Hur man fixar PC går automatiskt till BIOS

Spread the love

När du slår på din dator, oavsett om den kör Windows eller Linux, ger den dig ett kort fönster där du kan starta upp till BIOS. Detta fönster tenderar att vara längre om ditt system är äldre eftersom operativsystemets starthanterare tar längre tid att ladda. På nyare system har du bara några sekunder på dig innan du automatiskt startas upp till det stationära operativsystemet du har installerat.

Fix PC går automatiskt till BIOS

Om du vill komma åt BIOS på din dator måste du trycka på höger tangent i samma sekund som du slår på systemet. Tangenten måste tryckas in innan ditt operativsystem börjar starta. Om du slår på ditt system och det går direkt till BIOS, prova följande korrigeringar.

  Hur man konfigurerar ett HiFi Desktop Audio System

1. Kontrollera om operativsystemet är korrupt

Innan du försöker något annat, kontrollera om det installerade operativsystemet är korrupt. Om det är det kan ditt system gå till BIOS eftersom det inte kan hitta ett operativsystem att starta upp till.

Slå på systemet.
Vänta tills BIOS laddas.
Avsluta BIOS genom att trycka på Escape-tangenten.
Vänta tills operativsystemet startar.
Om operativsystemet inte startar kan det vara korrupt och du måste installera det igen.

2. Kontrollera Boot device

Din första startenhet kan vara inställd på något annat än hårddisken. Se till att du inte har anslutit några externa enheter eller USB-enheter till systemet. Ta ut skivor från den optiska enheten.

  Hur man visar kartor offline

Starta till BIOS.
Leta efter startalternativ.
Se till att hårddisken är inställd som första startenhet.

3. Kör en hårdvarukontroll

Du kanske eller kanske inte kan göra detta på egen hand. Om du är bekant med hårdvaran i en dator kan du köra dessa kontroller själv. Om inte, låt en professionell ta en titt.

Kolla efter;

Lösa kablar, speciellt för hårddisken.
Kontrollera CMOS-batteriet. Det kan vara dags att byta ut det.
Strömförsörjningsenheten och batteriet. Försök att köra systemet på direkt ström.
Kontrollera hårddisken för fel eller skador. Om det är skadat kommer du inte att kunna starta upp till operativsystemet som är installerat på det.

  Varför dubbelklickar min mus?

Slutsats

Ett system startar normalt inte till BIOS om det inte finns ett problem med hårdvaran eller dess konfiguration. Även om ditt operativsystem är korrupt, kommer du att se ett meddelande som säger att inget operativsystem hittades men du kommer inte att tas till BIOS. Oftare än inte är dessa problem relaterade till strömförsörjningen eller hårddisken. En strömkälla kan repareras men en hårddisk måste bytas ut i de flesta fall.