Hur man får Safari Reader-liknande funktionalitet i vilken mobil webbläsare som helst

Läsning är en av de främsta aktiviteterna förknippade med internet. De som vill läsa på sin iPhone, iPod touch eller iPad skulle vara medvetna om Mobile Safaris smarta ”Reader”-funktion som snabbt tar bort den aktuella webbsidan från påträngande element som menyer eller reklam för läsfri läsning. Om du letar efter ett sätt att få liknande funktionalitet i vilken annan webbläsare som helst, låt oss säga Chrome, eller på någon annan mobil plattform förutom iOS, som Android eller Windows Phone, ge Readabilitys bokmärke ”Läs nu” ett försök. Liksom Reader-funktionen i Safari för iOS, ”rensar den webbsidor med distraktioner”, vilket ger en bekvämare inställning för att läsa längre artiklar och blogginlägg. I den här guiden visar vi dig hur du får det att fungera med Chrome för mobila enheter. Låt oss gå direkt till det.

Starta först din webbläsare och navigera till Readability’s Bookmarklet-sida. Här hittar du bokmärket länkat till ”Läs nu”-bilden. Nu, om du använder en stationär webbläsare, kan du helt enkelt dra bokmärket till bokmärkes- eller favoritfältet.

För mobila webbläsare måste du kopiera bokmärkets Javascript-kod och manuellt skapa ett bokmärke med den. Om du använder Chrome för mobila enheter, som vi är i i det här exemplet, tryck och håll ned ”Läs nu”-bilden och välj ”Kopiera länkadress” från menyn som följer. Detta kommer att kopiera tillhörande JavaScript-kod till urklipp.

För att skapa ett bokmärke med koden du just kopierade, tryck på menyknappen följt av ”Stjärna”-ikonen uppe till höger. På skärmen som följer, ange ett anpassat namn för bokmärket (jag använde ”Readit”) och klistra in JavaScript-koden i URL-fältet. När du har gjort det, tryck på ”Spara” för att lagra det nyskapade bokmärket.

När det är gjort är det enkelt att använda bookmarklet. När du är på en webbsida som du vill använda bookmarklet på, skriv in det anpassade namnet som du angav för bokmärket (’Readit’, i det här exemplet) och tryck på Retur.

Du behöver inte skriva hela namnet varje gång; du kan ange ett par bokstäver och välja bokmärket från realtidsresultaten som Chrome visar under URL-fältet.

Efter några sekunders konvertering kommer bokmärket att ladda webbplatsen du tittar på till Readability för enkel läsning, och om du är en Readability-användare kan du trycka på ”Läs senare” för offlineåtkomst vid ett senare tillfälle.

[via Lifehacker]