målar, och du behöver inte heller veta något om datorprogrammering. Det finns massor av gratisappar du kan använda för att skapa unika konstverk, det enda du behöver ta med dig är din fantasi.

Att välja en AI Art Generator

AI-konstgeneratorer kan laddas ner som en app eller användas i en webbläsare via webbaserade applikationer. Om du funderar på att doppa tårna i AI-dammen är det bästa stället att börja med en av många AI-text-till-bild-generatorer som är tillgängliga gratis. Några av de mest kraftfulla AI-konstgeneratorerna du kan använda inkluderar:

För dem som är intresserade av vilken som kommer ut i toppen, kan du läsa en sida vid sida-jämförelse av de bästa AI-konstgeneratorerna.

Andra appar värda att kolla in är Nattcafé, OpenArtoch Dream av Wombo. De är gratis, enkla att använda och fortsätter att förbättras i takt med att tekniken blir bättre.

Hur man använder en AI Art Generator

De flesta text-till-bild AI-konstgeneratorer fungerar på samma sätt. Allt du behöver göra är att ange en textuppmaning och se konsten komma till liv framför dina ögon. Resultaten visas snabbt, ibland på mindre än en minut, och därifrån kan du ladda ner bilden eller välja att generera ytterligare en uppsättning bilder baserat på det första resultatet.

I textrutan börjar du med att skriva en mening som beskriver bilden du vill skapa. När du är nöjd med din beskrivning, tryck på Enter eller knappen som säger Generera, Skapa eller liknande. Nedan är en idé som vi provade i DALL-E.

Uppmaning: En digital målning av en tjej som bakar croissanter i yttre rymden

På de flesta plattformar kan du klicka på bilden för att förhandsgranska eller ladda ner den. Ett annat knep är att leta efter en knapp som säger Upscale, detta ger dig möjligheten att ladda ner en bild med högre upplösning.

Många plattformar erbjuder gratis krediter att spendera på att generera konst innan du behöver betala för något, så du kan prova flera konstgeneratorer för skojs skull innan du behöver överväga att köpa fler krediter.

Om du är redo att börja göra konst, här är några specifika guider om hur du skapar bilder med AI-konstgeneratorer:

Skapa en bra uppmaning

Efter att ha gett det en första chans kan du börja fundera på hur du skapar en bra uppmaning.

”Prompt Engineering” är en term som syftar på människor som använder olika metoder för att få ett AI-bildresultat som är så nära som möjligt vad de tänkt sig. En metod vi föreslår är att börja med en lista med frågor om vad det är du vill skapa.

Ställ dig till exempel följande frågor:

  • Vill du skapa ett foto, målning, ritning eller 3D-rendering?
  • Är bilden av ett objekt, landskap eller scen?
  • Vilka färger ska bilden innehålla? Dvs pastell, neon, mörka, livfulla nyanser eller dämpade toner?
  • Har du något specifikt material i åtanke? Dvs plast, betong, metall eller päls?
  • Vad vill du se i bakgrunden och förgrunden?

Du kan sedan ta svaren på dessa frågor och skapa en prompt som följande:

Uppmaning: En oljemålning av ett hus på landet vid en damm, i dova jordtoner, en skog i bakgrunden

Naturligtvis är detta inte allt du kan inkludera i din prompt. Ungefär som en riktig konstnär, kan du få bättre bilder genom att tänka på vilken typ av belysning du vill ha eller att beskriva varje motiv i bilden med stor detaljrikedom. Även att skriva ner känslan i scenen kommer att förändra resultaten.

Som du kan se i exemplet ovan kan du enkelt kombinera många av dessa saker till en mening genom att separera varje idé med ett kommatecken. Om bilden inte är exakt vad du vill kan ändra ordföljden ge helt olika resultat.

Du kan se hur detta fungerar i praktiken på bilderna nedan:

Uppmaning: En akrylmålning av en ko i öknen, pulserande blå himmel ovanför, middagstid, realistisk, fridfull

Uppmaning: En akrylmålning av en öken med en ko i, pulserande blå himmel ovanför, middagstid, realistisk, fridfull

Den enda skillnaden mellan uppmaningarna är att vi ändrade ordningen på orden från ”en ko i öknen” till ”en öken med en ko i”. Den lilla förändringen flyttade fokus bort från kon, vilket resulterade i en bild som lyfte fram landskapet istället.

Vissa AI-modeller kommer att lägga större vikt vid ord som är i början av en mening än i slutet. Så det är värt att spendera tid på att experimentera med olika snabba varianter innan du överger en idé.

Förbättra din AI-genererade konst

Det finns massor av fantastiska snabba idéer för att få dig att börja skapa AI-konst, men det bästa rådet för att förbättra din egen konst är att vara specifik om exakt vad du vill ha i din bild, ända ner till konststilen, färgen och materialet.

Eftersom många AI-konstgeneratorer är utbildade i kända konststilar kan de förstå termer som ”impressionistisk”, ”digital konst” eller ”akvarellmålning”. Du kan till och med be den att skapa konst i stil med en känd konstnär som Van Gogh eller Picasso, eller att spegla en viss tidsperiod.

Andra modifierare är mindre uppenbara men kan ge några överraskande bra resultat. Till exempel, NightCafe förklarar att använda nyckelordet ”unreal engine” ger resultat som ser ut som högupplösta 3D-renderade bilder. Det beror på att AI-modellen förstår att Unreal Engine är en 3D-renderingsmotor som till stor del används för spelutveckling.

Åsidosatta uppmaningar finns det massor av tips och tricks för att skapa bättre AI-konst. Bland dem är att lära sig hur man ökar upplösningen på din AI-genererade bild, så att du kan börja dela högkvalitativa versioner av din AI-konst online. Du kan också lära dig några Photoshop-kunskaper för att fixa misstag i din AI-konst.

Vissa AI-konstgeneratorer erbjuder också unika verktyg, som DALL-E:s Outpainting-funktion, som låter dig generera nya AI-genererade bilder som smälter in i din egen konst. Med denna teknikutveckling har många gemenskaper vuxit fram kring ett delat intresse för AI-konst.

Det finns massor av andra snygga saker du kan göra i en AI-konstgenerator som kommer att utöka din kreativitet på olika sätt.

Den enklaste funktionen av dem alla är att generera en ny uppsättning varianter. I tekniska termer är AI-modellen icke-deterministisk, vilket innebär att den kan fortsätta att producera olika bilder trots att den använder exakt samma prompt. Om du inte gillar resultatet, tryck på knappen som säger Regenerera, Nya varianter eller liknande.

En annan vanlig funktion bland AI-konstgeneratorer är möjligheten att radera och redigera delar av en bild. Detta är användbart för de bilder som är nästan perfekta, förutom en konstig förvrängning eller slumpmässigt föremål i ramen. Du kan göra detta i DALL-E genom att välja en bild och trycka på Redigera. Använd raderingsverktyget för att ta bort delar av bilden du vill ändra och klicka sedan på Generera igen.

Vissa AI-konstgeneratorer ger dig till och med möjligheten att ladda upp din egen bild som utgångspunkt. Därifrån kan du radera delar av bilden och återskapa nya AI-ramar. Eller använd originalbilden som referens för att generera nya varianter.

Du kan också använda Outpainting i DALL-E för att förlänga en bild i olika riktningar för att skapa större scener, vilket innebär att du kan bryta dig ur förhållandet 1:1 som den använder som standard.

Få ut det mesta av AI Art Generators

Det fina med att använda AI för att skapa datorgenererad konst är hur enkelt det är. Att skriva en mening är allt som krävs för att skapa din första AI-målning, och det finns massor av plattformar du kan prova gratis.

När du väl har fått kläm på processen är nästa steg att arbeta med att skapa uppmaningar av hög kvalitet. Få din fantasi att flöda genom att tänka på den specifika konststil, färgteman och ljussättning du vill att din bild ska ha. Det kommer att ta några försök att få det helt rätt, men det är en del av det roliga!