hur man använder skärmen [Guide]

Screen är ett praktiskt verktyg eftersom det låter användare spara och komma tillbaka till terminalsessioner utan att behöva hålla terminalfönstret öppet. Medan många Linux-användare använder denna programvara på Linux-servrar, kan den också vara användbar för Ubuntu-användare som alltid vill komma tillbaka till ett terminalprogram utan att behöva hålla terminalen öppen hela tiden.

I den här guiden visar vi dig hur du installerar Screen på Ubuntu, hur programmet fungerar och hur du också använder det.

Ubuntu: hur man använder Screen – Installation

Även om Screen är en av de mest använda terminalsessionshanterarna på Linux, kommer den inte förinstallerad på Ubuntu. För att använda den måste du installera den manuellt på din dator.

För att starta installationen av Screen på din Linux-dator, öppna ett terminalfönster. För att öppna ett terminalfönster på Ubuntu-skrivbordet, tryck på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Alternativt kan du söka efter ”Terminal” i appmenyn och öppna programmet på det sättet.

När terminalfönstret är öppet och redo att användas på Ubuntu-skrivbordet använder du kommandot apt install nedan för att installera Screen-applikationen.

sudo apt install screen

Vill du inte installera Screen via terminalen? Du kommer också att kunna hitta den i Synaptic Package Manager. Om du har Synaptic installerat på Ubuntu, klicka på ”Sök”, skriv in ”skärm” och installera paketet.

Ubuntu: hur man använder Screen – Keybindings for Screen

Skärmen har många tangentbindningar som du måste förstå om du vill använda programmet. Var och en av tangentbindningarna hjälper dig att använda Screen för att hantera dina terminalsessioner på Ubuntu.

Det finns en hel del tangentbindningar för Screen. Så många att om vi publicerade dem i den här artikeln skulle det ta upp halva sidan, så vi kan inte visa dem här. Du kan dock se skärmtangenterna själv genom att göra följande.

Använd först kommandot man screen för att se manualen för Screen-applikationen. Den här manualen är väldigt lång, men den beskriver allt som finns att veta om appen.

man screen

Väl inne i skärmmanualen, tryck på mellanslagstangenten tills du kommer till avsnittet ”DEFAULT KEY BINDINGS”. Därifrån kan du läsa tangentbindningstabellen för att bekanta dig med Screen.

Vill du se nyckelbindningsinformationen i din favorittextredigerare? Exportera den till en textfil i din hemmapp med kommandot nedan.

man screen > ~/screen-manual.txt

Öppna ”screen-manual.txt” för att visa den.

Ubuntu: hur man använder Screen – Grundläggande användning av Screen

Screen är ett mycket avancerat program, trots sin lilla installationsstorlek. I den här guiden kommer vi att täcka de grundläggande delarna av den, såsom hur man aktiverar Screen, hur man skickar terminalsessioner till bakgrunden/förgrunden, etc.

För att starta, starta Screen-applikationen i terminalen. För att göra det, kör följande skärmkommando.

screen

När du startar Screen-appen kommer du att se ett kort meddelande som talar om programmets upphovsrätt och möjligheter. Härifrån trycker du på mellanslagsknappen på tangentbordet.

Efter att ha tryckt på mellanslag, kommer du att presenteras med en tom terminal. Den här terminalen körs dock genom skärmen. Härifrån kan du starta vilket program som helst. Till exempel, för att köra Top-appen på skärmen, skulle du köra:

top

För att skicka Top-appen till bakgrunden och öppna en annan terminal, tryck på Ctrl + A följt av C. Denna tangentbordskombination skapar en andra terminal och håller Top igång, men i bakgrunden.

För att komma tillbaka till Top-appen kan du trycka på Ctrl + A och sedan på Ctrl + A en andra gång. Denna knappkombination byter dig tillbaka till toppen som körs i den första terminalen som öppnas på skärmen. Du kan trycka på Ctrl + A två gånger för att gå mellan de två pågående terminalsessionerna i Screen.

Om du har mer än 2 skärmterminalsessioner kommer du inte att navigera genom alla genom att trycka på Ctrl + A två gånger. För att navigera genom flera sessioner, gör följande.

Tryck först på Ctrl + A och sedan på W för att lista dina skärmterminalsessioner. Titta sedan på listan och notera siffrorna bredvid den. Till exempel, om du har 3 skärmterminalsessioner öppna, kommer listprompten (när du trycker på Ctrl + A och sedan W) att se ut som koden nedan.

0*$ bash 1$ bash 2-$ bash

Varje skärmsession har ett nummer bredvid sig. Till exempel, för att navigera till skärmsession 0, skulle du göra Ctrl + A och sedan 0. För att komma åt skärmsession 2, trycker du på Ctrl + A, sedan 2 osv.

Döda en skärmterminalsession

Behöver du döda en aktiv skärmsession? Så här gör du. Lista först de sessioner som är tillgängliga genom att trycka på Ctrl + A, sedan W. Öppna sedan sessionen med Ctrl + A, sedan Ctrl + #.

Väl inne i sessionen du vill döda, tryck på Ctrl + A och sedan K. Alternativt, döda alla dina skärmsessionsfönster med Ctrl + A och sedan .

Mer information på skärmen

I den här guiden täckte vi grunderna för hur man använder Screen i Ubuntu. Om du vill lära dig mer om appen och komma åt några av dess mer avancerade funktioner måste du läsa manualen.

För att läsa skärmmanualen öppnar du ett terminalfönster och anger kommandot nedan.

man screen