Hur man bygger ett varumärkesförespråkande program som får kunderna att komma tillbaka

Effektiv marknadsföring gör det möjligt för ett företag att marknadsföra sina produkter och tjänster inför målgruppen och öka chanserna till försäljning.

Men under de senaste åren har många företag gjort aggressiv marknadsföring även om deras erbjudanden inte är så lovande.

Så när kunden väl har köpt en produkt eller tjänst upplever de att kvaliteten är annorlunda än den som annonseras.

Det är därför kunderna gradvis tappar förtroendet för varumärken och tjänster.

Men hur är det med de märken som är äkta med avseende på deras erbjudanden såväl som reklam?

Marknadsforskare letar efter sätt att lösa detta problem. Detta ledde till utvecklingen av ett varumärkesförespråkande program som är ett organiskt sätt att marknadsföra produkter eller tjänster utan att förlora kundernas förtroende.

I den här artikeln kommer jag att diskutera hur man bygger ett varumärkesförespråkande program för ditt företag.

Vad är varumärkesförespråkande?

Brand advocacy är en unik muntlig marknadsföringsstrategi där en nöjd kund rekommenderar ett givet varumärke till sina vänner och familj. Det är ett effektivt sätt att driva organisk tillväxt genom att förstärka varumärkets rykte, vinna kundernas förtroende och minska kundanskaffningskostnaderna.

Varumärkesförespråkande omfattar nöjda kunder som kommunicerar positiva recensioner av ditt företag till andra genom olika medier som sociala medier, recensioner, bloggar, forum, etc. Det är en kraftfull marknadsföringsstrategi som uppmuntrar kunder om dina produkter eller tjänster.

Dessutom är varumärkesförespråkande endast möjligt när ett varumärke fortsätter att vårda relationer med kunderna på lång sikt samtidigt som de upprätthåller deras förtroende och ärlighet. Utmärkt kundupplevelse är en annan faktor som driver varumärkesförespråkande och ingjuter god tro på ett varumärke.

Den centrala sfären av detta program är varumärkesförespråkarna, som kan vara nöjda kunder, anställda eller influencers. Dessa individer sprider det goda ordet om ditt varumärke och dina värderingar till sin familj, vänner och andra kända personer, och sedan var och en av dem vidare.

När du får fler kunder genom varumärkesförespråkande, får du också fler varumärkesförespråkare som hjälper dig att skapa mer marknadsnärvaro genom organiska sätt än betald marknadsföring.

Användargenererade positiva recensioner på olika plattformar är mycket mer värdefulla än betalda kampanjer eftersom de förstnämnda hjälper till att locka mer uppmärksamhet från leverantörer och nya som i gengäld ger dig mer exponering.

Vilka är dina varumärkesförespråkare?

Varumärkesförespråkare är de individer som rekommenderar ditt varumärke till alla och hjälper din organisation att öka sin räckvidd. De fungerar som en viktig del av en organisation eftersom de inte bara organiskt hjälper till med marknadsföring, utan de stöder också varumärkesreputation.

Ett företags varumärkesförespråkare kan vara:

Kunder

Kunder fungerar som de ledande förespråkarna för ett varumärke, och de sprider främst goda ord om varumärket utifrån den utmärkta erfarenhet de hade av din produkt eller tjänst.

Kunder kan stödja ett företags marknadsföring organiskt, eftersom människor tenderar att ha mer förtroende för kundrecensioner än till betald marknadsföring. Eftersom dessa kunder inte är förknippade med något varumärke är recensionerna de lägger in äkta. Detta hjälper till att skapa potentiella kunder.

Anställda

Inte bara kunder utan anställda anses också vara varumärkesförespråkare eftersom de vet allt om varumärket och produkten eller tjänsten du erbjuder. När de vet att du erbjuder en bra produkt eller tjänst och upprätthåller en bra kontorsmiljö, kommer det automatiskt att göra dem till äkta förespråkare för ditt varumärke.

Följaktligen börjar de rekommendera andra att ta till sig dina produkter eller tjänster eller gå med i ditt företag som anställd.

Influencers

Influencers har blivit populära och viktiga figurer när det kommer till varumärkesförespråkande. De kan hjälpa ditt varumärke att få större räckvidd än betalda kampanjer. Eftersom influencers har ett betydande antal följare på sociala medieplattformar som Instagram, YouTube, Facebook, etc., anses deras åsikter och tankar om något vara värdefulla.

Så när influencers pratar om din produkt eller tjänster på sin kanal eller sida kan det påverka människors köpbeslut. Det hjälper ditt varumärke att få mycket uppmärksamhet på marknaden och öka försäljningen.

Affärskollegor

Investerare, organisationer och individer associerade med ditt företag kan också bli ditt varumärkesförespråkare. Precis som dina anställda är de också väl medvetna om ditt varumärke, så de kan också påverka köpare.

Vikten av varumärkesförespråkande

Varumärkesförespråkande är viktigt för företag på följande sätt:

#1. Större varumärkessynlighet

Varumärkesförespråkande spelar en avgörande roll för att utöka ett varumärkes synlighet på marknaden på ett organiskt sätt. Varumärkesförespråkare hjälper till att sprida varumärket bland konsumenterna, vilket ökar din synlighet på marknaden.

Som ett resultat behöver du inte spendera enorma summor på reklam enbart. Istället kan du fokusera på ditt varumärkesförespråkande program och få kunden att fortsätta komma tillbaka.

#2. Uppnå bättre försäljning

Genom varumärkesförespråkande program kan du se bättre försäljningsresultat tack vare ökat kundförtroende, rykte och synlighet.

Många studier och undersökningar har visat att varumärkesförespråkande program har hjälpt organisationer att få bättre försäljningsresultat och uppnå nya affärer. Omkring 20 % till 50 % av köpbesluten påverkas av peer-to-peer-marknadsföring.

#3. Skapa ett Buzz

När en kund eller grupp av kunder sprider positiva recensioner av ditt varumärke genom olika plattformar sprider det sig snabbt på marknaden, vilket skapar ett buzz.

Eftersom allmänna konsumenter litar mer på den verkliga feedbacken från andra användare än företagsannonser, hjälper det ditt varumärke att få kolossal uppmärksamhet bland potentiella köpare. När människor lär sig positiva saker om din produkt eller tjänst blir de mer intresserade och genererar fler leads för ditt företag.

#4. Uppmärksamhetsfångare

När folk börjar prata mer om ditt varumärke eller produkt, drar det också till sig uppmärksamhet från media och nyhetskanaler. Du kommer inte bara att se ditt varumärke nämnas i olika medieinlägg naturligt utan också på nyhetsartiklar och forum.

På så sätt hjälper det till att utöka varumärkets publikräckvidd och resulterar i fler kundförvärv. Eftersom många människor nuförtiden tittar på nyheterna och går igenom artiklar för att leta efter en viss produkt eller tjänst, hjälper varumärkesförespråkande ditt varumärke att nå nya kunder som finns på olika geografiska platser.

#5. Mer räckvidd

Du kommer att bli förvånad över att veta att varumärkesförespråkare har större räckvidd än betalda kampanjer och driver din tillväxt naturligt. De kommer att dela ditt varumärkes information med personer de känner om de är nöjda med din produkt eller tjänst. Mun till mun har en enorm penetrationskraft på marknaden och räckvidden växer gradvis när den positiva recensionen förs vidare.

#6. Humaniserar ditt varumärke

När dina varumärkesförespråkare kommunicerar om ditt varumärke till någon, börjar den potentiella kunden överväga ditt varumärke inte bara som ett företag utan en grupp verkliga människor som arbetar för det.

När människor börjar höra erfarenheter och positiva kommentarer från varumärkesförespråkarna, humaniserar det ditt varumärke. Effekten förstärks när förespråkarna delar med sig av hur din produkt eller tjänst hjälpte dem och hur varumärket upprätthåller en god relation med dem och uppskattar deras feedback.

#7. Sparar pengar och tid

Till skillnad från betalda kampanjer och marknadsföring är varumärkesförespråkande billigt och mindre tidskrävande. Eftersom dina varumärkesförespråkare är de som sprider ditt varumärke, kräver det inte extra tid, och du kan fokusera på andra aspekter för att växa ditt varumärke.

Dessutom behöver du inte göra en betydande investering i betald marknadsföring eftersom dina förespråkare täcker mycket av din marknadsföring gratis. Men i början kommer du att behöva investera lite pengar och tid och pengar på att utveckla ditt varumärkesförespråkande program, vilket kommer att medföra kolossal tillväxt allt eftersom det fortskrider.

Andra fördelar med varumärkesförespråkande

  • Bättre mänskliga resurser: Anställdas opinionsbildning har en betydande inverkan på företaget eftersom varje anställd spelar en viktig roll för att förbättra ditt varumärkes rykte. När du har en stark personalbas kommer det inte bara att attrahera kvalitetskandidater, utan det kommer också att inspirera dem att dela med sina kamrater om ditt varumärkes goodwill.
  • Ökad lojalitet: Varumärkesförespråkande hjälper ditt varumärke att få lojala kunder som skulle köpa dina produkter oftare än nya kunder. Dessutom skulle lojala kunder ge fler potentiella kunder än dina annonskampanjer skulle göra.
  • Värdefulla insikter: Varumärkesförespråkande program hjälper dig att få värdefulla insikter om kunderna och marknadstrender. Dina varumärkesförespråkare kan hjälpa dig att testa nya produkter eller tjänster och hjälpa dig att få ärlig feedback.

Hur man bygger ett starkt varumärkesförespråkande program

Varumärkesförespråkande program handlar inte bara om att tillhandahålla bra produkter eller tjänster; det finns mer i det än vad man ser. Du måste ta vissa steg för att bygga ett starkt varumärkesförespråkande program. Dessa steg är:

Sprid fördelarna och bygg förtroende

Ett av de avgörande stegen för att bygga ett gediget varumärkesförespråkande program är att sprida fördelarna som kommer att hjälpa till att bygga förtroende.

Du måste bekanta dig med din produkt och dess fördelar för dina anställda och intressenter så att de kan känna sig uppmuntrade att dela sina positiva åsikter med andra. När du skapar förtroende och uppmuntrar deras arbete, kommer dina anställda naturligtvis att bli mer engagerade i medarbetarnas opinionsbildning.

Identifiera viktiga faktorer

När du bestämmer dig för att bygga ett varumärkesförespråkande program för ditt företag måste du identifiera faktorer som kommer att göra din kund till ditt varumärkesförespråkare.

Kvalitet och tjänster är de primära faktorerna som kommer att utveckla basen för ditt program. Tillsammans med det kommer även kundrelationer och kundservice att spela en betydande roll i utvecklingen.

Utbilda dina varumärkesförespråkare

Tja, det är ganska omöjligt att utbilda dina kunder för varumärkesförespråkande program, men du kan säkert utbilda dina anställda, som kan vara dina förespråkare.

Alla är inte tillräckligt medvetna om hur och vad de kan dela med sig av för att sprida goda ord om sitt företag eller produkten de förknippas med.

Fokus på relationer

Om din kund eller en anställd inte känner sig kopplad till varumärket eller produkten, kommer ingenting att driva dem att bli varumärkesförespråkare.

Du kommer att behöva utveckla en personlig relation med dina kunder och anställda som kommer att inspirera dem att bli varumärkesförespråkare.

Enligt en rapport publicerad av SaaSquatch är hänvisade kunder 18 % mer lojala, spenderar mer pengar och har högre livstidsvärde än vanliga kunder.

Inspirera och överraska dina kunder

För att bygga ett starkt varumärkesförespråkande program kan du överraska dina kunder med spännande förmåner och imponerande kundservice, vilket kommer att uppmuntra dem att dela sina erfarenheter.

Från sociala medieplattformar, identifiera dina kunder och uppskatta dem med en överraskning som kommer att inspirera dem att bygga ett band med ditt varumärke.

Uppmuntra dina varumärkesförespråkare

Att uppmuntra dina varumärkesförespråkare kommer att räcka långt. När dina kunder ger feedback eller beröm om ditt varumärke, bör du dela dem på ditt varumärkes sociala medier, vilket gör dem mer benägna till varumärket.

Erbjud shoutouts och specialerbjudanden till förespråkarna som har orsakat mer varumärkesengagemang än andra. Du kan också organisera månatligt innehåll och belöna dina förespråkare med unika priser.

Spåra den övergripande effekten

När du har gjort framsteg i ditt varumärkesförespråkande program bör du spåra och undersöka det övergripande resultatet. Du kan använda olika analysverktyg och andra program för att mäta den totala effekten. Detta kommer att hjälpa dig att förstå dina positiva och negativa punkter att förbättra.

Hur man mäter ditt varumärkesförespråkande program

Så du har skapat ett varumärkesförespråkande program och kör det. Men hur skulle du veta att det fungerar?

Det är därför det är viktigt att mäta effekten av ditt varumärkesförespråkande program. Förutom att förstå resultatet av ditt program, kommer det också att hjälpa dig att bestämma nästa steg för ditt företags tillväxt.

Här är några viktiga faktorer som hjälper dig att mäta ditt varumärkesförespråkande program:

#1. Totalt vunnit varumärkesförespråkare

Det är ingen hemlighet ju fler varumärkesförespråkare du har, desto större räckvidd kommer du sannolikt att få på marknaden. Det totala antalet förespråkare berättar om din produkts popularitet på marknaden och hur bra din produkt eller tjänster är.

#2. Förespråkarnas agerande

När det gäller att mäta effekten av ditt varumärkesförespråkande program, är antalet åtgärder som vidtagits av förespråkarna ett avgörande mått.

Det totala antalet åtgärder som förespråkarna har vidtagit ger dig en bredare bild av dina förespråkares engagemang. Om de totala vidtagna åtgärderna är mer betydande än antalet förespråkare, så är det en enorm prestation.

#3. Innehåll Dela

Varumärkesförespråkare förespråkar i första hand ditt varumärke genom att dela sina åsikter på sociala medieplattformar i form av innehåll som inlägg, bloggar, videor, podcasts etc. Så, för att mäta varumärkesförespråkande och tillväxt, ta en titt på vilka typer av innehåll ditt varumärke förespråkarna delar.

Dessutom måste du hålla koll på kanaler eller plattformar där de sprider det goda ordet om ditt varumärke. Det hjälper dig att mäta vad publiken tycker om ditt varumärke genom att titta på antalet gilla-markeringar och delningar och läsa kommentarerna.

#4. Omvandlingsfrekvens

Omvandlingsfrekvens fungerar som ett av de avgörande kriterierna för att mäta varumärkesförespråkande eftersom det är det ultimata målet för din kampanj. En hög konverteringsfrekvens indikerar att du blir populär bland nya konsumenter och att ditt varumärkes budskap når rätt målgrupp.

Bortsett från ovanstående, när du bygger ett varumärkesförespråkande program, se till att du producerar kvalitetsprodukter och tjänster så att dina kunder fortsätter att älska dem och köpa av dig. Du måste också upprätthålla en utmärkt företagskultur och miljö som kan imponera på alla inom och utanför organisationen.

Slutsats

Varumärkesförespråkande spelar en viktig roll för att växa ditt företag eftersom det är autentiskt och kan skapa en utmärkt marknadsnärvaro organiskt. Denna unika strategi erbjuder många fördelar, som bättre räckvidd och synlighet, högre försäljning, varumärkeslojalitet och mer.

Det är därför många varumärken och organisationer implementerar varumärkesförespråkande program för att öka sin verksamhet och marknadsnärvaro och få mer vinst.

Så om du gör det rätt kan ett gediget varumärkesförespråkande program bana väg för din produkt, tjänst och organisation att bli framgångsrik. Den här guiden har all viktig information du behöver för att förstå och implementera ett varumärkesförespråkande program i din organisation.

Du kan också utforska några bästa virala marknadsföringskampanjer för att öka din varumärkesmedvetenhet.