Om Linux betyder något, betyder det val. Du kan utföra även en enkel uppgift som att identifiera den nuvarande användaren på många sätt. Denna handledning visar dig hur du använder några av de snabbaste och enklaste metoderna.
Varför skulle du behöva hitta identiteten för den nuvarande användaren? I många fall är datorns ägare den enda användaren och utan att bli alltför existentiell känner de nog sig själva. Kanske, men det är också vanligt att folk skapar ytterligare användarkonton för att familjemedlemmar ska få tillgång till datorn. Och om du är ansluten till ett fjärrskal på en server någonstans, kan du behöva en snabb påminnelse om användarnamnet du är inloggad med. Om du ser en inloggad session utan någon närvarande, hur identifierar du den aktuella användaren från kommandoraden?
Låt oss prova det enklaste alternativet först. Allt vi behöver göra är att titta på kommandotolken. Som standard har Linux-distributioner användarnamnet i prompten. Enkel. Vi behövde inte ens skriva en sak.
Om användaren har ändrat sin prompt till något annat format måste vi prova något annat. Who-kommandot kommer att ge oss den information vi letar efter.
who
Utdata från vem som ger dig namnet på den aktuella användaren, terminalen de är inloggade på, datum och tid när de loggade in. Om det är en fjärrsession berättar den också var de är inloggade från.
Som jämförelse ger whoami-kommandot ett mycket pittigt svar:
whoami
Du kan få samma ettordssvar genom att eka miljövariabeln $USER på skärmen.
echo $USER
Enbokstavskommandot w kräver mindre skrivning och ger mer information.
w
Kommandot w ger oss användarnamnet som är vad vi ville ha, och en bonusuppsättning data för den användaren. Observera att om det finns flera användare inloggade på Linux-systemet, kommer kommandot w att lista dem alla. Du skulle behöva veta vilken terminal användaren du var intresserad av hade loggat in på. Om de har loggat in direkt på själva Linux-datorn blir det pts/o, så leta efter :0 i utdata från w .
Kommandot w tillhandahåller starttid, drifttid och genomsnittlig belastning för de föregående fem, tio och femton minuterna, och följande information om den aktuella användaren.
ANVÄNDARE: Användarnamnet.
TTY: Typen av terminal de är inloggade på. Detta kommer vanligtvis att vara en pts (en pseudo-teletyp). :0 betyder det fysiska tangentbordet och skärmen som är anslutna till den här datorn.
FROM: Namnet på fjärrvärden om detta är en fjärranslutning.
[email protected]: Tiden då användaren loggade in.
IDLE: Inaktiv tid. Detta visar ?xdm? i skärmdumpen eftersom vi kör under en X-windows Display Manager, som inte tillhandahåller den informationen.
JCPU: Gemensam CPU-tid, detta är CPU-tiden som används av alla processer som har kopplats till denna tty. Med andra ord, den totala CPU-tiden för denna användare i denna inloggade session.
PCPU: Process CPU-tid, detta är CPU-tiden som används av den aktuella processen. Den aktuella processen heter i VAD-kolumnen.
VAD: Kommandoraden för den här användarens nuvarande process.
Nu när vi vet vem den här användaren är kan vi få mer information om dem. Kommandot id är ett bra ställe att börja. Skriv id, ett mellanslag, namnet på användaren och tryck enter.
id dave
Detta ger oss deras användar-ID (uid), grupp-ID (gid) och de grupper de är medlem i. En mindre rörig visning av grupperna kan erhållas genom att använda kommandot grupper.
groups dave
En trevlig sammanfattning tillhandahålls av fingerkommandot. Använd apt-get för att installera det här paketet på ditt system om du använder Ubuntu eller en annan Debian-baserad distribution. På andra Linux-distributioner, använd din Linux-distributions pakethanteringsverktyg istället.
sudo apt-get install finger
När du har fingerinstallerat kan du använda det för att visa lite information om användaren i fråga.
finger dave
På de flesta Linux-system är några av dessa fält tomma. Kontoret, fullständigt namn och telefonnummer är inte ifyllda som standard. Fältet ”Ingen plan” hänvisar till ett gammalt schema där du kunde ge några anteckningar för den som var intresserad, om vad du arbetade med eller planerar att göra. Om du redigerar .plan-filen i din hemmapp, läggs innehållet i den filen till utdata från finger .
För att snabbt avslöja namnet på den inloggade användaren från GNOME-skrivbordet som används på Ubuntu och många andra Linux-distributioner, klicka på systemmenyn i det övre högra hörnet på skärmen. Den nedersta posten i rullgardinsmenyn är användarnamnet. Andra Linux-skrivbordsmiljöer bör visa ditt användarnamn i en liknande meny som är lätt att hitta.
Det var enkelt, bara ett klick. Men var är det roliga med det?
Du får inte känna dig som en digital detektiv på samma sätt som du gör när du använder Bash-skalet.