Hur man byter från en Windows-dator till en Mac

Det är enkelt att byta från en Windows-baserad PC till en Mac. Plattformarna är förmodligen inte så olika som du har hört. Vår praktiska guide kommer att få dig igång på nolltid!

Välj en Mac

Om du inte redan har köpt din Mac (eller om du fortfarande funderar på det), bör du försöka bestämma vilken dator som är rätt för dig. Apples sortiment är uppdelat i tre klasser: bärbara datorer, hemdatorer för konsumenter och kraftfulla high-end giganter.

Bärbara datorer

För bärbar användning erbjuder Apple för närvarande två bärbara datorer: MacBook Air och MacBook Pro. Den 13-tum Macbook Air (som börjar på $1 099, när detta skrivs) är en fantastisk allroundmaskin, med en ny Retina-skärm (hög-DPi), energieffektiv prestanda och den klassiska ”kilformen”. Den är idealisk för att surfa på webben, skriva uppsatser, titta på Netflix och kan till och med hantera lite lätt sub-4K-videoredigering.

Om du behöver mer kraft när du är på språng, särskilt inom grafikavdelningen, MacBook Pro är nästa logiska val. Det är ett mobilt kraftpaket tillgängligt i både 13- och 15-tumsmodeller (när detta skrivs, från 1 299 $ respektive 2 399 $). Den är fetare, tyngre och har mycket mer kraft än sitt lätta syskon. Det är också betydligt dyrare. Du anpassar båda modellerna i kassan, men du får fler alternativ om du väljer Pro.

Hemdatorer för konsumenter

För hem- och kontorsanvändare, iMac är ett utmärkt val. Den är tillgänglig med en inbyggd 21,5-tumsskärm upp till 4K eller 27-tums 5K-skärm (när detta skrivs, från 1 099 $ respektive 1 799 $). Det är mycket för pengarna, även när du jämför det med att bygga din egen dator. Du får mycket mer prestanda för pengarna om du väljer den större, stationära typen. Du får också expansionsportar för att lägga till mer RAM, ett ordentligt utbud av portar på baksidan, Apples anständiga tangentbord och dess passbara mus.

Om du redan har en bildskärm och kringutrustning kan du vara intresserad av Mac mini (från 799 $ när detta skrivs). Detta är den mest prisvärda dator Apple tillverkar, delvis på grund av den något begränsade hårdvaran. Du kommer inte att få iMac-liknande prestanda, och dessa maskiner är inte heller utrustade med kraftfulla GPU:er, men du kan utöka urvalet av RAM och processor i kassan om du vill.

Avancerade professionella system

Professionella användare lämnas med iMac Pro och den Mac Pro. Generellt sett, om du måste fråga, behöver du egentligen ingen av dessa maskiner. De är fyllda med avancerade komponenter, som Intel Xeon-processorer av serverklass, Radeon Pro Vega GPU:er och mer RAM än du vet vad du ska göra med. När detta skrivs börjar iMac Pro på $4 999, och Mac Pro levereras inte förrän i slutet av 2019 (priset kommer att meddelas).

För de flesta är en iMac eller MacBook Air de självklara valen. Om du är glad att byta ut prestanda mot portabilitet bör MacBook Pro vara på din radar. Om du köper din primära dator, och du väljer en bärbar dator, undvik den minsta SSD.

När detta skrivs kan du uppgradera MacBook Airs lilla 128 GB SSD till 256 GB för $200, eller 512 GB för $400. Om du ska lagra ditt huvudsakliga fotobibliotek på maskinen, tillsammans med programvara som Office eller Photoshop, behöver du det där extra utrymmet några år framåt. Även om det ibland är möjligt att utöka din MacBooks lagringsutrymme senare, kan lösningar vara dyra och obekväma.

Det grundläggande

När du först startar upp din nya Mac konfigurerar du ditt kontoanvändarnamn och ställer in (eller loggar in med) ett Apple-ID. Med det ur vägen har du ett skrivbord framför dig som ser både bekant och lite främmande ut.

Hur man använder styrplattan eller musen

Innan vi börjar är det en bra idé att bekanta dig med några vanliga åtgärder du kommer att använda när du tar dig runt macOS:

Rulla: På en styrplatta rullar du med två fingrar, som på en mobil enhet.
Klicka: Styrplattan är en stor knapp, så att du kan klicka var som helst.
Höger- eller tvåfingerklick: För att öppna snabbmenyn ”högerklicka”, placera två fingrar på styrplattan och ”klicka” med ett. Du kan också högerklicka med en vanlig mus eller hålla ned Ctrl-tangenten och klicka.

Hamnen

Längst ner på skärmen hittar du macOS Dock. Detta är Mac-motsvarigheten till Windows aktivitetsfält. Det är ett av de enklaste sätten att starta och komma åt dina applikationer. Det finns två områden på Dock separerade av en partition. Till vänster hittar du dina program och till höger mappar, papperskorgen och eventuella minimerade fönster du har öppna.

För att fästa ett objekt i Dock högerklickar du på det (eller klickar med två fingrar på en styrplatta) och väljer sedan Alternativ > Behåll i Dock. För att bli av med något, klicka och dra det tills ”Ta bort” visas och släpp sedan. Du kan konfigurera Dock så att den visas längst ned eller till vänster eller höger kant av skärmen. Du kan också konfigurera den för att automatiskt dölja. Starta Systeminställningar > Docka för att ställa in det som du vill.

Menyraden

Längst upp på skärmen ser du Mac-menyraden (visas nedan). Till skillnad från Windows, där rullgardinsmenyer som Arkiv och Redigera visas dockade till fönstret du använder, placerar macOS dessa längst upp på skärmen hela tiden. Du kan se vilken applikation som används eftersom dess namn visas i det övre vänstra hörnet bredvid Apple-logotypen.

MacOS-menyraden som visar att

Till höger om menyraden finns Apples motsvarighet till Windows systemfält (visas nedan). Det är här du gör saker som att ansluta till Wi-Fi-nätverk eller kontrollera din batteriprocent. Många applikationer, som Evernote och Google Drive, placerar ikoner här för enkel åtkomst. macOS har också ett bra antal appar som finns i menyraden.

Med tiden kan menyraden bli rörig och svårhanterlig, som visas ovan. Om du upptäcker att så är fallet kan du städa upp det med Bartender.

Strålkastare

Även om Dock är ett av de enklaste sätten att komma åt applikationer, är det inte det mest effektiva. Om du trycker på Kommando + Mellanslag startar du Spotlight-sökning. Det här är Macs allomfattande sökmotor, och det är det perfekta sättet att starta program – skriv bara in programmets namn och tryck sedan på Enter.

Du kan göra mycket med Spotlight. Du kan komma åt alternativpanelerna under Systeminställningar, söka efter filer och till och med utföra enkla summor eller konvertera valuta. Du kan också använda naturligt språk i din sökning, som ”PDF-filer som jag öppnade förra veckan”, för att ytterligare förfina dina resultat. Det är en bra idé att ta för vana att använda Spotlight, särskilt för att starta applikationer.

Systeminställningar

Mac som motsvarar Kontrollpanelen i Windows är Systeminställningar. Det är hit du går för att lägga till nya användare till din maskin, ändra säkerhetsinställningar eller anpassa ditt skrivbord (bara för att nämna några av dess användbara funktioner). Tredjepartsapplikationer kan också installera sina egna alternativpaneler här. Det är värt det att leta runt i Systeminställningar, så att du kan bekanta dig med dess olika alternativ.

Aviseringscentralen & Idag

I det övre högra hörnet av menyraden finns en ikon som du kan klicka på för att öppna meddelandecentret eller skärmen Idag. Du kan också svepa inåt från den högra kanten av styrplattan. macOS har ett robust meddelandesystem, och det är här de alla visas. Rulla upp på den här skärmen för att aktivera Stör ej-läge eller Night Shift.

Idag-skärmen (visas ovan) finns också här. Detta fungerar precis som Today-skärmen på iPhone och iPad. Den består helt av widgets. Bläddra till botten av Idag-skärmen och klicka på ”Redigera” för att omorganisera och aktivera eller inaktivera widgetar. Många tredjepartsappar installerar också widgets som du kan komma åt i den här panelen. Du kan lägga till väderprognoser, en widget påminnelser eller till och med en kalkylator.

Siri

Siri är en personlig assistent som hjälper dig att hitta filer eller information på internet. För att komma åt Siri, håll nere Kommando + Mellanslag eller klicka på Siri-ikonen i menyraden. Du kan ändra den här inställningen (och andra, som Siris röst eller språk) under Systeminställningar > Siri.

Du kan också fästa några av Siris svar på skärmen Idag. Om du till exempel ber Siri att visa dig premierskapstabellen kan du klicka på det lilla plustecknet (+) för att fästa den här frågan (se ovan). Den uppdateras automatiskt när ny information är tillgänglig. Siri kan göra alla möjliga saker på en Mac, inklusive att skriva tweets eller e-postmeddelanden och, naturligtvis, söka på internet.

Hur man installerar och tar bort programvara

Processen att installera programvara på en Mac är något annorlunda än på en Windows-maskin, men det är fortfarande okomplicerat. Det finns tre huvudsakliga metoder för att installera programvara på en Mac:

Manuell installation: När du har laddat ner en diskavbildningsfil med DMG-tillägget, dubbelklickar du på den för att montera den. Ett fönster dyker upp med en appikon (och kanske en README-fil). Klicka och dra appikonen till mappen ”Program” i Finder. Många DMG-installatörer ger dig en genväg till mappen Applications och instruktioner.
Paketinstallationsprogram: Dessa fungerar precis som installationsguider på Windows. Dubbelklicka på PKG-filen för att köra den. Följ instruktionerna på skärmen (vanligtvis klickar du bara på ”Nästa” några gånger) tills din programvara är installerad.
Mac App Store-installationer: Starta Mac App Store och hitta appen du vill ladda ner. Klicka på ”Hämta” (eller ”Köp” om det är en betalapp) och skriv ditt Apple-ID-lösenord. Din app installeras automatiskt i mappen Applications.

Det finns en annan metod du kan använda som involverar gratisappen Hembryggt. Det är en pakethanterare som fungerar via kommandoraden, precis som många Linux-distributioner. Du kan läsa mer om hur du hittar och installerar programvara via Homebrew, här.

De två primära metoderna för att ta bort programvara är:

Manuell radering: Leta reda på programmet i mappen Program och klicka sedan och dra det till papperskorgen. Du kan behöva ange ditt administratörslösenord för att avinstallera ett program helt. Töm papperskorgen för att återställa det lediga utrymmet.
Automatiska avinstallerare: Vissa appar innehåller avinstallationsprogram som fungerar precis som de på Windows, så kontrollera mappen Applications först. Om du hittar ett avinstallationsprogram för en app dubbelklickar du på det och följer eventuella instruktioner på skärmen.

Om du har problem med att ta bort en app, finns det en gratis app som heter AppCleaner som kan hjälpa dig. AppCleaner skrubbar alla tecken på en app från ditt system, och det kan ibland vara nödvändigt att ta bort ett envis programpaket.

Du kan läsa mer om hur du avinstallerar programvara från en Mac här.

Hur man hanterar macOS

Generellt sett är det dagliga underhållet lättare på en Mac än på Windows. Du behöver inte uppdatera drivrutiner manuellt – Apple tillhandahåller alla uppdateringar av drivrutiner och firmware åt dig. Det finns heller inget register på en Mac, och det mesta av OS-städning sköts för dig bakom kulisserna.

Aktivitetsövervakning

Du kan starta Activity Monitor (utför en Spotlight-sökning efter den eller fäst den i Dock för enkel åtkomst) för att se exakt vad som händer på din Mac. Detta är macOS-motsvarigheten till Windows Task Manager. Det finns flikar för att övervaka CPU, minne, energi, disk och nätverksanvändning. För att döda processer, markera dem och klicka sedan på ”X” i det övre vänstra hörnet.

Appar som inte längre svarar (det vill säga de har kraschat) är rödmarkerade. Du kan använda rutan i det övre högra hörnet för att söka efter individuella processer. Om du har prestandaproblem kan du starta Activity Monitor som ett första steg för att diagnostisera problemet.

Gå hit för att lära dig hur du använder Activity Monitor som ett proffs.

Hur man uppdaterar programvara och macOS

Du kan uppdatera vilken programvara du installerar från Mac App Store med ett enda klick på fliken ”Uppdateringar” i Mac App Store. För att automatisera denna process, gå till Systeminställningar > Programuppdatering och aktivera sedan automatiska uppdateringar. Appar som du installerar manuellt bör utföra sina egna kontroller, meddela dig när nya versioner är klara och sedan bjuda in dig att installera uppdateringen och starta om appen.

Ibland måste du ladda ner den nya versionen av en app direkt från utvecklarens webbplats för att uppdatera. Detta är vanligtvis fallet för äldre appar och små gratisverktyg som saknar infrastruktur för automatiska uppdateringar.

Du kan också uppdatera macOS manuellt via inställningspanelen Programuppdatering (visas ovan). Du kan välja att aktivera automatiska nedladdningar eller att automatisera uppdateringsprocessen också. Nya, större versioner av macOS släpps varje år, vanligtvis i oktober. Du kommer att bli inbjuden att uppdatera din Mac om den är kompatibel med den nya uppdateringen. Denna process sköts via Mac App Store.

Om du använder någon programvara som inte är kompatibel med en ny, större version av macOS, kanske du vill vänta innan du uppdaterar ditt system.

Du kan läsa mer om hur du håller din Mac och dess programvara uppdaterade här.

Hur man säkerhetskopierar med Time Machine

macOS har ett inbyggt säkerhetskopieringssystem som heter Time Machine. Det enklaste sättet att använda Time Machine är att köpa en extern enhet som är minst lika stor som din Macs interna lagring. Sätt i enheten och starta sedan Time Machine (sök i Spotlight på den eller klicka på Time Machine-ikonen i menyraden).

Härifrån anger du volymen som en backupdisk. När du ansluter den här enheten i framtiden säkerhetskopierar macOS ditt system automatiskt. Om något går fel kan du enkelt återställa ditt system från Time Machine. Om du tappar några filer som du har säkerhetskopierat med Time Machine ansluter du bara enheten och väljer ut de enskilda filerna eller mapparna.

Du kan också återställa hela din Mac från en Time Machine-säkerhetskopia. Detta är idealiskt när du flyttar från en Mac till en annan, eller vid ett katastrofalt maskinvarufel.

Du kan gå hit för att ta reda på vad mer du kan göra med Time Machine.

Filhantering i macOS

Finder är macOS-motsvarigheten till Windows Explorer. Det är så du tar dig runt operativsystemet, och dess grundläggande funktioner bör vara bekanta för alla som har använt Windows. Du kan klicka och dra för att markera filer och högerklicka (eller klicka med två fingrar) för att komma åt snabbmenyer och skapa mappar.

Kopiera och klistra fungerar på samma sätt som det gör i Windows, även om du använder Kommando + C (kopiera) och Kommando + V (klistra in) i motsats till Ctrl i Windows. Klippning kallas ”Move” på en Mac, och det fungerar lite annorlunda. För att ”klippa ut” en fil kopierar du den först och använder sedan Kommando + Alternativ + V för att flytta den. Om du högerklickar och trycker på alternativtangenten ändras ”Klistra in” till ”Klipp ut” i menyn.

macOS använder ett UNIX-liknande HFS+- eller APFS-filsystem. Rotmappen på din ”Macintosh HD” macOS-installationsenhet innehåller följande viktiga mappar:

/Applikationer: Det är här dina applikationer bor.
/System: Filer relaterade till normal drift av macOS.
/Bibliotek: Delade bibliotek som används av programvara och kärnoperativsystemet.
/Users: Där användarfiler och mappar lagras.
/Volymer: Där alla monterbara volymer (som .DMG-filer) och externa enheter är monterade.
/Nätverk: Där nätverksvolymer är monterade.

På grund av hur UNIX-filsystem är strukturerade finns det inga separat monterade C:-enheter. Detta kan vara förvirrande för personer som är nya på Mac. Kom ihåg att om du letar efter en fil eller mapp kan du söka efter den med Spotlight för att hitta den snabbt. Om du vet vilken mapp du vill ha, starta Finder, välj Gå > Gå till mapp och skriv sedan in platsen. För att till exempel gå till mappen Dokument skriver du: /Användare/användarnamn/Dokument.

Ett problem du kan stöta på när du överför från Windows är kompatibilitet med dess NTFS-formaterade volymer, som externa enheter och USB-enheter. Det här är Microsofts format, och du kommer sannolikt att använda det antingen på din gamla Windows-dator eller extern lagring. macOS kan läsa från NTFS-volymer, men det kan inte skriva till dem inbyggt. Du kan dock lägga till NTFS-skrivförmåga till din Mac med ytterligare programvara.

macOS säkerhet

Apple anklagas ofta för att överdriva när det gäller att skydda Mac-användare från potentiella hot. I verkligheten är skydden i macOS inte en stor avvikelse från vad Microsoft har lagt till i Windows 10. Den stora skillnaden på en Mac är att du inte behöver en virusskanner som körs hela tiden.

Portvakt

GateKeeper lades till i macOS för att skydda systemet från osignerad programvara. När du startar en app för första gången visar GateKeeper en varning (visas nedan) som inte skiljer sig från dem du ser i Windows 10. Om du försöker köra en app som du antingen inte laddade ner från Mac App Store eller så har utvecklaren inte skrivit under för med Apple kommer du inte att kunna öppna det. Naturligtvis finns det en enkel väg runt det.

När du har fått veta att appen inte kommer att öppnas, gå till Systeminställningar > Säkerhet och sekretess. På fliken Allmänt längst ner på skärmen ser du ett meddelande som varnar dig om att en app hindrades från att starta. Klicka på ”Starta ändå” så öppnas din app (du behöver inte heller upprepa detta i framtiden).

Systemintegritetsskydd

I ett försök att skydda vissa delar av operativsystemet introducerade Apple System Integrity Protection (eller SIP). SIP utför alla följande funktioner för macOS:

Det skyddar kärnsystemfiler och kataloger.
Det förhindrar kod som kan utgöra ett hot mot säkerheten från att injiceras i förinstallerade applikationer, som Finder och Safari.
Det stoppar installationen av osignerade kärntillägg (som drivrutiner och alternativpaneler i Systeminställningar).

Du kan inaktivera SIP på din Mac om du vill, men det borde du verkligen inte.

App Sandboxing

Alla program som du installerar via Mac App Store är utformade för att följa Apples riktlinjer för app-sandlådor. Detta begränsar avsevärt skadan en oseriös app kan göra på ditt system. Sandboxing ger appen bara de resurser den behöver för att utföra sin utsedda funktion och lite annat.

Alla appar är inte sandlådor – de du installerar utanför Mac App Store är inte det. Du kanske märker att vissa utvecklare har två versioner av sina appar: en något begränsad Mac App Store-version och en fullt fungerande, fristående version.

Hur man skyddar sig mot skadlig programvara

Mac-skadlig programvara finns – det är naivt att tro något annat. För att skydda ditt system från skadlig programvara är det bäst att undvika osignerade appar, gynna Mac App Store och undvika piratkopierad eller knäckt programvara.

Du behöver inget antivirus eftersom din Mac redan kör ett lågnivå som heter XProtect (du kan lära dig mer om det här). Men du kanske vill skanna din Mac med jämna mellanrum med ett anti-malware-verktyg, som Malwarebytesoch en ihållande installationskontroll, som KnockKnock. Den bästa användningen av antivirus på din Mac är att förhindra att infektioner sprids mellan dina Windows-datorer.

Tangentbordet, styrplattan och musen

De flesta av skillnaderna mellan Windows och macOS tar bara några timmar av verklig användning att anpassa sig till. En som kan ta lite längre tid är den fysiska skillnaden i tangentbordslayouten – framför allt tre tangenter: Kontroll, Alternativ och Kommando (visas nedan).

Kommandotangenten är Macs motsvarighet till Windows Ctrl-tangenten. Du använder den för vanliga genvägar, som att kopiera (Command + C), för att spara ditt arbete (Command + S) och för att växla mellan appar (Command + Tab). Det huvudsakliga justeringsproblemet med denna nyckel är dess fysiska placering, närmast mellanslagstangenten. Du vänjer dig med tiden.

Alternativtangenten är en modifierare. Det ändrar vad vanliga genvägar gör (som Kommando + Alternativ + V för Flytta istället för Klistra in). Det ändrar också alternativmenyerna och vilken typ av tangenter.

Här är några saker du kan göra med alternativtangenten:

Högerklicka på ett aktivt program i Dock och tryck sedan på alternativtangenten. ”Stäng” ändras till ”Force Quit”.
Tryck och håll ned Alternativ medan du klickar på Wi-Fi-ikonen i menyraden för att se mycket mer information om din nätverksadapter.
Håll ned Alternativ medan du skriver för att komma åt specialtecken och accenter, som Alternativ + P för π.

Kontrolltangenten är kontextuell. Det används ofta i appar för appspecifika genvägar, som Control + Tab för att växla mellan flikar i Safari eller Chrome. Du kan också använda Kontroll i globala macOS-genvägar. Du kan till exempel trycka på Ctrl + Piltangenter för att växla mellan skrivbord.

Den andra skillnaden som kan snubbla upp nykomlingar är istället för en backstegstangent, du ser Ta bort. Delete-tangenten fungerar precis som Backsteg i Windows (du kan hålla ned Funktion + Backsteg för att replikera dess Windows-beteende).

Vanliga Windows-tangentbordsgenvägar på en Mac

Många macOS-genvägar liknar sina Windows-motsvarigheter. Här är ett fuskblad för att komma igång:

Kopiera: Kommando + C
Klistra in: Kommando + V
Flytta (Klipp ut): Kommando + Alternativ + V
Ångra: Kommando + Z
Välj alla: Kommando + A
Byt app/fönster: Kommando + Tab
Minimera app/fönster: Kommando + M
Avsluta en app: Kommando + Q
Stäng fönster/flik: Kommando + W
Ta en skärmdump (hela skärmen): Skift + Kommando + 3

macOS fungerar bäst med en styrplatta. Om du har haft några dåliga bärbara Windows-datorer tidigare kan du bli förvånad över hur lyhörd din MacBooks styrplatta är. Med styrplattan kan du använda gester som påskyndar navigeringen, och du kan konfigurera dem alla enligt dina preferenser. Gå till Systeminställningar > Styrplatta för att se vilka gester som är tillgängliga. Du kan också titta på videor som visar hur du använder dem.

Om du inte har en MacBook kan du köpa en Magic Trackpad 2 (visas nedan) att använda med din iMac eller ett annat stationärt system.

Din Mac fungerar med nästan vilken USB-mus eller -tangentbord som helst, även om den är designad för Windows. Du kan dock behöva installera tillverkarens programvara för att konfigurera enheten korrekt. Du kan också binda om vilken tangent som helst (inklusive Windows-tangenten) på ett tangentbord med en gratis app som heter Karbiner-element. Detta är ett utmärkt sätt att få ut mer körsträcka av gammal Windows-tilläggsutrustning.

Det tar bara tid

Apple gör det svårt att ”bryta” macOS på egen hand, så utforska operativsystemet i din egen takt. Många människor dras in i Apples ekosystem för att de vill ha en bättre användarupplevelse. Det faktum att Apple designar både hårdvara och mjukvara samtidigt ger den en nivå av kontroll över sina maskiner som Windows OEM inte kan matcha.

Också, trots den gamla myten, är en Mac perfekt för att spela spel. När du är igång med grunderna, se till att kolla in hur du spelar spel på din Mac.