Hur man använder storytelling för att skapa en framgångsrik YouTube-video

En YouTube-video handlar om mer än att spela in några scener och redigera dem tillsammans. Det är en visuell berättelse som borde intressera dina tittare och hålla dem engagerade.

För att ha en framgångsrik YouTube-video måste det finnas flera av samma element som finns i storytellingen. Dessa element sträcker sig från en fängslande berättelse till att framkalla känslor hos publiken.

Nedan finns en guide om hur du använder det väsentliga i storytelling för att skapa en framgångsrik YouTube-video.

1. Bestäm din publiks behov

Innan du kan tänka på att skapa din nästa video måste du överväga din publik. När allt kommer omkring är de ryggraden i alla framgångsrika videor.

Vem försöker du underhålla? Vad är mest troligt att intressera dem? Har du fått några kommentarer om vad de vill se? När du väl känner till din publiks behov kommer du att kunna skapa en disposition för din video som är inriktad på dem.

Som innehållsskapare ska du inte dra dig för att använda AI-skrivassistenter för att hjälpa dig med ditt videoskapande. Se bara till att ditt innehåll fortfarande är original!

2. Förstå syftet med din video

En viktig komponent för att bli en YouTuber är att förstå syftet med videon och hur den driver handlingen. Det måste finnas något slags budskap som du levererar till din publik.

Det här meddelandet behöver inte vara någon stor och ansvarig idé som kommer att förändra världen. Videons syfte kan vara att helt enkelt underhålla. Men att lägga till mer kött till det kan hjälpa videons potential att lyckas – som att lära tittarna med instruktionskurser eller inspirera med personliga anekdoter och livsstilsupplevelser.

Det finns inget som säger att syftet med din video bara måste vara en sak. Du kan till exempel lära ut hur du ställer in din solcellslayout på din husbil, vilket också kan inspirera dina tittare att vilja resa runt i sin egen off-grid rigg.

En videos budskap kan vara en uppsjö av olika saker. Men att ha ett tydligt syfte kommer att hjälpa dig i nästa steg att skapa en handling och hålla din publik engagerad.

3. Skapa en fängslande berättelse

Berättelsen är det som håller berättelsen flytande från början till slut. Det måste finnas en logisk utveckling som tittaren kan hänga med och en anledning för dem att fortsätta titta på videon.

Även om det är en instruktionsvideo måste en ordentlig berättelse finnas på plats. Om du lärde någon hur man tillverkar en växthängare i makramé, skulle du inte börja i mitten med halva hantverket redan avslutat. Det skulle vara som att starta en bokserie om den tredje boken – alldeles för förvirrande.

Särskilt om dina videor är under 15 minuter, håll berättelsen engagerande men enkel. Det finns ingen anledning att en enkel berättelse inte också kan vara underhållande.

4. Använd relaterbara karaktärer

Att använda relaterade karaktärer betyder inte att du måste hitta på en karaktär att placera i din video. Du kan vara en karaktär, och du är en väldigt verklig person.

Att skapa en mänsklig upplevelse i din video genom karaktärerna som du visar kan hjälpa till att skapa en koppling mellan dina tittare och dig som skapare. De kommer att se personliga strider eller delade upplevelser som gör att dina tittare kan placera sig i karaktärernas skor.

Ibland kan du behöva dramatisera hur du presenterar dig själv, men det är bra att vara ditt övergripande autentiska jag. Dina följare kommer att älska dig för den riktiga du.

5. Engagera tittarnas känslor

Att framkalla känslor kan förvandla en bra idé till en bra video. Om du har den typen av YouTube-kanal som tillåter konflikter i dina videor, hitta ett sätt att inkludera det. Konflikter möjliggör spänningar i verkligheten som kan lägga lite spänning till dina tittares tittarupplevelser.

Var du ska placera konflikten i en video är upp till dig. Om det finns en bra uppbyggnad som krävs för konflikten, kan det vara bäst att arbeta dig mot den. De första 30 sekunderna av en video är dock avgörande för att fånga en tittares uppmärksamhet.

Ett exempel är om du hade en vlogg varje vecka om dina resor runt om i landet. Du kan starta videon lugnt och senare gå vidare till en klimax om ditt tält som blåser bort. Du kan också börja med att ditt tält redan flyger runt i luften, och du springer frenetiskt runt.

Hur som helst, du kommer att få några goda skratt från dina tittare medan de ser dig jaga ditt tält i skogen.

6. Förbättra dina bilder

B-roll och musik är två viktiga komponenter som i hög grad kan påverka dina videor.

B-roll anses vara den sekundära filmen till A-roll, den huvudsakliga actionfilmen. Du kan använda B-roll för att skapa landskap, frammana känslor, utveckla ton eller helt enkelt visa en sekundär vy.

Till exempel kan din A-roll-scen få dig och en vän som sitter i stolar på stranden och pratar om dagen. Dina B-roll-filmer kan spela en roll under konversationen genom att få några sekunder av vågorna att slå, en hund som hämtar en boll och en mås som jagar ett litet barn.

Musik är ett av de mest användbara delarna av videoredigering för att hjälpa till att manifestera historien du vill berätta. Du kan styra tonen i en video bara genom att välja rätt musik.

Det är otroligt viktigt att välja rätt musik för en scen så att du inte förvirrar din publik. Om du har ett klipp av ett pariserhjul på en brygga med några barn som skrattar i bakgrunden, och du lägger till skrämmande musik, kommer de att förvänta sig att något dåligt ska hända. Om du väljer glad musik kommer publiken att uppleva det som en rolig, vanlig dag.

7. Infoga Voice-overs eller Dialogue

Voice-over och dialog kan göra underverk för att driva videons handling. De kan ge viktig information om vad som händer i videon och hjälpa till att berätta för tydlighetens skull.

Se dock till att du matchar tonen i voice-over till tonen i videon. Det är viktigt att varje element kompletterar varandra.

8. Använd en uppmaning

Som när en hjälte blir kallad på ett uppdrag i din favoritroman, möjliggör en uppmaning till handling (CTA) en fortsättning på berättelsen. Det håller relationen mellan innehållsskaparen och tittaren igång.

Det finns inget fel ställe att sätta en CTA på. Det är dock viktigt att inte avbryta handlingen i videon för mycket. Placeringen av den verbala uppmaningen och eventuella animerade prenumerationsknappar i videon måste vara naturlig.

9. Var uppmärksam i redigeringsprocessen

Bara för att du har filmat klart betyder det inte att historien är över. Redigeringsprocessen för din video är en avgörande del av att skapa en handling eftersom det är där klippen spelar roll. Försök att fokusera på tempot genom att klippa onödiga klipp och skapa mjuka övergångar mellan scenerna.

Redigeringsprocessen för en video kan skapa eller bryta handlingen som du har arbetat så hårt för att fånga under inspelningsprocessen. Se till att ta hand om hur du utför varje videoklipp på tidslinjen och att det har ett syfte att hjälpa till att driva handlingen.

Använd dessa berättartekniker i din nästa YouTube-video

Att kunna hålla en tittare engagerad är grundläggande för din framgång som YouTuber. Berättande är en konst som kan hjälpa dig att göra just det – få dina YouTube-videor att gå från bra till bra. Det kan till och med hjälpa dig att få mer självförtroende i ditt arbete och några nya följare.

Innan du skapar din nästa video, prova att använda berättarmetoderna ovan och se om det gör någon skillnad.