Hur man extraherar ramar från GIF-filer på Linux

Spread the love

Har du en animerad GIF-bild som du vill extrahera ramar ur på ditt Linux-skrivbord? Kan du inte komma på hur man gör? Vi kan hjälpa! Följ med i den här guiden när vi går igenom två enkla sätt att extrahera ramar från GIF-filer på Linux!

Metod 1 – GraphicsMagick

Det bästa sättet att extrahera individuella ramar från en GIF-bild på Linux är med verktyget GraphicsMagick. Den har en robust kommandorad, och du kan använda den för att dekompilera en hel GIF till individuella PNG-ramfiler.

Tyvärr är verktyget GraphicsMagick inte förinstallerat på många Linux-operativsystem. Som ett resultat måste du få appen installerad på din dator innan du försöker använda den.

För att starta installationen av GraphicsMagick på din Linux-dator, öppna ett terminalfönster. Öppna ett terminalfönster på Linux-skrivbordet och tryck på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Eller, alternativt, sök efter ”Terminal” i appmenyn och öppna den på det sättet.

När ditt terminalfönster är öppet följer du installationsinstruktionerna nedan som motsvarar det Linux-operativsystem du använder på din PC.

  Hur du organiserar dina listor i Linux med Dynalist

Ubuntu

På Ubuntu kan du få igång GraphicsMagick-applikationen genom att använda följande apt install-kommando nedan i ett terminalfönster.

sudo apt install graphicsmagick

Debian

Om du använder Debian Linux, kommer du att kunna få GraphicsMagick-verktyget att fungera på ditt system med ett enda apt-get install-kommando i terminalfönstret.

sudo apt-get install graphicsmagick

Arch Linux

Om du är en Arch Linux-användare, kommer du att kunna installera GraphicsMagick-applikationen på ditt system genom ”Extra” programvaruförvaret med hjälp av pacman-kommandot nedan.

sudo pacman -S graphicsmagick

Fedora

De som använder Fedora Linux kommer att kunna få igång GraphicsMagick-applikationen genom att använda följande dnf installationskommando nedan i ett terminalfönster.

sudo dnf install graphicsmagick

OpenSUSE

OpenSUSE Linux har det senaste GraphicsMagick-verktyget i sina programvaruförråd. För att få det att fungera på ditt system, använd följande zypper installationskommando nedan i ett terminalfönster.

Generisk Linux

Om du använder ett Linux-operativsystem som inte täcks av den här guiden, kan du installera GraphicsMagick på din dator genom att söka efter ”graphicsmagick” och installera det med din pakethanterare. Alternativt kan du gå till den officiella webbplatsen och följ installationsguiden.

  Hur man kontrollerar sudo Access på Linux

Extrahera ramar med GraphicsMagick

För att extrahera ramar från en GIF med GraphicsMagick, använd kommandot gm convert. Men först måste du använda CD-kommandot för att flytta till katalogen du har din GIF-bild i. I det här exemplet finns GIF i ”Pictures.

cd ~/Pictures

Väl i katalogen påbörjar du dekompileringen. Det borde inte ta lång tid.

gm convert MY-GIF.gif -coalesce +adjoin GIF_Frame%3d.png

När konverteringen är klar kommer du att se många PNG-bilder med filnamnet ”GIF_FRAME” följt av ett nummer. Titta igenom dessa bildfiler för den ram du vill behålla och ta bort resten.

Metod 2 – Gimp

Om kommandoraden inte är för dig, är ett annat sätt att extrahera ramar från en GIF-bild genom att importera GIF-filen till Gimp, utforska animationen som individuella bildrutor och spara den ram du vill ha.

För att komma igång med att extrahera ramar ur GIF-bildfiler med Gimp måste du installera programmet. För att installera Gimp, följ vår installationsguide.

Utdragning av ramar med Gimp

Att extrahera individuella ramar från en GIF-fil i Gimp är ganska enkelt. För att starta, öppna Linux-filhanteraren och högerklicka på din GIF med musen. Titta sedan igenom högerklicksmenyn efter ”Öppna med” och håll muspekaren över den.

  Hur man analyserar JSON-filer på Linux-kommandoraden med jq

Efter att ha hållit muspekaren över ”Öppna med”, välj alternativet ”Öppna med GNU Image Manipulation Program” och klicka på det. Om du gör detta laddas din GIF in i GIMP.

När GIF har laddats in i GIMP, titta på dina lager. Varje ram i GIF-bilden är sitt eget lager. Härifrån klickar du på ögonikonen för att dölja varje enskild ram så att ingenting syns på duken.

När alla bilder är dolda (genom att klicka på ögonikonen), gå igenom lagren och leta reda på den individuella ram du vill extrahera. Klicka sedan på ögonikonen för den ram du vill visa på duken för att vara det enda synliga lagret.

Nu när din valda ram är den enda som är synlig på duken, klicka på ”Arkiv”-menyn för att avslöja dess alternativ. Klicka sedan på knappen ”Exportera som” för att påbörja exportprocessen.

I menyn ”Exportera”, spara din ram som en PNG-fil eller JPG-fil. Se till att välja en bekant plats på ditt Linux-filsystem för att spara den. Annars, du februari glöm när du lägger bildfilen.