Hur man bläddrar i Reddit från Linux-skrivbordet med Giara

Om du gillar Reddit men föredrar att surfa från en app kan Giara vara något för dig. Det är en Linux-app som låter användare konsumera Reddit-innehåll från skrivbordet. I den här guiden visar vi dig hur du installerar det och använder det på ditt system.

Obs: Du måste ha ett Reddit-konto för att kunna använda Giara-applikationen på Linux. För att skapa ett nytt Reddit-konto, gå över till Reddit och klicka på den nya ”registrera dig”-knappen.

Installerar Giara på Linux

Giara-appen är tillgänglig för alla Linux-användare via Flathub app store som en Flatpak. Dessutom kan användare installera Giara-appen genom Arch Linux User Repository och kompilera källkoden för hand.

För att starta installationen av Giara på din Linux-dator, öppna ett terminalfönster på Linux-skrivbordet. Du kan öppna ett terminalfönster genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Eller öppna appmenyn och sök efter ”Terminal” för att starta den.

Med terminalfönstret öppet och redo att börja, kan installationen av Giara börja. Använd installationsinstruktionerna nedan för att få Giara-appen att fungera.

Flatpak

Giaras primära distributionsmetod på Linux är appbutiken Flathub. Om du vill installera programmet via Flathub app store måste du installera Flatpak runtime på din dator.

Att ställa in Flatpak runtime på Linux är relativt enkelt. För att göra det, installera ”flatpak”-paketet med din pakethanterare. Om du har problem med att ställa in körtiden, följ vår guide i ämnet.

Med körtiden konfigurerad på ditt system är det dags att aktivera Flathub App Store. Använd kommandot flatpak remote-add och lägg till Flathub i dina Flatpak-appkällor.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

När du har lagt till Flathub app store till din dator kan installationen av Giara börja. Använd installationskommandot för flatpak nedan och ställ in programmet.

flatpak install flatpak install flathub org.gabmus.giara

Arch Linux

Giara är tillgängligt för Arch Linux-användare, såväl som Manjaro-användare via Arch Linux User Repository. Detta repo är en gemenskapsresurs som användare kan använda för att ladda upp appar som andra kan installera.

För att få tag på Giara-appen från AUR måste du först installera Trizen AUR-hjälparen. Detta program automatiserar installationen av AUR-appar. Använd kommandona nedan och konfigurera Trizen-appen.

sudo pacman -S git base-devel

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

cd trizen/

makepkg -sri

Med Trizen-applikationen inställd kan installationen av Giara utföras med trizen -S-kommandot nedan.

trizen -S giara

Källkod

Om du vill installera Giara-appen på din dator genom att bygga den från källkoden kan du. För att få tag på koden, gå över till tjänstemannen Giara Gitlab sida och följ kompileringsinstruktionerna.

Hur man använder Giara på Linux

För att använda Giara på Linux, följ steg-för-steg-instruktionerna nedan.

Steg 1: Öppna Giara-applikationen på din Linux-dator genom att söka efter den i appmenyn. När den är öppen kommer det att finnas en blå inloggningsknapp. Välj den här knappen för att logga in på ditt Reddit-konto.

Steg 2: När inloggningsknappen har valts öppnas ett Reddit ”Anslut”-fönster i din standardwebbläsare. Härifrån kan du läsa Reddits ansvarsfriskrivning. Gå sedan till botten av sidan och klicka på knappen för att tillåta Giara att interagera med ditt Reddit-konto.

Steg 3: När du har anslutit ditt Reddit-konto till Giara-appen kommer det att ladda upp ditt Reddit-nyhetsflöde. Som standard kommer det att visa inlägg från alla dina prenumerationer i avsnittet ”Bästa”.

För att välja en annan visningstyp för Giara i din app, klicka på rullgardinsknappen bredvid raketikonen. När du väljer denna knapp kommer en meny att visas. I den här menyn finns det flera foderval att välja mellan. Välj det alternativ som fungerar bäst för dig.

Steg 4: När du har valt ditt flödesval klickar du på uppdateringsknappen. Den här knappen laddar upp nya objekt i ditt Reddit-flöde.

Inlägg

Giara låter inte bara användare se sitt Reddit-flöde på Linux-skrivbordet. Med appen är det också att posta till vilken subreddit som helst. För att skapa ett inlägg, hitta plustecknet och klicka på det med musen.

När du har valt plustecknet visas ett popup-fönster. I det här fönstret ser du ”text”, ”länk” och ”Media”. Välj vilken typ av inlägg du vill göra med musen. Välj sedan din Subreddit i användargränssnittet och skriv ut ditt inlägg.

När du har skrivit klart ditt inlägg, välj knappen ”Skicka” för att skicka det till Reddit via Giara.