Hur man fixar en gul nyans på en bärbar Windows-skärm

Att upptäcka en gul nyans på din bärbara dators skärm kan vara ganska frustrerande. Det påverkar inte bara din arbets- och underhållningsupplevelse, utan det låter dig också undra vad som kan orsaka denna ovälkomna nyans. Denna färgändring kan hända på grund av både hårdvaru- eller mjukvaruproblem på ditt system.

För att fixa den gula nyansen på din bärbara dators skärm är det viktigt att utforska de vanligaste orsakerna bakom det och lära dig om de olika lösningar som kan användas.

Vanliga orsaker till gul nyans på bärbar datorskärm

Innan vi går vidare för att fixa den gula nyansen, låt oss först utforska de vanliga misstänkta som kan vara ansvariga för denna färgavvikelse. Att förstå de potentiella bovarna är nyckeln till att effektivt ta itu med problemet.

1. Hårdvaruproblem

En av de främsta orsakerna bakom en gul nyans på din bärbara dators skärm kan vara hårdvarurelaterade problem. Om komponenter på skärmen eller bildskärmskabeln är felaktiga eller skadade kan de påverka färgåtergivningen och leda till missfärgningsproblem.

2. Programvaruinställningar

Ibland är det mjukvaruinställningarna på din bärbara dator som är ansvariga för den gula nyansen. Du kanske har aktiverat funktionen Night Light, till exempel, som kan justera färgtemperaturen på din skärm för att minska exponeringen för blått ljus men också oavsiktligt orsaka en gulaktig nyans.

3. Problem med grafikdrivrutiner

Din bärbara dators grafikdrivrutin spelar en avgörande roll för att återge färger på skärmen. Föråldrade eller skadade grafikdrivrutiner kan leda till skärmproblem, inklusive den fruktade gula nyansen.

4. Färgprofiler

Färgprofiler definierar hur din bärbara dator tolkar och visar färger. En felaktig färgprofil kan skeva färgrepresentationen, vilket leder till en gulaktig skärm.

5. Displaykalibrering

Om din bärbara dators bildskärmskalibrering är felkonfigurerad kan det påverka färgnoggrannheten och resultera i en gul nyans. Kalibrering säkerställer att färgerna som visas på skärmen matchar industristandarder.

Hur man fixar den gula nyansen på en bärbar datorskärm på Windows

Nu när du vet orsakerna är det dags att gräva i korrigeringarna.

1. Åtgärda maskinvaruproblem (defekt skärm, felaktig bildskärmskabel)

Börja med att göra en grundlig fysisk inspektion av din bärbara dators skärm. Leta efter synliga sprickor, skador eller anomalier på skärmens yta. Fysisk skada på skärmen kan leda till färgavvikelser, inklusive en gulaktig nyans.

Om du märker någon fysisk skada, till exempel en sprucken eller skadad skärm, är det bäst att konsultera en professionell tekniker eller tillverkaren av din bärbara dator för att byta skärm.

Om det inte finns några synliga skärmskador, rikta uppmärksamheten mot bildskärmskabeln. Se till att den är ordentligt ansluten till både skärmen och den bärbara datorns moderkort. En lös eller skadad bildskärmskabel kan leda till bildskärmsproblem, inklusive färgojämnheter. Sätt försiktigt tillbaka kabeln för att säkerställa en säker anslutning.

2. Stäng av nattlampan

Om du har märkt en gul nyans på din bärbara dators skärm och misstänker att programvaruinställningar kan vara boven, kommer den här metoden att visa dig hur du inaktiverar Night Light-funktionen. Den här funktionen kan justera skärmens färgtemperatur, och om du stänger av den kan du återställa normala färger.

Så här gör du det:

 • Klicka på Windows Start-knappen för att komma åt ”Start-menyn”.
 • Välj ikonen Inställningar (kugghjulsformad) för att starta Windows-inställningarna.
 • I fönstret Windows-inställningar klickar du på kategorin System.
 • Från det vänstra sidofältet, växla till fliken Display, om du inte redan är det, för att komma åt skärmrelaterade inställningar.
 • I ”Display”-inställningarna, leta reda på Night Light-funktionen och ställ omkopplaren till ”Off”-läget. Den här åtgärden inaktiverar nattljusfunktionen och återställer din skärm till dess standardinställningar för färgtemperatur.
 • Med nattljusfunktionen inaktiverad kontrollerar du om problemet med gula färgtoner kvarstår. Om problemet är löst har du identifierat och löst orsaken.

  3. Uppdatera grafikdrivrutinen

  En föråldrad eller skadad grafikdrivrutin kan leda till färgoregelbundenheter, inklusive den gula nyansen. I den här metoden går vi igenom processen med att uppdatera din grafikdrivrutin för att säkerställa optimal färgåtergivning.

  När drivrutinsuppdateringen är klar startar du om din bärbara dator och kontrollerar om problemet med gul färgton har lösts. Att uppdatera grafikdrivrutinen kan ofta åtgärda färgrelaterade problem.

  4. Lägg till en ny färgprofil

  Felaktiga färgprofiler kan förvränga färgrepresentationen på din bärbara dators skärm, vilket orsakar problemet med gul nyans.

  Så här lägger du till en ny färgprofil eller ändrar befintliga för att uppnå korrekt färgrepresentation:

 • Du behöver en färgprofil för att lägga till. Den kan laddas ner från officiella källor som t.ex Adobe. Ladda ner och extrahera ICC-profilerna.
 • Starta Windows-inställningar och växla till kategorin System.
 • Från den vänstra rutan klickar du på Display för att komma åt skärmrelaterade inställningar.
 • Under ”Display”-inställningarna, scrolla ner för att hitta och klicka på Avancerade visningsinställningar.
 • Under fönstret ”Avancerade bildskärmsinställningar” väljer du bildskärmsadapteregenskaper för bildskärm 1.
 • Under egenskapsfönstret byter du till fliken Färghantering och väljer alternativet Färghantering.
 • Klicka på knappen Lägg till för att lägga till en ny färgprofil.
 • Klicka sedan på knappen Bläddra och välj en av ICC-profilerna som du laddade ner och tror kommer att lösa problemet med gula färgtoner.
 • När du har lagt till färgprofilen, välj den och klicka på knappen Ange som standardprofil.
 • Kontrollera om den gula nyansen är fixerad. Om inte, lägg till en annan profil och ställ in den som standard.
 • Att lägga till en ny färgprofil kan hjälpa till att korrigera färgrepresentationen på din bärbara dators skärm. Experimentera med olika profiler tills du hittar en som eliminerar den gula nyansen.

  5. Kalibrera skärmens färg

  Displaykalibrering säkerställer att färgerna återges korrekt på din bärbara dators skärm. Om den gula nyansen kvarstår kommer den här metoden att guida dig genom stegen för att kalibrera din skärm för optimal färgnoggrannhet.

  Så här gör du det:

 • I Windows sökfält, skriv ”Kalibrera bildskärmsfärg” och klicka på dess ikon för att starta.
 • Maximera fönstret till helskärm om hela skärmen är gulaktig.
 • Följ nu instruktionerna på skärmen för att fixa den gula nyansen på skärmen.
 • Flytta reglaget för att justera skärmens gamma om det är orsaken till problemet.
 • Justera sedan ljusstyrkan och kontrasten enligt dina önskemål.
 • Slutligen, jämför din nuvarande kalibrering med den föregående och kontrollera om den gula nyansen är borta med denna nya kalibrering.
 • Genom att kalibrera din skärm säkerställs att färgerna representeras korrekt, vilket kan hjälpa till att eliminera färgoregelbundenheter som den gula nyansen.

  6. Sök professionell hjälp

  Om ingen av ovanstående lösningar fungerar och problemet med gula färger kvarstår, är det lämpligt att söka professionell hjälp. Rådfråga en certifierad tekniker eller kontakta din bärbara dators tillverkare för expertvägledning. De kan utföra en djupgående diagnos, identifiera eventuella underliggande hårdvaruproblem och tillhandahålla nödvändiga reparationer eller byten.

  Tips för en bättre bärbar skärm

  Nu när du har löst problemet med gul färgton på din bärbara dators skärm, här är några ytterligare tips för att säkerställa en konsekvent bättre visningsupplevelse:

  • Regelbundna uppdateringar: Håll ditt operativsystem, grafikdrivrutiner och programvara uppdaterade för att förhindra att skärmproblem återkommer.
  • Kalibrering: Kalibrera om skärmen med jämna mellanrum för att bibehålla korrekt färgrepresentation.
  • Undvik direkt solljus: Att utsätta din bärbara dators skärm för direkt solljus kan påverka skärmens färger. Använd din bärbara dator i väl upplysta men indirekta ljusförhållanden för att förhindra färgförvrängning.
  • Skärmrengöring: Rengör din bärbara dators skärm regelbundet för att ta bort damm och fläckar som kan påverka bildkvaliteten.
  • Använd pålitliga källor: När du lägger till färgprofiler eller installerar programvara som påverkar din bildskärm, se till att de kommer från välrenommerade källor för att minimera potentiella problem.

  Korrigera din bärbara dators skärmfärg på Windows

  En gul nyans på din bärbara dators skärm kan ha gjort dig förbryllad från början, men beväpnad med kunskapen och lösningarna i den här guiden; du kan framgångsrikt förvisa den oönskade nyansen. Kom ihåg att hålla ditt system uppdaterat, kalibrera din skärm med jämna mellanrum och följ bästa praxis för skärmvård för att säkerställa en konsekvent bättre visningsupplevelse.