Hur man automatiskt loggar in på ett användarkonto i Windows 11/10

Om du tycker att det är obekvämt att skriva ett lösenord när du slår på din dator, erbjuder Windows 11 och 10 praktiska inbyggda funktioner som gör att du kan kringgå inloggningsskärmen och hoppa direkt till skrivbordet. Här är de tre huvudsakliga sätten att ställa in automatisk inloggning i Windows 11 och 10.

1. Använd Netplwiz för att logga in på ett användarkonto automatiskt

Det enklaste sättet att automatiskt logga in på ett Windows 11- eller 10-användarkonto är att använda Netplwiz-verktyget. Även om den här daterade panelen inte är en som du förmodligen har besökt ofta, behöver du bara justera ett alternativ här för att aktivera automatisk inloggning.

Innan du gör det, notera att Windows Hello (inklusive PIN-, ansikts- och fingeravtryckssäkerhet) är inkompatibelt med automatisk inloggning. Om du använder Windows Hello, stäng av det i Inställningar > Konton > Inloggningsalternativ.

Sidan Inloggningsalternativ innehåller alla Windows Hello-metoder som du har ställt in. Välj den du vill ta bort och klicka på Ta bort – till exempel för att ta bort PIN-koden i Windows 11.

Du måste känna till ditt Windows-användarnamn och lösenord för att fortsätta; om du loggar in med ett Microsoft-konto är detta lösenordet till ditt Microsoft-konto. Följ dessa steg för att automatisera inloggningsprocessen på din PC:

 • Tryck på Windows-tangent + R, skriv netplwiz i rutan och tryck på Enter.
 • Välj ditt användarkonto från listan på fliken Användare i dialogrutan som visas.
 • Avmarkera Användare måste ange ett användarnamn och lösenord för att använda den här datorn, som du hittar högst upp. Om du inte ser det har vi visat hur du återställer ”användare måste gå in…” om det saknas på din enhet. När du har avmarkerat rutan klickar du på Använd.
 • En prompt kommer att visas som ber om dina inloggningsuppgifter. Skriv ditt användarnamn i motsvarande fält (om det inte är förifyllt), ange ditt lösenord i både fälten Lösenord och Bekräfta lösenord och klicka på OK.
 • Klicka på OK i varje öppet fönster.
 • Starta om din dator så kommer den inte längre att fråga efter ett lösenord. När du vill stänga av automatisk inloggning behöver du bara markera Användare måste ange ett användarnamn och lösenord för att använda den här datorn i netplwiz-verktyget igen.

  Hur man hoppar över Windows-inloggning efter att ha återupptagits från viloläge

  Att använda Netplwiz stänger endast av automatisk inloggning vid start. Du måste justera några ytterligare inställningar för att inaktivera en automatisk inloggning efter att ha vaknat från viloläge eller viloläge:

  • I Windows 10, navigera till Inställningar > Konton > Inloggningsalternativ > Kräv inloggning och välj Aldrig under Om du har varit borta, när ska Windows kräva att du loggar in igen?
  • I Windows 11 finns den här funktionen under Inställningar > Konton > Inloggningsalternativ > Ytterligare inställningar > Om du har varit borta, när ska Windows kräva att du loggar in igen? > Aldrig.

  2. Använd Windows-registret för att logga in på ett användarkonto automatiskt

  Om du inte vill använda metoden ovan kan du justera några registernycklar för att automatiskt logga in på dina användarkonton. Som alltid med registret, se till att du inte rör några nycklar om du inte vet deras syfte. Det är alltid en bra idé att säkerhetskopiera ditt register innan du gör några ändringar.

  Med Windows Hello inaktiverat och ditt användarnamn och lösenord till hands, följ dessa steg för att aktivera en automatisk inloggning för ditt konto:

 • Tryck på Windows-tangent + R, skriv regedit och tryck på Enter.
 • Tryck på Ja i popup-prompten och ber att tillåta Registereditorn att göra ändringar på din enhet.
 • När Registereditorn öppnas, navigera till följande sökväg:
   HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon 
 • Hitta posten som säger DefaultUserName till höger och dubbelklicka på den.
 • Ange ditt användarnamn i fältet Värdedata och klicka på OK. Om du bara har ett användarkonto på din enhet kommer detta alternativ att vara förifyllt.
 • Dubbelklicka på DefaultPassword till höger. Om du inte ser den här posten högerklickar du var som helst tomt i den högra rutan, klickar på Ny och väljer Strängvärde. Använd DefaultPassword som namn.
 • Dubbelklicka på posten och skriv ditt lösenord i fältet Värdedata. Kom ihåg att använda ditt Microsoft-kontolösenord om du inte använder ett lokalt konto. När du har lagt till ditt lösenord klickar du på OK.
 • Hitta AutoAdminLogon till höger och dubbelklicka på den.
 • Ange 1 i fältet Värdedata och klicka på OK.
 • Stäng Registereditorn och starta om datorn.
 • Nästa gång du startar din dator tar den dig direkt till skrivbordet. För att stänga av den automatiska inloggningen, ändra värdet för AutoAdminLogon till 0.

  3. Använd en app för att logga in på ett användarkonto automatiskt

  Det finns till och med en app som hjälper dig att automatiskt logga in på ett Windows 10- eller 11-användarkonto. Om du slår på och av automatisk inloggning i Windows 10/11 ofta, kanske du vill använda den här appen istället för metoderna ovan.

  Autologon låter dig slå på och av den automatiska inloggningsfunktionen med ett enda klick. Det är en gratis Sysinternals-app som du kan hämta från den officiella Microsoft-webbplatsen.

  Om du inte planerar att installera appen kan du använda den bärbara versionen, som fungerar precis som det installerade verktyget. Följ dessa steg för att börja använda den:

 • Ladda ner, extrahera och starta Autologon på din Windows-dator.
 • Ange ditt användarnamn i fältet Användarnamn, ange din domän i fältet Domän (detta bör fyllas i automatiskt i de flesta fall), skriv ditt lösenord i fältet Lösenord (oavsett om det är ditt lokala konto eller Microsoft-konto) och klicka på Aktivera.
 • Automatisk inloggning är nu aktiverad på din dator.
 • Om du någon gång vill stänga av automatisk inloggning, klicka på knappen Inaktivera i appen.
 • Tack och lov sparar den här appen ditt lösenord i registret med kryptering (läs om hur kryptering fungerar). Så även om någon kan komma åt registret kommer de inte att kunna läsa ditt lösenord.

  Blir ditt användarkonto mindre säkert med automatisk inloggning?

  Det beror på.

  Eftersom vem som helst kan logga in på ditt konto kanske din data inte är lika säker om du delar din dator med andra. Vi föreslår att du behöver ett lösenord eller ställer in alternativa Windows Hello-inloggningsalternativ – särskilt om din dator har känsliga data.

  Men om du är den enda personen med fysisk åtkomst till din dator, bör du klara dig med den automatiska inloggningsfunktionen. Detta sparar tid och minskar besväret med att skriva ditt lösenord vid varje inloggning.