Innehållsförteckning
Viktiga takeaways
- SD-kort är fortfarande användbara för videospelskonsoler, digitalkameror och mobiltelefoner, trots bekvämligheten med molnlagring.
- Du kan formatera ett SD-kort på din Mac med antingen en inbyggd SD-kortplats eller en SD-kortläsare ansluten till en USB-port.
- När du formaterar ett SD-kort, välj lämpligt filsystemsformat baserat på enheten du ska använda det med, och överväg att använda ett verktyg som SD Card Formatter eller Disk Utility för en användarvänlig upplevelse.
SD-kort är inte det bekvämaste sättet att överföra data, särskilt med molnlagring som ett alternativ. Men de har fortfarande sina användningsområden, inklusive med videospelskonsoler, digitalkameror och mobiltelefoner.
Du kan ofta formatera ett SD-kort med vilken enhet du än använder det i. Det kan dock gå snabbare att använda en dator, och du kanske bara vill använda det med en dator ändå. Så här hanterar du dina kortformateringsbehov på macOS.
Ansluta ett SD-kort till din Mac
Först måste du koppla in ditt SD-kort. Tillvägagångssättet du tar beror på din Macs kapacitet och ditt korts format.
Ansluta ett SD-kort
För det första finns det två huvudsakliga metoder för att läsa ett SD-kort med en Mac. Den enklaste och bekvämaste metoden är att sätta in kortet i en inbyggd SD-kortplats. Detta är dock inte tillgängligt på alla modeller.
Med tiden har Apple flip-floppat sitt SD-kortstöd över hela sin linje. Oavsett om du har en Mac mini, en iMac eller en MacBook Pro kan den ha en SD-kortplats eller inte; allt beror på din modells ålder.
Du bör kunna hitta din Macs SD-kortplats om den har en, men om du vill kontrollera, Apples supportsida har en lista över modeller som inkluderar en fysisk plats.
Standardalternativet till en SD-kortplats är en SD-kortläsare, som vanligtvis ansluts till antingen en USB-A- eller USB-C-port. Många USB-C-hubbar har en SD-kortplats, och flerkortsläsare för allmänna ändamål hanterar ofta SD-kort tillsammans med andra typer.
Förstå olika SD-kortformat
Det finns många typer av SD-kort, allt i fysisk storlek och kapacitetsformat. MiniSD- och microSD-formaten är fysiskt mindre kort som Mac SD-kortplatser inte stöder inbyggt. Men du kan fortfarande använda dem med en passiv adapter: ett kort som har samma storlek som ett fullt SD-kort, med en plats för mindre format.
Formaten SDHC, SDXC och SDUC ger större kapacitet för både SD- och microSD-storlekar. Dessutom stöder standard SD och de mindre populära miniSD-storlekarna SDIO. Även om dessa detaljer i stort sett är oviktiga, bör du vara medveten om vilken faktisk kapacitet (t.ex. 32 GB) ditt kort är om du tänker formatera om det totalt.
Använda Disk Utility för att formatera ett SD-kort
Disk Utility är en app som levereras med macOS. Det bör finnas i mappen /Applications/Utilities. Du kan använda Diskverktyget för många olika diskrelaterade uppgifter, på både interna och externa lagringsenheter.
Börja med att välja ditt SD-kort från listan till vänster. Om du använder en Mac med en inbyggd SD-kortplats bör den visas i avsnittet Internt. Ett SD-kort som är anslutet till en extern läsare visas i avsnittet Extern. Se till att du väljer själva kortet, efter namn, snarare än den fysiska enheten. Det är enklare att göra detta om du väljer Visa endast volymer från Visa-menyn uppe till vänster.
När du har valt kortet bekräftar du att det är det du vill formatera. Du kan till exempel kontrollera kapacitet och använt utrymme. Klicka sedan på knappen Radera längst upp i fönstret. Du kan ange ett namn för kortet och dess format.
Välja ett filsystemformat
Att välja ett lämpligt filsystemsformat är viktigt eftersom det kan påverka kompatibiliteten med andra enheter.
Om du formaterar SD-kortet för att använda det i en annan enhet, till exempel en digitalkamera, bör du undvika alla Mac OS-format och välja antingen MS-DOS (FAT) eller ExFAT. Använd FAT om kortet är 32 GB eller mindre, som alla SD- och SDHC-kort är. Använd ExFAT om kortet är större än 32 GB, till exempel ett SDXC- eller SDUC-kort.
Använda SD-kortformaterare på macOS
En separat app kan tyckas onödig eftersom macOS alltid inkluderar Disk Utility. Dock, SD-kortformaterare är ett vänligare alternativ, dedikerat till uppgiften att formatera SD-kort. Den hanterar detaljer som filsystemet åt dig och kommer till och med att formatera om ett ExFat-kort som FAT12 om det senare är mer effektivt. Det är också gratis att ladda ner och använda.
Appen har ett väldigt enkelt gränssnitt med få alternativ. Välj först kortet med den första rullgardinsmenyn. Vanligtvis kommer du att arbeta med ett SD-kort åt gången, vilket appen kommer att förvälja. Kontrollera att kapaciteten är vad du kan förvänta dig. Det kommer vanligtvis inte att vara hela beloppet som annonseras på kortet, av flera skäl, men det bör vara ungefär lika stort.
Det finns två formateringsalternativ: Snabb och Skriv över. Snabb är det snabbare alternativet eftersom det frigör utrymme utan att faktiskt radera rådata. Överskrivningsmetoden torkar faktiskt den gamla data, så du bör använda den om säkerheten är ett problem och du vill säkerställa att ingen någonsin kan återställa data.
Slutligen kan du tillhandahålla en volymetikett som är ett namn för SD-kortet för att hjälpa dig att känna igen det senare. Det kan vara användbart att inkludera kapaciteten eller tillverkaren i detta namn, särskilt om du arbetar med flera olika kort.
Använda kommandoraden
Använd inte det här alternativet om du inte är mycket säker!
Du bör ha en djup förståelse för termer som filsystemsformat och partition innan du fortsätter. Du bör också känna igen exakt vilken disk du har att göra med när en volymidentifierare som disk2 visas. Var mycket försiktig så att du inte av misstag formaterar fel enhet!
Med dessa varningar är diskutil-verktyget kommandoradens motsvarighet till Disk Utility. Öppna Mac Terminal-appen och börja med att lista de tillgängliga enheterna på ditt system:
diskutil list
Du bör kunna identifiera vilket som är ditt SD-kort via dess namn. I listan över enheter kommer du att se en identifierare, vanligtvis något som disk2. Du bör se till att du är säker på att du arbetar med rätt enhet innan du fortsätter. För att radera allt innehåll, men behålla samma underliggande struktur (filsystem), använd kommandot omformatera, till exempel:
diskutil reformat disk2
Om du vill ändra filsystemet, använd följande avancerade kommando:
diskutil eraseDisk "HFS+" NameOfSDCard disk2
HFS+ är den typ av filsystem du vill använda. Du kan se vilka filsystem din version av diskutil stöder med följande kommando:
diskutil listFilesystems
De hela mansidan ger detaljerade instruktioner om hur man använder detta komplexa men kraftfulla verktyg.
Felsökning av problem med SD-kortformatering på Mac
Du bör inte stöta på några problem, särskilt om du använder en av de användarvänliga GUI-metoderna. Men om något går fel kommer det förmodligen att ha en av följande orsaker.
Försöker formatera ett skrivskyddat kort
SD-kort har ett fysiskt switchlås som du kan använda för att förhindra oavsiktlig dataförlust. Om ett kort är i skrivskyddat läge kommer du inte att kunna formatera det. Under Disk Utility får du ett felmeddelande, men själva meddelandet kan vara ganska kryptiskt:
SD Card Formatter-appen ger ett vänligare ”Kan inte formatera skrivskyddat kort”-fel:
För att stänga av skrivskyddat läge, skjut omkopplaren mot slutet med kontakterna.
Formatera med ett inkompatibelt filsystem
Med hjälp av Disk Utility är det möjligt att välja ett filsystem som är inkompatibelt med SD-kortet du formaterar. Om du till exempel försöker formatera ett gammalt 8MB-kort med typen Mac OS Extended (Journaled) kan det resultera i ett fel som visas:
Med massor av alternativ, välj rätt för dig
Ett verktyg som SD Card Formatter kan förenkla processen att formatera ett SD-kort, men Apples inbyggda Disk Utility-app kan också göra jobbet. Var noga med att förstå skillnaderna mellan filsystem, särskilt när du använder ett avancerat verktyg som diskutil på kommandoraden.