Hur man återställer energiplaner till standard i Windows

Genom att anpassa energischeman på din Windows-dator kan du styra din dators energiinställningar och prestanda. Med tiden kan du ha anpassade energiplaner för att möta dina specifika krav, men vad händer om du vill återställa dem?

Oavsett om du vill felsöka strömrelaterade problem eller helt enkelt börja om, är det ganska enkelt att återställa energischeman på din Windows 10 eller 11 PC. Det finns ett par sätt du kan gå om detta. Låt oss gå igenom dem en i taget.

Återställ energischeman till standard med hjälp av kontrollpanelen

Appleten Energialternativ på kontrollpanelen gör det enkelt för dig att anpassa olika energisparinställningar på din Windows-dator. Du kanske redan använder den för att skapa och ändra energischeman på din PC. Dessutom ger det dig också möjlighet att återställa dessa planer till deras standardinställningar.

För att återställa ett energischema till dess standardinställningar med kontrollpanelen, använd dessa steg:

 • Klicka på förstoringsikonen i aktivitetsfältet eller använd kortkommandot Win + S för att öppna sökmenyn.
 • Skriv kontrollpanelen i textrutan och tryck på Retur.
 • Klicka på rullgardinsmenyn i det övre högra hörnet för att ändra vytypen till Stora ikoner eller Små ikoner.
 • Välj appleten Energialternativ.
 • Klicka på länken Ändra planinställningar bredvid planen du vill återställa.
 • Klicka på alternativet Ändra avancerade energiinställningar.
 • Klicka på knappen Återställ planens standardinställningar.
 • Välj Ja när bekräftelsemeddelandet visas.
 • Klicka på OK för att stänga dialogrutan Energialternativ.
 • Du kan upprepa stegen ovan för att återställa andra energischeman också. Innan du gör det är det en bra idé att anteckna eventuella ändringar som du vill använda igen efter återställningen.

  Om du letar efter ett sätt att snabbt växla mellan energischeman, missa inte vår guide om de bästa sätten att ändra energischeman på Windows.

  Återställ energiplaner till standard med kommandotolken eller Windows PowerShell

  Medan kontrollpanelen gör det enkelt att återställa ett energischema till dess standardinställningar, kan det vara tidskrävande att göra det för varje energischema individuellt. Så vad händer om du vill återställa alla energiplaner till deras standardinställningar på en gång?

  För att göra detta kan du använda ett kommandoradsverktyg som Command Prompt eller PowerShell på din dator. Oroa dig inte; processen är inte så svår som den kan verka och kräver bara att du kör ett enda kommando.

  För att återställa alla energischeman till standard med kommandotolken eller PowerShell, följ dessa steg:

 • Tryck på Win + S för att öppna sökmenyn.
 • Skriv Kommandotolken eller PowerShell i sökrutan och välj Kör som administratör från den högra rutan.
 • Välj Ja när meddelandet User Account Control (UAC) visas.
 • Skriv följande kommando i konsolen och tryck på Enter.
   powercfg -restoredefaultschemes 

 • Och det är ungefär det. När du kör kommandot ovan kommer Windows att återställa alla energischeman till deras standardinställningar. För fler sådana användbara kommandon, varför inte kolla vår guide om de mest användbara CMD-kommandona för Windows?

  Återställa Windows Power Plans till standardinställningar

  Att återställa energischeman på din Windows-dator kan vara nödvändigt för att lösa problem med datorns energihantering. Som vi precis såg är proceduren inte alltför komplicerad, oavsett om du vill återställa en specifik plan eller alla.

  När du har återställt ditt energischema kan du konfigurera om det igen på Windows. Om du vill förbättra din dators prestanda kan du även aktivera energischemat Ultimate Performance på Windows. Om du använder en bärbar dator istället för en dator är det förmodligen en bättre idé att använda energisparläget för att spara på batteriet.