Hur man gör AI-musik med Metas MusicGen

Spread the love

Meta har släppt koden för MusicGen, en annan AI-musikgenerator som kan förvandla textbeskrivningar till musikaliska låtar. Demon kan hittas online, och du behöver bara en webbläsare för att testa den. Resultaten är inte dåliga men mer än så, det visar hur långt AI-musikmodeller har kommit.

Här är vad du behöver veta om MusicGen och hur du skapar musik.

Vad är MusicGen?

I juni 2023 släppte Meta sin AI-musikgenereringsmodell som heter MusicGen. Det är inte det första företaget att ta itu med det komplexa problemet med att syntetisera råmusik från en enkel textbeskrivning; än så länge kan du skapa musik med OpenAIs Jukebox eller skapa låtsnuttar med MusicLM.

Men det är det första företaget att göra koden öppen källkod, vilket gör att du kan köra programvaran lokalt på din dator om du har en GPU med minst 16 GB minne – även om vi kunde få det att fungera med bara 11 GB.

Oroa dig inte om du inte har hårdvaran, för du kan prova MusicGens webbapp gratis med en webbläsare. Från onlinedemon kan du förvänta dig att det tar drygt en minut att generera ett ljudavsnitt på cirka 12 sekunder.

  8 sätt att åtgärda dålig anslutningsfel i klubbhuset

Hur låter MusicGen?

Enligt Meta kan MusicGen producera högkvalitativa musikprover, även om vi upptäckte att de inblandade forskarna definierade hög kvalitet som 32kHz. Detta ligger någonstans mellan kraven för talsyntes (16kHz) och standarden för digital musik (44,1kHz).

I verkligheten uppfyller ljudet inte de lägsta kvalitetsstandarderna som du kanske är van att höra på radio eller streamingplattformar. Men jämfört med andra AI-musikgeneratorer, och med tanke på var tekniken befinner sig i skrivande stund, är ljudkvaliteten ganska bra med låg brusnivå i filen.

Hur nära överensstämmer musiken med uppmaningarna? Du kan snabbt få en känsla av det genom att lyssna på exemplen vi genererade nedan. I stort sett lyckas den hålla sig till populära musikgenrer samtidigt som den bibehåller en mer sammanhängande musikalisk struktur jämfört med sina föregångare.

Hur man skapar musik med MusicGen

MusicGen är lätt att använda och kräver inte att du registrerar dig. Gränssnittet är också enkelt, vilket gör det enkelt att prova på skoj.

Så här skapar du musik med MusicGen:

 • Öppna MusicGen webbapp.
 • I textrutan med titeln Beskriv din musik anger du din uppmaning. Du kan prova något så enkelt som ”irländsk folkmelodi” eller göra den mer detaljerad genom att inkludera instrument, tempo, genre eller känsla.
 • Tryck på knappen Generera för att starta processen. Efter en minut eller två visas en ljudspelare i modulen Genererad musik till höger.
 • Håll muspekaren över modulen för att visa spelarkontrollerna och lyssna på filen, eller tryck på nedladdningsikonen i det övre högra hörnet för att spara filen på din dator. Observera att den endast är tillgänglig för nedladdning som en .mp4-fil.
 • Om du vill prova att konditionera resultaten med en befintlig melodi kan du ladda upp en inspelning i modulen bredvid textrutan. Alternativt kan du välja Mic för att spela in en melodi med din mikrofon.
 •   15 bästa verktygen för att skapa bra presentationer online

  Konditionering på en melodi kommer att använda både textbeskrivningen och melodin du tillhandahåller som referens. Detta är ett användbart verktyg för att forma resultaten du får från MusicGen.

  Vilka är begränsningarna för att använda MusicGen Audio?

  Koden för MusicGen distribueras fritt under MIT-licensen med få restriktioner. När det gäller ljudet du genererar med modellen är det oklart om det finns några juridiska riktlinjer. Istället kanske du vill lyssna Metas varning om att använda MusicGen:

  ”Modellen ska inte användas för att avsiktligt skapa eller sprida musikstycken som skapar fientliga eller alienerande miljöer för människor. Detta inkluderar att generera musik som människor förutsägbart skulle tycka är störande, oroande eller stötande; eller innehåll som sprider historiska eller aktuella stereotyper.”

    Så här väljer du rätt licensmodell för din programvara [2023]

  Meta förklarar vidare att MusicGen är avsedd för forskare som vill utforska AI-musikgenerering och inte för ”nedströmsanvändning”, vilket vi antar att betyda aktiviteter som att ladda upp och distribuera AI-musik på streamingplattformar.

  De etiska för- och nackdelarna speglar AI-konstgenereringen. Att få samtycke till att använda data för att träna AI-modeller, plus problemet med att kompensera/kreditera artister när så är lämpligt, är alla skäl för Meta att spela det säkert.

  Kort sagt, att utforska modellen för skojs skull är osannolikt att orsaka skada, men det kan vara en svårare fråga när det gäller att använda ljud för kommersiell musik. Många människor undrar hur framtiden för popmusik med AI ser ut.

  Genom att lägga till ytterligare en musikgenererande modell till vad som finns där ute, har Meta släppt MusicGen, en öppen källkods-AI-modell som kan generera rå musik från en enkel textbeskrivning. Om du är nyfiken på att testa tekniken kan du ta demon på en runda med bara en webbläsare.