Hur man återställer osparade eller överskrivna Microsoft Excel-filer

Har du någonsin förlorat en Excel-fil för att du av misstag stängde den utan att spara den? Eller för att din dator kraschade? Det är riktigt frustrerande, men du behöver inte börja om.

Det finns några sätt att återställa osparade Excel-filer. Du kanske inte får den senaste versionen med alla dina senaste ändringar, men det är mycket bättre än att börja från början. Låt oss ta en titt på dessa återställningsmetoder för att se hur de görs.

Återställa Excel-filer i Windows

Det finns tre huvudsakliga metoder för att återställa osparade och överskrivna filer från Excel. Om du stänger en osparad arbetsbok kanske du kan få tillbaka den med Excels funktion för att återställa osparade arbetsböcker.

Återställa osparade Excel-arbetsböcker

Om du på något sätt har förlorat åtkomsten till din osparade Excel-arbetsbok, oroa dig inte – vi har din rygg. Följ stegen nedan för att återställa alla Excel-filer som inte har sparats ännu.

 • Öppna valfri Excel-arbetsbok.
 • Gå till Arkiv > Öppna och klicka på alternativet Senaste för att se alla Excel-filer som du tidigare har öppnat på din stationära eller bärbara dator.
 • Längst ned på skärmen ser du knappen Återställ osparade arbetsböcker.
 • Klicka på den knappen så ser du en lista över osparade filer.
 • Nu är det bara att dubbelklicka på valfri fil i utforskaren för att öppna den.
 • Om du har tur kommer din fil att finnas där, och du kan bara ladda den till säkerhetskopia igen. Se till att spara det direkt.

  Återställ tidigare versioner från filhistorik

  Om du inte använder OneDrive finns det fortfarande en chans att du kommer att kunna återställa dina överskrivna Excel-dokument. Om du har aktiverat filhistorik i Windows kan du använda den för att hitta äldre versioner.

  Vet du inte om filhistorik? Kolla in vår guide för att återställa förlorade filer på Windows och aktivera det idag. Du kommer att vara glad att du gjorde det. Om du har aktiverat Filhistorik, navigera bara till din fil i Utforskaren i Windows. Högerklicka på filen och välj Återställ tidigare versioner:

  Ett nytt fönster kommer att visas och du ser alla tidigare versioner som du kan återställa.

  Men om du har säkerhetskopierat dina data, kanske du kan få tillbaka ditt Excel-dokument.

  Återställa överskrivna Excel-filer från OneDrive

  Om du för närvarande inte sparar dina Excel-filer på OneDrive kan detta övertyga dig om att börja. OneDrive har en versionshistorik som du kan bläddra i och återställa när du vill. Du kan spara dem var du vill, men mappen Dokument verkar vara en logisk plats.

  Det är enkelt att slutföra den här processen via OneDrive webbläsargränssnitt. Följ dessa steg för att återställa din osparade Excel-fil från OneDrive:

 • Gå först till onedrive.live.com.
 • Klicka på mappen där du sparade filen (i vårt fall är det Dokument).
 • Hitta nu dokumentet du letar efter och högerklicka på det.
 • Välj Versionshistorik. Du kommer nu att se en lista över versioner som OneDrive har lagrat. Tack och lov kommer du till och med att kunna förhandsgranska varje version.
 • Hitta den du letar efter och välj Återställ för att skriva över den aktuella versionen av dokumentet eller Ladda ned för att ladda ner en kopia av den versionen.
 • Utan tvekan är Microsoft OneDrive ett bra verktyg för att lagra och dela filer. Det finns inget att oroa sig för om du regelbundet säkerhetskopierar dina kontorsfiler till denna kraftfulla molntjänst.

  Om du ännu är nybörjare och vill komma igång rekommenderar vi att du kollar in vår guide med några fantastiska tips för OneDrive-användare.

  Återställa Excel-filer i macOS

  Att återställa dina osparade eller överskrivna Excel-filer är lite annorlunda på en Mac. Du kan använda samma process för att återställa tidigare versioner från OneDrive om du har sparat dem där. Det är den enklaste vägen att gå.

  Om du inte använder OneDrive, och du inte har säkerhetskopierade versioner av dina dokument, har du många alternativ. Det är mycket lättare att återställa Excel-filer i macOS än vad som brukade vara fallet, och du kan prova vart och ett av tipsen nedan.

  1. Prova att komma åt de senaste filerna i Excel

  Det enklaste sättet att återställa osparade eller överskrivna Excel-filer på din Mac är via själva appen. Här är stegen du bör följa för att uppnå det:

 • Öppna Excel-appen på din dator.
 • Klicka på Arkiv-menyn och välj sedan Öppna senaste. Du kommer att se detta till vänster på skärmen.
 • Om det finns nyligen använda Excel-ark hittar du en lista i avsnittet Senaste. Välj filen du vill använda och välj Öppna.
 • När du har återställt din Excel-fil, se till att du sparar den på en plats som du kan komma ihåg. Det är också värt att säkerhetskopiera din Mac regelbundet för att undvika att stöta på problem med filer som du senare vill komma åt. Överväg att läsa vår guide om hur du säkerhetskopierar din Mac till Time Machine eller iCloud för att försäkra dig om att du inte blir överraskad.

  2. Återställ Excel-filer med Finder

  Ett annat sätt du kan försöka återställa Excel-filer på din Mac är med Finder-appen. För att göra det kan du prova två olika alternativ.

  Det första du kan prova är att komma åt mappen Senaste:

 • Öppna Finder-appen på din Mac.
 • I verktygsfältet till vänster väljer du Senaste.
 • Om du inte kan se din fil, försök att söka efter alla nyckelord du kommer ihåg via sökfältet.
 • Alternativt kan du prova att använda följande steg för att återställa en fil som du inte kan hitta.

 • Sök efter ”Excel” i sökfältet i Finder.
 • Leta efter filnamnet som du försöker hitta. Om det går att återställa bör du se det i sökresultaten.
 • Lektionen: Spara ofta och säkerhetskopiera allt

  Även om dessa metoder för att återställa raderade och överskrivna Excel-filer kan fungera, kan de vara bättre. Dessa kan vara ganska tidskrävande, och de ger dig inte nödvändigtvis den version av kalkylarket du hoppades på.

  Det bästa du kan göra är att regelbundet spara (och autospara) dina Excel-filer; detsamma gäller för alla andra program du använder också. Helst sparar du dina ark på flera platser (du kan till exempel spara dina filer i både OneDrive och på en extern hårddisk). På så sätt har du alltid tillgång till dem om ett alternativ sviktar.