Hur man bygger en muntlig marknadsföringsstrategi som ökar varumärkesmedvetenheten

Med en effektiv word-of-mouth (WOM) marknadsföringsstrategi kan varumärken organiskt nå fler människor och marknadsföra deras produkter.

Människor stöter på hundratals annonser dagligen, men när de behöver fatta ett köpbeslut väljer de ofta den produkt som deras familj och vänner föreslog.

Enligt Semrush tycker 64 % av marknadsförare att det är den mest fruktbara marknadsföringstaktiken. Mun-till-mun marknadsföring kan leda till fem gånger mer försäljning än betalda annonser.

Detta är anledningarna till att fler företag blir intresserade av denna marknadsföringsmetod. Fortsätt läsa för att lära dig hur du utvecklar en mördande WOM-strategi för ditt varumärke.

Vad är mun-till-mun-marknadsföring?

Mun-till-mun-marknadsföring innebär att aktivt påverka för att generera organisk mun-till-mun-diskussion om ett varumärke eller en produkt. Enkelt uttryckt försöker marknadsförare skapa något värt att prata om så att folk uppmuntras att prata om det.

Innan de gör ett köp vill folk ha bekräftelse från pålitliga källor, vanligtvis familjemedlemmar, vänner och kollegor. Denna marknadsföringsstrategi syftar till att starta en exponentiell hänvisningskedja som kontinuerligt driver trafik och försäljning för varumärket.

Mun-till-mun-marknadsföring och naturliga mun-till-mun-referenser är olika. I WOM-marknadsföring är referenserna vanligtvis resultatet av ett företags kampanj, marknadsföring eller uppmuntran.

Några exempel på WOM-marknadsföring är människor som personligen eller via sociala medier berättar för andra om nya recept för att använda tomatketchup eller blir förvånade över den unika stilen att servera mat på en restaurang.

Denna marknadsföring slutar inte heller här. Den följs av en kaskad av interaktioner. Här är företagets roll att uppmuntra andra att prata – vanligtvis genom att ge dem en anledning.

Typer av mun-till-mun-marknadsföring

#1. Publicitet

Det är den vanligaste och mest ekologiska typen av WOM-marknadsföring. Denna typ av marknadsföring fokuserar på att öka varumärkets synlighet för allmänheten och göra fler medvetna om de tjänster du erbjuder.

#2. Buzz eller viral marknadsföring

Denna WOM-marknadsföring syftar till att skapa en buzz kring produkterna eller kampanjerna. Företag sätter igång konversationer på sociala medier eller i personliga kretsar genom att göra en viral marknadsföring eller kampanj.

#3. Blogga och marknadsföring på nätet

En annan typ av mun-till-mun marknadsföring kan göras genom bloggar och videoinnehåll. Detta självpublicerade innehåll tillåter samtal på offentliga forum där kunder pratar med varandra om sina upplevelser.

#4. Marknadsföring i sociala medier

Eftersom mun-till-mun-marknadsföring kan nå kunder både online och offline, är sociala medier en populär kanal för att marknadsföra denna marknadsföring. Det låter dig nå målgruppen och integrera andra typer i denna plattform.

Företag måste använda sina sociala kanaler korrekt för att nå maximalt antal personer. Du kan använda olika kalenderverktyg för sociala medier för att schemalägga dina inlägg.

#5. Emotionell marknadsföring

Emotionell marknadsföring använder känslomässiga triggers för att påverka konsumenter. Denna typ av muntlig marknadsföring är vanligtvis bildbaserad och baserad på senaste nyheter eller händelser.

#6. Remissmarknadsföring

Remissmarknadsföring är en sorts WOM-marknadsföring som erbjuder incitament i utbyte mot marknadsföring genom mun till mun. Det är ett bra sätt att uppmuntra befintliga kunder att dela sin feedback och åsikter med andra.

Vikten av WOM Marketing

För alla marknadsföringsstrategier bör mun till mun ha en avgörande plats. Anledningen är enkel – en nöjd kund kan uppmuntra en grupp potentiella köpare att köpa produkten de har hänvisat till.

Ju mer du kan påverka dem att ge en rekommendation, desto större chans har du att få en större kundbas. Vikten av WOM-marknadsföring är följande:

Marknadsför produkter

Du kanske marknadsför dina produkter genom olika online- och offlinekanaler. Men alla kan inte vara lika effektiva som WOM-marknadsföring.

Det involverar riktiga människor som talar om dina produkter och varumärke, så det ser inte ens ut som en traditionell marknadsföring för publiken. Ändå har det en bättre inverkan på dina potentiella kunder.

Mer försäljning och ROI

Företag kan få mer trafik eller leads genom FOMOs marknadsföringsstrategi, men för att göra dem till kunder och göra mer försäljning behöver de WOM-marknadsföring. Människor litar på bra recensioner från personer de litar på, vilket är anledningen till att denna marknadsföringsstrategi kan hjälpa dig att uppnå din målförsäljning och dina intäkter.

Bygg varumärkesförtroende

Att få en ny kund att lita på ditt varumärke är inte lätt. Relationsbyggande tar tid och engångsköp är ofta inte det enda ett företag är ute efter. Mun-till-mun marknadsföring säkerställer ditt företags tillförlitlighet för nya kunder. När väl förtroendet är på plats kan du behålla relationen.

Bygg upp kundlojalitet

Samtidigt som det blir svårare och dyrare att lägga till nya kunder till din kundbas, fokuserar företag mer på lojala kunder. Med en grupp nöjda kunder som aktivt marknadsför dina produkter kan du enkelt få fler nya kunder som är lojala mot ditt varumärke.

Hur man bygger en mun-till-mun

WOM-marknadsföring handlar som sagt inte om att överlåta åt slumpen att någon kan sprida goda ord om dina produkter och varumärken. Du måste ha en definierad strategi för WOM-marknadsföring för att få folk att prata om ditt varumärke. Här är några steg för att bygga en WOM-strategi för ditt företag:

#1. Ställ in rätt triggers

Dina produkter och tjänster bör innehålla X-faktorer eller triggers. Dessa är vanligtvis minnesvärda eller exceptionella känslor för att få dina befintliga kunder att prata om ditt företag.

Om du sköter en restaurang kan du göra den djurvänlig. Således kommer djurälskare och djurägare att prata om din restaurang för likasinnade som du kan räkna som din målgrupp.

#2. Använd visuella triggers

Word-of-mount ska inte alltid vara verbalt. Du kan nå fler människor genom levande visuella upplevelser. Anta att ditt företag tillverkar grymhetsfria kosmetika eller grön teknik.

I så fall kan du be dina kunder att ta bilder med sina husdjur eller i naturliga landskap och dela dem på sociala medier.

#3. Utveckla eller göra unika saker

Att sticka ut i en folkmassa är ett annat sätt att tända WOM-marknadsföring. Du kan göra det genom att sälja unika produkter, böja industrinormer eller anpassa nya marknadsförings- eller fraktstilar. När du säljer miljövänliga produkter kan du använda biologiskt nedbrytbara förpackningar. Det kommer att få folk att prata om ditt varumärke.

#4. Provocera kunder känslomässigt

Känslor är det bästa sättet att skapa en plats i deras hjärta och tal! Marknadsförare måste gå den extra milen för att göra människor känslomässigt fästa vid produkterna. För det kan du göra osynliga människor närvarande i din annons.

#5. Marknadsför användargenererat innehåll (UGC)

I denna era av sociala medier föredrar människor användargenererat innehåll framför varumärkeskampanjer. Som varumärke kan du vägleda kunderna att skapa och dela innehåll som kommer att innehålla raka marknadsföring.

Sådant innehåll hjälper dig också att etablera sociala bevis. Du kan också be nöjda kunder att dela sitt innehåll med din varumärkeshashtagg, så får vinnarna attraktiva priser.

#6. Uppmuntra kunder att ge betyg och recensioner

Kundrecensioner och betyg är en viktig del av modern WOM-marknadsföring. Du kan skapa en feedbackkanal för att samla in vittnesmål som recensioner på sociala medier, e-postmeddelanden och undersökningar. Du kan marknadsföra strålande betyg och recensioner på din webbplats och sociala medier.

#7. Starta referensprogrammet

Ett annat sätt att främja WOM-marknadsföring är att starta ett remissprogram. Det kommer att uppmuntra nöjda kunder att marknadsföra ditt varumärke för incitament. Dessa kan vara rabattkuponger, presentkort, cashback eller gåvor.

Inspirerande WOM-marknadsföringsexempel

#1. Netflix

Bild med tillstånd: Netflix

Netflix är en OTT-plattform som använder sociala medier för WOM-marknadsföring. Den skapar memes av sin webbserie och lägger upp dem. Dessa triggar användarna att dela sina åsikter om dessa webbserier. Detta användargenererade innehåll fungerar som en positiv recension för potentiella tittare.

#2. För alltid 21

Bild med tillstånd: Forever21

Forever21 är ett klädmärke som bad kunder att dela sina outfitfoton tillsammans med #F21xME. Tusentals människor deltog i denna Instagram-kampanj, och hashtaggen gav varumärket den förväntade marknadsföringen utan att investera i influencer-marknadsföring.

#3. Wendys

Bild med tillstånd: Wendy’s

Den populära snabbmatsrestaurangen Wendy’s skapade ett populärt WOM-marknadsföringsevenemang på Twitter 2017. De påstod sig ge en kund ett års gratis chicken nugget-service om ett inlägg retweetas 18 miljoner gånger.

Inlägget har retweetats mer än 3 miljoner gånger nu och gav Wendy’s den mun-till-mun-kampanj de letade efter.

#4. Dropbox

Bild med tillstånd: Dropbox

För att locka nya kunder erbjöd molnlagringsföretaget Dropbox ett remissprogram för befintliga kunder. Enligt den kommer en kund att få 500 MB ledigt utrymme om de kan bjuda in en vän och få dem att installera Dropbox.

Avslutande ord

Mun-till-mun marknadsföring kan förbättra din varumärkesreklam på ett naturligt sätt. Det finns olika typer av WOM-marknadsföring som du kan välja för dina produkter.

Här diskuterade vi några framgångsrika WOM-marknadsföringsstrategiexempel för dig. Du kan också enkelt skapa en för ditt företag genom att använda stegen ovan.

Du kanske också vill läsa om andra marknadsföringsstrategier, som gerillamarknadsföring och triggermarketing.