Hur man emulerar dina favorit Sega Dreamcast-spel på Android

Spelare i en viss ålder har goda minnen från Sega Dreamcast. Den starkaste lineupen i historien om konsollanseringar; den första konsolen med en onlinespeltjänst; bättre arkadportar än den ursprungliga PlayStation eller N64. Ska jag fortsätta?

Sega Dreamcast är en klassiker av en anledning. Så det är lite overkligt att du kan bära med dig varenda knall i fickan. Från Yu Suzukis klassiska Shenmue till den vansinnigt absurda sjömannen, här är hur du upplever varje konstverk för att pryda Sega Dreamcast på en Android-enhet.

Emulering är lagligt men att emulera spel och konsoler som du inte äger är tekniskt olagligt. Men spelen från Sega Dreamcasts ursprungliga upplaga är sedan länge slutsåld, så det hamnar i en moralisk gråzon. Därför kommer vi inte att visa dig var du kan hitta ROM-filer eller BIOS-filen som krävs för att starta upp dina spel.

Vad behöver du för att emulera Sega Dreamcast-spel på Android?

Här är alla pusselbitar du behöver lägga ihop om du vill spela Dreamcast-spel på din Android-enhet.

 • En Dreamcast-emulator. Vi visar dig hur du använder två emulatorer, Redream och Flycast, i den här guiden.
 • Filen dc_boot.bin. Detta är BIOS-filen som krävs för att få Dreamcast-emulatorerna att fungera. Vi kan inte visa dig var du kan ladda ner den, men en snabb Google-sökning kommer att avslöja några seriösa källor.
 • ROM-filer. Dessa är spelen, och kommer vanligtvis i formaten .zip eller .7zip. Det finns massor av sajter online där du kan ladda ner Dreamcast ROMs.
 • En Android-enhet som är tillräckligt kraftfull för att efterlikna Dreamcast-spel. De flesta moderna telefoner kommer att vara tillräckligt bra.
 • Tillräckligt utrymme på din enhet – åtminstone några gigabyte. Du behöver mer utrymme ju fler spel du har.

För att ställa in varje Sega Dreamcast-emulator måste du skapa en ROM-mapp för att lagra dc_boot.bin-filen såväl som dina spel. Du kan göra det med vilken Android-filhanterare som helst. Vi kommer att använda Filer från Google.

Steg 1: Skapa en mapp för att lagra dina Dreamcast-spel

Så här skapar du en mapp för dina Dreamcast-spel och BIOS-filen:

 • Öppna Files by Google och gå till Intern lagring > Plus (+).
 • Skriv ROM och välj Skapa mapp.
 • Öppna ROM-mappen och tryck sedan på plusknappen (+).
 • Välj Skapa mapp för att skapa en undermapp märkt Sega Dreamcast.
 • Tänk på att du kan placera ROM-mappen i en undermapp, till exempel Nedladdningar. Kom bara ihåg hur du hittar den.

  ROM-filer i en .CHD, .ISO eller i en mapp med några .bin-filer och en .cue-fil är också kompatibla.

  Steg 2: Flytta ROM-filerna och dc_boot.bin till ROM-mappen

  Hämta sedan filen dc_boot.bin och ROM-filerna (spelen) till din enhet. Du har flera val för att göra detta. Du kan ladda ner filerna direkt till din telefon från din mobila webbläsare, ladda ner dem till din dator och flytta filerna från din bärbara dator till din telefon, eller ladda upp dem till en molntjänst för att överföra dem till din Android-enhet.

  När du har laddat ner filerna flyttar du dem till din ROM-mapp.

 • Öppna Files by Google och gå till mappen Downloads.
 • Tryck hårt på dc_boot.bin och dina Dreamcast ROM-filer för att välja dem.
 • Tryck på knappen med tre punkter och välj Flytta till > Intern lagring > ROM > Sega Dreamcast > Flytta hit.
 • Om du kopierar filerna från en bärbar dator via USB kan du flytta dem direkt till din ROM-mapp.

  Steg 3: Packa upp ROM-filerna

  Om dina ROM-filer är zippade måste du packa upp och extrahera dem till din ROM-mapp. För att göra det, installera först appen RAR till din enhet. Öppna den och se till att välja Tillåt åtkomst för att hantera alla filer när du uppmanas.

  Hitta och välj nu dina zippade filer, välj knappen Extrahering (knappen med uppåtpilen) och gå till Bläddra > ROM-skivor > Sega Dreamcast > OK > OK för att extrahera dem till din ROM-mapp.

  Hur man hanterar dubbletter av filnamn

  När du överför flera spel till Sega Dreamcast-mappen kanske du märker att vissa filer (som .bin-filer) kan ha samma namn (t.ex. track01.bin, track02.bin, etc.). I det här fallet, förkorta varje fil som hänför sig till dess respektive spel.

  Om du till exempel vill spela den hembryggade Minecraft-klonen Crafiti på Dreamcast men zip-filen innehåller en fil med namnet track01.bin och du redan har en fil med det exakta namnet i din ROM-mapp, ändra Crafitis respektive track01.bin-filnamn till crafititrack01 .bin och så vidare.

  Steg 4: Konfigurera din Sega Dreamcast Emulator

  Redream och Flycast är två av de mest flexibla Sega Dreamcast-emulatorerna som finns tillgängliga för Android. Välj Redream om du snabbt vill hoppa in och börja spela. Men om du vill ha en emulator som ger några fler djupgående alternativ är Flycast rätt väg att gå. Så här ställer du in båda.

  Med Flycast syftar vi på ”Flycast Libretro” (en uppströms från den utgående Flycast Sega Dreamcast-emulatorn).

  Hur man ställer in Redream på Android

  Dröm om är den enklaste emulatorn att installera – till att börja med kan du ladda ner den direkt från Google Play. Installera och öppna appen och välj sedan FORTSÄTT I LITE-LÄGE om du inte vill uppgradera till premium. För att spela Sega Dreamcast-spel på din Android-enhet kan du spela gratis.

  För att lägga till dina spel, välj Gå till bibliotek > Lägg till katalog > ROM > Sega Dreamcast > Använd den här mappen > Tillåt > Spel. Nu kommer du att se ditt bibliotek. Tryck på bilden av spelet du vill spela.

  Håll ut medan spelet laddas (det tar bara några sekunder). Så länge ingen av filerna i ROM-filen är skadade kommer spelet att laddas automatiskt. Redream gör det superenkelt att ändra knapplayouten via inställningarna till något som fungerar bättre för dig.

  Ta en titt på Crazy Taxi med anpassad layout. LT- och RT-knapparna är utanför skärmen och blockerar D- och R-växlarna, men mina tummar kunde faktiskt nå knapparna, så det var en förbättring. Jag tar den vinsten och anpassar mig senare, för det är lätt.

  Ta dig tid att göra Redream till din egen genom att gå igenom ännu fler inställningar, särskilt ingångs- och systeminställningarna. Få en snabb rundtur nedan.

  Hur man ställer in Flycast på Android

  För en emulator med fler inställningar att spela med, prova Flycast. Det är inte tillgängligt via Play Butik, så se till att du vet hur man manuellt installerar eller sidladdar appar på Android.

  Gå till Flycasts senaste byggsida på din Android-enhet. Du kommer att se mängder av olika nedladdningar för olika plattformar. Du är bara intresserad av Android-kolumnen under Master eftersom dessa är de mest stabila Android-versionerna som hittills är tillgängliga. Nedladdningarna är kategoriserade från de senaste versionerna till de äldsta: ladda ner de senaste.

  När du har laddat ner Flycast APK-filen, öppna Files by Google och navigera till Nedladdningar > flycast-release.apk > Installera för att installera den. Så här konfigurerar du appen:

 • Öppna Flycast från din applåda.
 • Tryck på Inställningar och välj Lägg till bredvid fältet Innehållsplats.
 • Gå till katalogen ROM > Sega Dreamcast.
 • Tryck på Använd den här mappen och välj Tillåt.
 • Slutligen, ställ in hemkatalogen. Att göra det:

 • Välj Inställningar > Ändra > ROM.
 • Tryck på Sega Dreamcast.
 • Välj Välj aktuell katalog.
 • Gå tillbaka till biblioteket och tryck på ikonen för ett spel för att ladda det. Du kommer omedelbart att hoppa in i spelet.

  Ändra styrenhetens layout i Flycast

  Flycast gör det så enkelt och smidigt att justera styrenhetens layout. Om du någonsin trodde att Dreamcasts kontroller skulle må bättre med joysticken längst ner på kontrollern jämfört med toppen, är det här din chans att sätta den teorin på prov (typ).

  Flycast låter dig gå djupt in i inställningarna. Du kan efterlikna praktiskt taget varje kringutrustning som ska släppas för Dreamcast. Från lätta vapen och maracas till till och med Ethernet-bredbandsadaptern som bara släpps i Japan.

  Valfritt: Använd en Bluetooth-kontroll för att spela Sega Dreamcast-spel

  Du kan använda en Bluetooth-kontroller med din Android-enhet, men du måste ställa in den på det läge som är lämpligt för din plattform och ansluta den med det lägets specifika kombination.

  På 8BitDo Pro2 ovan, lägg märke till bokstäverna i panel tre: S, A, X och D. X och D är för anslutning via XInput respektive DirectInput (DInput), medan S är för switchen. Du är bara intresserad av A: som står för Android.

  Koppla ihop den här enheten via Bluetooth, ställ sedan in kontrollläget till A och håll ned Sök-knappen i några sekunder tills de fyra nedre lysdioderna tänds. Håll ned Start + A så ansluter kontrollen till din Android-enhet!

  Spela hits of the Sega Dreamcast All Over Again på Android

  Trots Sega Dreamcasts tidiga bortgång gjorde den fortfarande en enorm inverkan. De unika spelen och upplevelserna gjorde den till en av de mest ikoniska konsolerna i spelhistorien. Och du kan uppleva det – allt – direkt från fickan.