Hur man använder versioner i DaVinci Resolve 18.5

När du använder DaVinci Resolve, har du någonsin önskat att du kunde se olika vyer av materialet du arbetar med utan att behöva trycka på ångra-knappen? Tja, det finns ett sätt, och det är relativt enkelt att göra.

Denna funktion kallas versioner. Även om det har funnits ett tag, sedan DaVinci Resolves 18.5-uppgradering, har det blivit mer effektivt.

Fortsätt läsa för att lära dig mer om hur du använder versioner på DaVinci Resolves Fusion- och Color-sidor.

Exakt vad är versionsfunktionen i DaVinci Resolve?

DaVinci Resolve har flera fantastiska funktioner som är värda att kolla in – versioner är en av dem. Versioner är en funktion som låter dig ha flera visuella representationer av samma sak.

Låt oss till exempel säga att du skapade en titel på Fusion-sidan och ville se hur den skulle se ut i olika typsnitt eller med andra effekter som lagts till. Du kan skapa upp till sex versioner av titeln och växla mellan dem för att se vilken som sticker ut mest.

Det är ett mycket effektivt verktyg att använda för flera effekter.

Hur man använder versioner på Fusion-sidan

Låt oss fortsätta med exemplet med att använda versioner för att skapa olika titlar.

Börja på sidan Redigera och lägg till en Text+-effekt på din tidslinje från Effekter > Verktygslåda > Titlar. Du behöver inte redigera något för titeln ännu.

På fliken Inspektör klickar du på Fusion-ikonen – den ser ut som en trollstav. Därifrån öppnas Fusion-sidan och du kommer att kunna börja redigera din titel.

På fliken Inspektör på Fusion-sidan klickar du på ikonen Versioner – det ser ut som två rektanglar staplade ovanpå varandra. Därifrån ser du sex flikar för sex versioner av din titel. Börja redigera version 1 av din titel.

När du har redigerat din titel som du vill, klicka på Version 2. Detta gör att du kan fortsätta redigera din titel utan att behöva oroa dig för att ändra originalet.

Du kan upprepa denna process upp till sex gånger med olika stilar som typsnitt, mellanrum, skjuvning, skuggning och allt annat du kan tänka dig. För att se de olika titlarna, klicka mellan de olika versionerna, så kan du välja din favorit därifrån.

Hur man använder versioner på färgsidan

Färgsidan är där du kan lägga till alla typer av coola effekter som att sudda ut och spåra rörliga objekt och använda DaVinci Resolves färgkorrigeringsverktyg. Versionsfunktionen på färgsidan fungerar lite annorlunda än Fusion.

Låt oss säga att du vill ändra höjdpunkterna och skuggorna i dina bilder lite, men du vill inte bråka med originalet ifall du inte gillar det.

Börja med att ha fliken Klipp öppen. Eftersom version 1 inte kommer att ändras, kommer du omedelbart att skapa version 2. För att göra detta, högerklicka på klippet på fliken Klipp. Välj Lokala versioner > Skapa ny version. Namnge det vad du vill och klicka på OK.

Om du högerklickar på klippet igen kommer du att märka högst upp att du är i version 2 av klippet. Du kan redigera det här klippet så mycket du vill, och det kommer inte att påverka version 1-klippet. Du kan göra det här steget så många gånger du vill för att skapa så många olika versioner som du behöver.

När du är redo att titta mellan de olika versionerna högerklickar du helt enkelt på klippet och väljer vilken version du vill se. Versionen med bocken bredvid kommer att vara den du för närvarande arbetar med.

Versioner är en praktisk funktion för när du inte är redo att begå en redigering. Dessutom är det ganska enkelt att använda det.

Om du upptäcker att du har problem med att bestämma hur du ska redigera dina klipp, prova att använda versioner så att du kan se alla exempel och välja vilken version som är rätt för ditt projekt.