Hur man fixar AirPlay när det inte fungerar

Apples praktiska AirPlay-funktion kan ibland vara udda. Och om det är din nuvarande erfarenhet har du tur att vi finns här för att hjälpa dig.

Det finns många anledningar till att AirPlay inte strömmar ljud- eller videoinnehåll från dina enheter. Ibland kan det bero på en felaktig internetanslutning. Andra gånger kommer din Apple-enhet inte att skicka innehåll till önskad destination.

Oavsett vilket kan du fixa de flesta AirPlay-problem med några enkla och snabba metoder. Nedan kommer vi att titta på alla möjliga sätt att fixa AirPlay när det inte fungerar.

1. Kontrollera minimikraven för AirPlay

AirPlay fungerar inte på alla enheter, så du måste först kontrollera om AirPlay-avsändaren (enheten som används för att streama innehåll) uppfyller minimisystemkraven för AirPlay.

AirPlay-ljud från:

  • iPhone, iPad eller iPod touch med iOS 11.4 eller senare
  • Apple TV HD eller Apple TV 4K med tvOS 11.4 eller senare
  • HomePod eller HomePod mini som kör iOS 11.4 eller senare
  • Mac med iTunes 12.8 eller senare eller macOS Catalina 10.15 eller senare
  • Windows-dator med iTunes 12.8 eller senare

AirPlay-video från:

  • iPhone, iPad eller iPod touch med iOS 12.3 eller senare
  • Mac som kör macOS Mojave 10.14.5 eller senare

AirPlay-mottagaren (enheten du strömmar innehåll till) måste också stödja funktionen.

För att bekräfta att en tredjepartsenhet som en smart TV stöder AirPlay-funktionen, leta efter en AirPlay-aktiverad etikett på förpackningen.

Om du är intresserad, bläddra bland våra rekommendationer av de bästa AirPlay-mottagarna.

2. Justera AirPlay-mottagarens inställningar i macOS

Moderna Mac-datorer som kör macOS Monterey eller senare kan fungera som en AirPlay-mottagare. Detta gör det möjligt att AirPlay innehåll från en annan enhet till din Mac och till och med dela en Macs skärm via AirPlay, förutsatt att AirPlay Receiver-inställningen är påslagen, som diskuteras nedan.

För att skydda din integritet är det bara enheter som använder samma Apple-ID som din dator som tillåts AirPlay innehåll till din Mac. För att ändra det, gå in i Systeminställningar > Allmänt > AirDrop & HandOff och slå på AirPlay-mottagarens inställning till höger.

Nu kan även enheter som inte använder samma Apple-ID som din Mac AirPlay till det. För att tillåta närliggande enheter att se din Mac som en AirPlay-mottagare, klicka på Tillåt AirPlay för, välj Alla på menyn och klicka sedan på knappen Tillåt alla.

Du kan också låta nya enheter AirPlay till din Mac utan lösenordsverifiering genom att stänga av alternativet Kräv lösenord.

Apple rekommenderar att du använder en iPhone 7 eller senare och minst en Mac från 2018 för en idealisk upplevelse. Du kan dock fortfarande använda AirPlay på äldre enheter med en lägre videoupplösning. Till exempel kan vi AirPlay från en iPhone 6s, som inte finns på Apples kompatibilitetslista.

3. Väck enheter och håll dem nära

Om det inte var tillräckligt tydligt, kom ihåg att alla dina enheter måste vara påslagna och upplåsta för att kunna använda AirPlay. När du använder AirPlay på din Apple TV, se till att enheten inte är i viloläge genom att klicka på fjärrkontrollen för att väcka den ur viloläge.

Eftersom AirPlay vanligtvis är beroende av peer-to-peer-upptäckt, för dem så nära varandra som möjligt för att öka anslutningsstyrkan.

När din Mac upptäcker en AirPlay-mottagare i nätverket visas den under ikonen för skärmspegling i menyraden. Om ingen ikon är synlig, gå till Systeminställningar > Kontrollcenter, klicka på menyn bredvid Skärmspegling och välj Visa alltid i menyraden.

Nu kan du snabbt starta eller stoppa AirPlay, spegla din Mac-skärm eller använda en närliggande iPad som en andra skärm – allt från menyraden.

5. Inaktivera automatisk AirPlay till TV-apparater

En iPhone eller iPad kan automatiskt AirPlay-innehåll till din Apple TV eller AirPlay-kompatibla smart-TV varje gång du använder funktionen. För att förhindra att det händer, gå till Inställningar > Allmänt > AirPlay & Handoff > Automatiskt AirPlay och välj Aldrig.

Om du gör det stoppar din iPhone automatiskt att ansluta till en närliggande AirPlay-mottagare som din Apple TV när du vill casta något på din Mac.

6. Stäng av flygplansläge

Aktivering av flygplansläge på en iPhone eller iPad stänger av alla trådlösa radioapparater utom Bluetooth. AirPlay kräver både Wi-Fi och Bluetooth, så du måste avsluta flygplansläget för att använda AirPlay.

Öppna kontrollcentret på din iPhone eller iPad genom att svepa nedåt från det övre högra hörnet och tryck sedan på en liten flygplansikon för att växla flygplansläge. Alternativt, gå till Inställningar > Flygplansläge för att slå på eller av funktionen.

7. Slå på Bluetooth

Bluetooth måste vara aktiverat i båda ändarna för att avsändaren och mottagaren ska kunna upptäcka varandra. Du kan aktivera Bluetooth på en iPhone och iPad på ett par sätt.

Ett sätt är att dra ner från det övre högra hörnet och aktivera Bluetooth-växlingen i kontrollcentret. Alternativt kan du gå till Inställningar > Bluetooth på din iPhone och använda reglaget för att inaktivera funktionen.

8. Använd samma Wi-Fi-nätverk

Peer-to-peer AirPlay låter AirPlay fungera även om enheterna inte är på samma Wi-Fi-nätverk eller något nätverk för den delen. Om peer-to-peer-upptäckt inte fungerar för dig bör du se till att båda enheterna är anslutna till samma Wi-Fi-nätverk för bästa resultat.

För att kontrollera vilket nätverk du för närvarande använder på din iOS- eller iPadOS-enhet, besök Inställningar > Wi-Fi för att se det aktuella nätverksnamnet.

För att kontrollera vilket Wi-Fi-nätverk du är ansluten till på macOS, klicka på Wi-Fi-ikonen i menyraden eller gå till Systeminställningar > Wi-Fi.

Vid eventuella problem rekommenderar vi att du kollar våra tips för när din Mac inte ansluter till Wi-Fi. Apple TV-användare kan kontrollera sitt nuvarande nätverk i menyn Inställningar > Nätverk.

Om din Apple TV använder en Ethernet-anslutning, se till att ansluta den till samma router som skapar ditt hems Wi-Fi-anslutning.

9. Starta om dina enheter

Ibland är den bästa lösningen att starta om alla enheter du vill använda med AirPlay. På iOS och iPadOS väljer du Inställningar > Allmänt > Stäng av. På tvOS väljer du Inställningar > System > Starta om. För att starta om din Mac, klicka på Apple-menyn och välj Starta om.

10. Starta om din router

En av anledningarna till att AirPlay inte kan streama ditt innehåll kan vara ett problem med din router. Det kan vara så att din router begränsar innehållet på grund av ett mindre problem med dess firmware. I de flesta fall kan du åtgärda anslutningsproblem genom att stänga av en router och slå på den igen.

11. Justera dina brandväggsinställningar i macOS

Om ditt AirPlay-problem är Mac-specifikt, är chansen stor att brandväggen använder en regel som blockerar AirPlay-anslutningen. Lyckligtvis kan du ändra macOS-brandväggsalternativen med några få klick.

Gå över till Systeminställningar > Nätverk och klicka på Brandvägg till höger. Klicka sedan på Alternativ under brandväggen om den är aktiverad. Stäng nu av knappen Blockera alla inkommande anslutningar högst upp och aktivera alternativet märkt Tillåt automatiskt nedladdad signerad programvara att ta emot inkommande anslutningar.

Klicka slutligen på OK för att spara dina ändringar.

12. Uppdatera dina enheter till den senaste programvaran

Alla AirPlay-enheter bör använda den senaste mjukvaruversionen som är tillgänglig för dem. Du kan kolla in följande handledningar som leder dig genom uppdateringsprocessen.

Andra alternativ för att ansluta Apple-enheter

Det kan vara frustrerande när AirPlay slutar fungera när du behöver det som mest. Att prova tipsen ovan bör lösa dina AirPlay-problem. Om inte, är det förmodligen dags att kontakta Apples support.

AirPlay är inte det enda sättet att ansluta din iPhone eller iPad till en smart TV. Du bör utforska andra sätt att casta innehåll till en TV när AirPlay av en eller annan anledning inte fungerar.