Hur man glömmer ett Wi-Fi-nätverk på en Mac

Viktiga takeaways

  • Glöm Wi-Fi-nätverk från Systeminställningar för att förhindra automatisk anslutning. Men om du gör detta måste du ange lösenordet igen senare.
  • Om du glömmer ett Wi-Fi-nätverk tas det också bort från andra Apple-enheter om du använder iCloud-nyckelring.
  • Ett bättre alternativ skulle vara att inaktivera automatisk anslutning för specifika Wi-Fi-nätverk för att förhindra automatisk anslutning samtidigt som inloggningsuppgifterna hålls intakta.

Om din Mac försöker hålla dig online genom att automatiskt ansluta till närliggande Wi-Fi-nätverk, är att glömma Wi-Fi-nätverket i macOS ett sätt att lösa problemet. En alternativ metod innebär att instruera din Mac att inte automatiskt gå med i ett specifikt nätverk.

Du kanske vill hindra din Mac från att gå med i specifika nätverk av olika skäl – dåliga nedladdningshastigheter, svaga krypteringsprotokoll etc. Vi visar dig exakt vad du behöver göra för att glömma ett Wi-Fi-nätverk och hindra din Mac från att ansluta till nätverk automatiskt.

Glöm Wi-Fi-nätverk från din Macs systeminställningar

Instruera din Mac att glömma alla tidigare sparade Wi-Fi-nätverk från sidan med Wi-Fi-inställningar. Men varnas om du gör det betyder det också att du manuellt måste ange nätverkets lösenord igen om du vill återansluta till det vid ett senare tillfälle.

Om du använder iCloud-nyckelring och glömmer ett Wi-Fi-nätverk tas det nätverket också bort från alla andra Apple-enheter du använder.

Istället för att glömma ett Wi-Fi-nätverk är det vanligtvis bättre att ändra inställningarna för det nätverket för att säkerställa att din Mac inte automatiskt ansluter till det (mer om det senare).

För att fortsätta och glömma ett Wi-Fi-nätverk på din Mac, här är vad du behöver göra;

  • Klicka på Wi-Fi-ikonen i menyraden och välj Wi-Fi-inställningar. Om du inte ser statusikonen, gå till Systeminställningar > Wi-Fi.
  • Om du vill glömma nätverket du är ansluten till klickar du på ellipsknappen (…) bredvid Wi-Fi-namnet under Kända nätverk.
  • Välj Glöm detta nätverk och klicka sedan på Ta bort i popup-fönstret för att bekräfta.
  • Om du vill glömma något sparat nätverk (även de som inte är inom räckhåll), scrolla ner till botten och klicka på Avancerat.
  • Under Kända nätverk klickar du på ellipsknappen (…) bredvid nätverket du vill glömma och väljer Ta bort från listan.
  • Välj Ta bort för att bekräfta.
  • Kom ihåg att du kan behöva autentisera med Touch ID (eller andra metoder för att låsa upp en Mac) för att glömma ett Wi-Fi-nätverk. Enligt min erfarenhet, efter att ha valt Ta bort för att glömma ett Wi-Fi-nätverk och vägrade att bekräfta min identitet när du uppmanades, glömde enheten fortfarande nätverket. Det betyder att det är möjligt att glömma ett Wi-Fi-nätverk på din Mac utan ett administratörslösenord.

    Inaktivera automatisk anslutning för Wi-Fi-nätverk på din Mac

    Om du vill stoppa din Mac från att ansluta till ett specifikt Wi-Fi-nätverk automatiskt men hellre vill behålla dess inloggningsuppgifter intakta, förhindra helt enkelt att den automatiskt går med i det nätverket. Så här gör du det:

  • Klicka på Wi-Fi-ikonen i menyraden och välj Wi-Fi-inställningar. Alternativt kan du gå till Systeminställningar > Wi-Fi.
  • Om du för närvarande är ansluten till nätverket klickar du på ellipsknappen (…) bredvid nätverkets namn under Kända nätverk​​​​​​. Efter det, avmarkera alternativet Auto-Join från popup-fönstret.
  • Annars bläddrar du nedåt på sidan med Wi-Fi-inställningar och klickar på Avancerat.
  • Under Kända nätverk klickar du på ellipsknappen (…) bredvid nätverket som du vill stoppa automatisk koppling till.
  • Avmarkera sedan alternativet Auto-Join i popup-fönstret.
  • Klicka på Klar för att avsluta.
  • Nu, varje gång Wi-Fi-nätverket är i närheten, måste du ansluta till det manuellt. Du kan göra det genom att klicka på Wi-Fi-ikonen i menyraden och sedan klicka på nätverkets namn under Kända nätverk​​​​.

    Glöm ett Wi-Fi-nätverk eller sluta ansluta automatiskt på din Mac

    Att glömma Wi-Fi-nätverk på din Mac är snabbt och enkelt, men att göra det tar också bort relaterade lösenord. Så du kanske vill överväga att avaktivera funktionen för automatisk anslutning istället. Genom att inaktivera automatisk anslutning kommer din Mac att behålla nätverkets autentiseringsuppgifter, vilket gör att du slipper besväret med att ange lösenordet igen.