Vanliga problem med Zoom och felkod 5003
Zoom är i regel en pålitlig plattform för videokonferenser, som möjliggör effektiva och smidiga möten online. Trots det kan problem ibland uppstå.
Felkod 5003 signalerar ett problem med anslutningen till Zooms servrar. Det kan bero på flera orsaker.
En nätverksbrandvägg, ett antivirusprogram som blockerar anslutningen eller en skadad drivrutin för trådlöst nätverk kan ligga bakom problemet. Den här artikeln går igenom hur du kan lösa dessa problem.
Problem med nätverk och brandväggar
Om du stöter på felkod 5003 när du försöker ansluta till Zoom kan det bero på att du befinner dig på ett nätverk med brandvägg eller proxy. Detta är vanligt i miljöer som universitet eller andra organisationer som har restriktioner för nätverksåtkomst.
I sådana fall bör du kontakta nätverksadministratören för att kontrollera inställningarna för brandväggen och proxyn.
För att konfigurera brandväggen på korrekt sätt har Zoom en tabell med protokoll och destinationer, som du hittar på deras webbsida. Zoom rekommenderar även att du lägger till zoom.us på vitlistan i eventuella proxy- eller SSL-inspektioner.
Problem med AVG Antivirus
Om du använder AVG antivirus på din enhet kan det leda till felkod 5003 vid försök att ansluta till Zoom. En enkel lösning är att tillfälligt inaktivera AVG. När mötet är avslutat kan du återaktivera skyddet. Gör så här:
- Högerklicka på AVG-ikonen på din skärm.
- Välj den gröna knappen som indikerar att ”Skydd är PÅ”.
- Bekräfta valet genom att klicka på ”Ja”.
Knappen blir då röd och visar ”Av”. Detta innebär att alla funktioner i AVG antivirus är inaktiverade. Tänk på att inte lämna datorn oskyddad för länge. När datorn startas om, aktiveras antivirusprogrammet automatiskt.
Skadad trådlös drivrutin
En tredje potentiell orsak till felkod 5003 är en korrupt drivrutin för trådlöst nätverk. Om detta är fallet, kommer problemet inte att lösa sig själv. Du behöver installera om drivrutinen.
Här visar vi hur du gör det i Windows. Börja med att avinstallera drivrutinen för ditt Wi-Fi-kort:
- Tryck på Windows-tangenten + X, välj ”Enhetshanteraren”.
- Leta upp din trådlösa nätverksadapter och högerklicka på den.
- Välj ”Avinstallera enhet”.
- Markera rutan ”Ta bort drivrutinen för den här enheten”.
- Klicka ”Avinstallera”.
Nu försvinner nätverkskortet från listan. Installera om det så här:
- Gå tillbaka till ”Enhetshanteraren”.
- Välj ”Nätverkskort” följt av ”Åtgärd”.
- Välj ”Sök efter maskinvaruförändringar”.
- Klicka på ”Nätverkskort” igen.
Din Wi-Fi-adapter borde nu synas i listan igen, vilket betyder att du har installerat om den.
Andra felkoder för Zoom-anslutning
Precis som andra webbaserade applikationer, har Zoom flera felkoder. Felkoderna 5000 eller 5004 kan också uppstå, ofta med samma bakomliggande orsaker som felkod 5003.
Zoom har en supportsida där alla potentiella felkoder relaterade till anslutningsproblem listas. Det finns även andra typer av fel som inte beror på anslutningen.
Felkod 2008 indikerar till exempel att en webinarlicens har gått ut. Felkod 10002 under Zoom-installationen betyder att ditt antivirusprogram har blockerat installationsfilerna, vilket innebär att du troligen behöver genomföra installationen manuellt.
Felkod 10006 kan betyda samma sak eller att hårddisken där du laddar ner Zoom är full.
Lös problem med Zoom-anslutning
Det kan vara frustrerande när felkod 5003 dyker upp mitt i ett försök att gå med i ett Zoom-möte. Lyckligtvis finns det metoder för att lösa detta. Börja med att kontrollera ditt nätverk. Används en brandvägg?
Använder du AVG antivirus? Om så är fallet, prova att inaktivera det tillfälligt. Prova också att installera om drivrutinerna för det trådlösa nätverkskortet, det skadar inte. Förhoppningsvis hjälper någon av dessa lösningar dig att återansluta till Zoom.
Har du någonsin stött på felkod 5003 i Zoom? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan.