Hur man återställer Windows Photo Viewer i Windows 10/11

snabblänkar

Viktiga takeaways

 • Microsoft ersatte den klassiska Windows Photo Viewer-appen i Windows 10 och 11 med den nya Photos-appen.
 • Lyckligtvis kan du återställa Windows Photo Viewer på din Windows-dator med hjälp av ett registerhack.
 • Dessutom kan du prova ett Windows Photo Viewer-alternativ från tredje part som One Photo Viewer, eftersom det erbjuder ett rent användargränssnitt, bättre prestanda och fler funktioner.

Microsoft ersatte den klassiska Photo Viewer-appen i Windows 10 och 11 med Photos, dess moderna, funktionsrika bildvisare. Men om du gillade enkelheten i Photo Viewer, så här kan du ta tillbaka den i Windows 10 och 11.

Hur man återställer Windows Photo Viewer i Windows 10/11 med hjälp av registret

Du kan aktivera den klassiska Windows Photo Viewer-appen med ett Windows-registerskript. Följande Windows-registerskript konfigurerar om och aktiverar Windows Photo Viewer-appen.

Att ändra ditt Windows-register innebär risk eftersom felaktiga ändringar kan orsaka att ditt system inte fungerar. Om du tänker fortsätta med stegen nedan, först
skapa en återställningspunkt
och
säkerhetskopiera ditt Windows-register
. Detta hjälper dig att återställa ditt system om något går fel.

 • Tryck på Win + R för att öppna dialogrutan Kör. Mata in anteckningsblock och klicka på OK.
 • Kopiera och klistra in följande skript i Anteckningar-filen. Detta skript aktiverar Windows Photo Viewer.
  Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_CLASSES_ROOT\Applications\Windowsphotoviewer.dll\shell\open] "MuiVerb"="@Windowsphotoviewer.dll,-3043" [HKEY_CLASSES_ROOT\Applications\Windowsphotoviewer.dll\shell\open\command] @="\"%SystemRoot%\\System32\\rundll32.exe\" \"%ProgramFiles%\\Windows Photo Viewer\\PhotoViewer.dll\", ImageView_Fullscreen %1" [HKEY_CLASSES_ROOT\Applications\Windowsphotoviewer.dll\shell\open\DropTarget] "Clsid"="{FFE2A43C-56B9-4bf5-9A79-CC6D4285608A}" [HKEY_CLASSES_ROOT\Applications\Windowsphotoviewer.dll\shell\print\command] @="\"%SystemRoot%\\System32\\rundll32.exe\" \"%ProgramFiles%\\Windows Photo Viewer\\PhotoViewer.dll\", ImageView_PrintTo %1" [HKEY_CLASSES_ROOT\Applications\Windowsphotoviewer.dll\shell\print\DropTarget] "Clsid"="{60fd46de-f830-4894-a628-6fa81bc0190d}" 

 • Tryck på Ctrl + Skift + S för att öppna dialogrutan Spara. Alternativt, gå till Arkiv > Spara som.
 • I dialogrutan Spara som anger du ActivateWindowsPhotoViewer.reg som filnamn. Klicka på rullgardinsmenyn Spara som typ och välj Alla filer(*.*). Välj en plats och spara filen på din enhet.
 • Öppna sedan File Explorer, bläddra till platsen där du sparade filen, dubbelklicka på ActivateWindowsPhotoViewer.reg och klicka sedan på Ja. När en varningsuppmaning visas klickar du på Ja.
 • När skriptet har körts ser du ett framgångsmeddelande. Klicka på OK.
 • För att tillämpa ändringarna, tryck på Win + X för att öppna Windows Powermenu och välj Aktivitetshanteraren.
 • På fliken Process, leta reda på och högerklicka på Windows Explorer och klicka sedan på Starta om. Din skärm kan blinka tillfälligt när Utforskaren startas om.
 • Eftersom Windows Photos Viewer inte har en egen .EXE-fil, utan bara en .DLL, kan du inte öppna den från sökfältet i Windows. Istället, för att öppna bilder i Photo Viewer, högerklicka på valfri bild i File Explorer, gå till Öppna med > Välj en annan app och scrolla sedan ned och välj Windows Photo Viewer. Välj Bara en gång för att öppna bilden. Om du väljer Alltid kommer Windows att ställa in Photo Viewer som standardapp för det bildformatet.

  Så här inaktiverar du Windows Photo Viewer i Windows 10 och 11

  För att inaktivera Windows Photo Viewer måste du ångra de ändringar du gjorde tidigare i Windows-registret. Det är värt att göra en säkerhetskopia igen innan du gör ändringarna. Sedan:

 • Tryck på Win + R för att öppna dialogrutan Kör. Mata in anteckningsblock och klicka på OK.
 • Kopiera och klistra in följande skript i anteckningsblocksfilen:
  WindowsRegistryEditorVersion 5.00[-HKEY_CLASSES_ROOT\Applications\Windowsphotoviewer.dll] 

 • Tryck på Ctrl + Skift + S för att öppna dialogrutan Spara.
 • Skriv DeactivateWindowsPhotoViewer.reg som filnamn. Klicka på rullgardinsmenyn Spara som, välj Alla filer (*.*) och klicka sedan på Spara.
 • Dubbelklicka på DeactivateWindowsPhotoViewer.reg för att köra skriptet och följ instruktionerna på skärmen.
 • När du är klar startar du om Utforskaren och Photo Viewer-appen kommer att inaktiveras.

  Använd One Photo Viewer

  One Photo Viewer är ett utmärkt alternativ för Windows Photo Viewer och Windows Photos. Det är snabbt, gratis och erbjuder ett rent gränssnitt genom att placera alla kontroller i snabbmenyn, vilket gör att verktygsfältsområdet frigörs. Högerklicka på appens gränssnitt för att visa menyn och komma åt alla verktyg och inställningar.

  One Photo Viewer erbjuder alla klockor och visselpipor du förväntar dig av en bildvisare, plus mer. Du kan bläddra igenom bilderna med hjälp av piltangenterna eller de dedikerade knapparna, zooma in och ut, rotera, beskära, ändra storlek eller justera färger.

  Den stöder också RAW-format, inklusive HEIC- och WEBP-animationer, ett bildspel från en mapp eller laddade bilder, anpassade kortkommandon och ett färgkorrigeringsverktyg för att göra snabba förbättringar. Du kan också välja $3 Pro-versionen för att få ytterligare två funktioner: ett verktygsfält för förbättrad funktionalitet och miniatyrer för enklare navigering.

  Ladda ner: En bildvisare (Gratis, premiumversion tillgänglig)

  Som sagt, om du föredrar att hålla fast vid ett inbyggt alternativ, ge den inbyggda Windows Photos-appen en ny chans. Det är inte så illa som du kanske tror vid första användningen.