Hur man digitaliserar dina gamla filmfoton

Jag är ett stort fan av filmfotografering, men ett problem är att fysiska bilder är svåra att dela. Alla använder Instagram eller Facebook nu. Tack och lov är det relativt enkelt – även om det inte nödvändigtvis är billigt – att digitalisera filmbilder. Så oavsett om du har hittat en låda med gamla foton i dina föräldrars källare som du vill lägga ut online, eller om du bara tog en rulle med 35 mm film förra veckan, är det här vad du ska göra.

Filmbilder finns i två former: framkallade fotoutskrifter och originalbilderna eller negativen. Fotoutskrifter är enklare och billigare att digitalisera men du får bättre resultat med negativen. Om du har båda, vilket du väljer är upp till dig.

Om du har bilderna

Om du har fotoutskrifterna är saker och ting väldigt enkla. Du kan bara ta ett foto med din telefon om du vill — men låt oss titta på de bättre alternativen.

Använd din skanner

De flesta moderna skannrar är mer än kapabla att skanna foton. En bra kommer förmodligen att ha ett dedikerat fotoskanningsläge. Du kan behöva göra några små färgjusteringar eller beskära bort alla kanter, men det är enkelt och pålitligt, om inte nödvändigtvis ett snabbt alternativ.

Om du använder din skanner är det bästa du kan göra att lägga till alla foton i en katalogapp som Apple Photos eller Adobe Lightroom. De kommer att hålla dem alla sorterade, och du kan också använda dem för att göra de färgfixar som behövs.

Använd Google Photoscan

Googles Photoscan-app, tillgänglig för iOS och Android, är ett av deras mindre kända projekt. Den använder din smartphones kamera för att skanna och digitalisera foton genom att ta en serie bilder för att eliminera bländning och sedan kombinera dem. Här är ett foto jag scannade med den idag.

Photoscan är en smart app som tar bort bländning bra och är ganska snabb att använda. Tyvärr fann jag att det tvättade bort mina bilder – särskilt hudtoner – lite för mycket. Jag tror att den är designad för att användas med äldre, bleka bilder, snarare än de helt nya utskrifterna som jag arbetade med.

Om du bara vill skanna en handfull bilder för att ladda upp till sociala medier, är det sättet att göra det.

Ring proffsen

Att skanna och färgkorrigera en stor låda med bilder kan vara ganska tidskrävande. Om du har många bilder att skanna och vill se till att det görs rätt, är det bästa du kan göra med en professionell service. Det finns mycket tillgängligt onlineoch priserna är normalt mellan $0,20 och $0,40 per foto beroende på hur många bilder du vill ska skannas, vilken kvalitet du behöver och om du vill ha dem färgkorrigerade eller inte.

Innan du går online rekommenderar jag dock att du kontrollerar om din lokala kamerabutik erbjuder fotoskanning. Fotografering är en av de saker där det fortfarande är meningsfullt att gå lokalt; butikerna är bemannade av experter som nästan alltid är villiga att hjälpa och ge råd. De kommer att kunna rekommendera exakt vad dina bilder behöver, även om det kostar lite mer.

Om du har negativa eller bilder

Med filmnegativ eller diabilder är det inte så enkelt som att bara köra dem genom din dokumentskanner. Fördelen är att om du digitaliserar dem kommer de resulterande bilderna med största sannolikhet att vara av högre kvalitet än om du skannade originalbilderna.

Skaffa en negativ skanner

Om du har många diabilder eller negativ att skanna, kan den mest kostnadseffektiva lösningen vara att köpa en negativ skanner. Även om färgen kanske inte är den bästa, Jumbl 22MP Film and Slide Scanner kostar bara $80. Om det är viktigare att få bilder online än att de ser perfekta ut, är det ett bra alternativ. Du kan också överväga att använda en högkvalitativ dokument- och fotoskanner som också kan skanna negativ och diabilder som Epson Perfection V600 ($190).

Gå med proffsen

Precis som med att skanna fotoutskrifter är det bästa alternativet, om du har en enorm samling som du vill bli digitaliserad, förmodligen att gå med proffsen. Räkna med att betala mellan cirka 0,30 USD och 1,50 USD per bild beroende på formatet på bilderna, vilken kvalitet du behöver och hur många du har. Massrabatterna är inte att nosa på.

Som alltid skulle jag föreslå att du kollar in din lokala kamerabutik innan gå med en onlinetjänst. Personalen där kommer att kunna ge dig råd om det bästa tillvägagångssättet.

Bilderna försämras bara med tiden. Om du har en stor samling gamla foton, ju tidigare du digitaliserar dem – och säkerhetskopierar dem – desto mindre sannolikt är det att de förstörs av tid eller misshandel.