Hur man berättar skillnaden

Viktiga takeaways

 • USB 2.0 och USB 3.0 används ofta och har specifika applikationer, där USB 3.0 är snabbare och kan stödja strömkrävande enheter som SSD:er.
 • USB-portar och kontakter är färgkodade för att identifiera deras version, men vissa tillverkare använder fel färg, vilket orsakar missuppfattningar om prestanda.
 • Använd gratisprogram som USB Device Tree Viewer eller kommandot lsusb i Linux för att exakt identifiera USB-versionen av en kringutrustning och dess prestandanivå.

USB är den accepterade standarden för att driva och överföra data från kringutrustning. Vissa enhetstillverkare följer dock inte USB-färgstandarder, vilket gör det svårt att identifiera vilken USB-typ du använder.

Lyckligtvis finns det flera sätt du kan ta reda på den verkliga hastigheten för en USB-port, såväl som om du ska använda USB 2.0 eller USB 3.0.

USB 2.0 vs. USB 3.0: Vad är skillnaden?

Funktion

USB 2.0

USB 3.0

Utgivningsdatum

april 2000

november 2008

Dataöverföringshastighet

Upp till 480 Mbps

Upp till 5 Gbps

Max ström

500 mA

900 mA

Energihantering

Mindre effektivt

Mer effektiv

Bandbredd

Enkel riktning (envägskommunikation åt gången)

Dubbel riktning (tvåvägskommunikation)

Kabellängd

Upp till 5 meter utan nav

Upp till 3 meter utan nav

USB 2.0 släpptes 2000 och var en uppgradering till USB 1.0. Den har en maximal överföringshastighet på 480 Mbps, och USB-värdportar kan leverera upp till 500 milliampere.

USB 3.0 släpptes 2008 och uppgraderade överföringshastigheterna och kraftleveransen avsevärt. Med 5 Gbps är det tio gånger snabbare än USB 2.0. Den levererar också mer ström vid 900 milliampere, vilket betyder att den kan stödja strömkrävande hårddiskar och SSD:er.

Dessutom har USB 3.0 ytterligare stift för snabbare dataöverföring. Med hjälp av dem kan USB 3.0 läsa och skriva data samtidigt. Detta kallas full duplex. USB 2.0, å andra sidan, kan bara göra halvduplex (läsa eller skriva åt gången). De extra stiften är små och placeras djupt inuti USB-stiftet. Det är svårt att se de små stiften med blotta ögat, och på grund av det är det svårt att bedöma enhetens USB-standard.

Vad är USB-färgkoden och vad betyder färgerna?

Både USB 2.0- och USB 3.0-kontakter ser likadana ut från utsidan. Men det finns ett par sätt att hitta USB-typen.

Det enklaste sättet att kontrollera om du använder USB 2.0 eller USB 3.0 är att kontrollera USB-portens färg. Typ A USB-portar (det finns många typer av USB-portar) är färgkodade för att indikera deras specifikationer och generation.

Färg

USB-specifikation

Max. Fart

Svart eller vitt

USB 2.0

480 Mbps

Blå

USB 3.0

5 Gbps

Kricka

USB 3.1 Gen 2

10 Gbps

Röd

USB 3.2

20 Gbps

USB-portens färg bör snabbt identifiera USB-specifikationen för kringutrustningen – men det är tyvärr inte alltid fallet.

Varför USB-portens färg inte är en korrekt indikator

USB 3.0-specifikationen rekommenderar färgen blå för USB 3.0-kontakter och -kontakter, och tillverkare av USB-utrustning följer i allmänhet konventionen. Vissa tillverkare använder dock blåfärgade insatser för USB 2.0 kringutrustning, vanligtvis för att lura användaren, som kommer att anta att enheten är USB 3.0 men får trög prestanda.

Så här vet du om du använder USB 2.0 eller USB 3.0

Om enheten har en blå port som indikerar USB 3.0, men du inte får snabbare dataöverföringar, kan det vara så att du faktiskt använder USB 2.0. Tack och lov finns det ett par sätt att avgöra om så är fallet, med början med Windows.

Windows

På Windows kan du använda en gratis app som heter USB Device Tree Viewer. Till skillnad från den inbyggda Windows Enhetshanteraren visar den USB-standarden för den anslutna kringutrustningen.

 • Ladda ner USB-enhet Tree Viewermen anslut inte din USB-tillbehör ännu.
 • Packa upp det nedladdade programmet och kör det, så kommer det att visa dig alla USB-tillbehör som är anslutna till din dators USB-portar.
 • Anslut nu den USB-kringutrustning du vill kontrollera. Den nya kringutrustningen visas i trädvyn och du kan enkelt identifiera den.
 • I den högra rutan visas fullständig information om USB-tillbehöret. Sammanfattningsvis kommer USB-versionen att visa den exakta USB-specifikationen. Den efterfrågade strömmen kommer att bekräfta det.
 • I det här exemplet kopplade jag in ett USB-videoinspelningskort. Tillverkaren döpte kringutrustningen till ”MACROSILICON USB 3.0 Capture”. Men sanningen är att detta är en mycket långsammare USB 2.0-enhet.

  Linux

  På Linux kan du använda kommandon för att ta reda på USB-specifikationen för den anslutna enheten.

 • Anslut inte USB-kringutrustningen ännu. Öppna kommandoraden. Lista befintlig USB-kringutrustning med:
  • lsusb
 • Anslut den nya USB-kringutrustningen och kör samma kommando. Som jämförelse kan du identifiera USB-enheten.
 • Kör nu lsusb-kommandot tillsammans med bcdusb:
  • sudo lsusb -v | grep -iE “Bus|^Device Desc|bcdusb”
 • Utgången kommer att visa den sanna specifikationen för USB-tilläggsutrustningen. I det här fallet råkar den enhet som tillverkaren namnger ”USB 3.0” bara vara USB 2.0 i verkligheten.

  Om du är orolig för att enheten du köpte har falska USB-portar, har många butiker tyvärr begränsade returperioder. Kontrollera dina USB-enheter och portar och se till att de överensstämmer med den nominella USB-specifikationen innan returperioden går ut. Annars kommer du att sitta fast med tröga enheter!